Ειδικοί προειδοποιούν: Παυλάκης: “Μην χαλαρώσουμε τώρα…” – Θωμαΐδης: “Ενδεχομένως εκτός ελέγχου διασπορά… “

 Ειδικοί προειδοποιούν: Παυλάκης: “Μην χαλαρώσουμε τώρα…” – Θωμαΐδης: “Ενδεχομένως εκτός ελέγχου διασπορά… “

Επιστήμονες και οι ειδικοί προειδοποιούν ενόψει των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για άνοιγμα δραστηριοτήτων και χαλάρωση των μέτρων. Ο ερευνητής γιατρός του Ινστιτούτου κατά του καρκίνου στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1 απηύθυνε έκκληση, “με 3.073 κρούσματα να μην τα χαλάσουμε τώρα” και τόνισε πως “δεν έχουμε δικαίωμα να κουραστούμε πριν κουράσουμε τον κορονοϊό”.

Χαρακτήρισε «υπεραπλουστατευτικό» το «όλοι μέσα ή το όλοι έξω» και «καταστροφικό να γίνει ανεξέλεγκτα το άνοιγμα».

«Όσοι δεν έχουν δικό τους άνθρωπο στην Εντατική στη ΜΕΘ, δεν καταλαβαίνουν. Δεν πρέπει να δοθεί λάθος σήμα ότι τελειώσαμε, η Αττική είναι σε μεγάλο κίνδυνο. Τα μέτρα δουλεύουν, δεν γίναμε Πορτογαλία» είπε.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε την κούραση και την ηττοπάθεια να μας κυριεύσουν», ανέφερε εκτιμώντας πως «υπάρχουν επιπρόσθετα μέτρα που μπορεί να βελτιώσουν την κατάσταση».

Ο κ. Παυλάκης επέμεινε στο ζήτημα των μεταλλάξεων, ξεκαθαρίζοντας πως ο κορονοϊός δεν είναι πια αυτό που ήταν, αλλά είναι πολύ πιο μεταδοτικός. «Να καταλάβει ο λαός ότι ο ιός αντεπιτίθεται», είπε.

«Είμαι κατά του “ανοίξτε τα όλα”, κατά του μπορούμε να ανοίξουμε έστω και λίγο, γιατί θα ερμηνευτεί ότι τα περάσαμε όλα», τόνισε, προτείνοντας στην κυβέρνηση «να πει ότι δεν είναι ώρα να ανοίγουμε, αλλά σε 2-3 εβδομάδες». Για το άνοιγμα πρότεινε δύο βασικές προϋποθέσεις, που είναι τα rapid test «γρήγορα τεστ στους χώρους εργασίας» είπε χαρακτηριστικά και ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Θωμαΐδης: Αναλύσεις που σοκάρουν για την περιφέρεια

«Πρέπει να περιμένουμε την αποκλιμάκωση» είπε για τον αριθμό των κρουσμάτων ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης.

Σχολιάζοντας την αύξηση του ιικού φορτίου που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα έκανε λόγο για «αναλύσεις που σοκάρουν για την περιφέρεια».

«Υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση και διασπορά, ενδεχομένως και εκτός ελέγχου, ειδικά στην Κρήτη» συμπλήρωσε ο κ. Θωμαΐδης.

«Όταν βλέπουμε αύξηση αυτού του μεγέθους σημαίνει ότι έχει ξεφύγει η διασπορά, στην Κρήτη ήταν και 1000%» σημείωσε ενώ υπενθύμισε ότι «210% ήταν η αύξηση στην Αθήνα αρχές Φεβρουαρίου και 500% τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη, πριν το δεύτερο κύμα».

Κατά τον ίδιο «θα πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ. Και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Φαίνεται πάντως να υπάρχει μια επιπεδοποίηση στην Αττική είμαστε σταθερά. Πρέπει να περιμένουμε την αποκλιμάκωση».

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη όπως προκύπτει από την ανάλυση των δειγμάτων φαίνεται να αυξάνεται σιγά σιγά η διασπορά και ξαφνικά να γίνεται μια έκρηξη.

«Φαίνεται το ιικό φορτίο να εκτινάσσεται στα λύματα στην περιφέρεια, στην Αθήνα είμαστε σε σταθερά υψηλό ιικό φορτίο εδώ και 40 μέρες.»

«Καθημερινά πάνω από 200 εισαγωγές»

«Κάθε μέρα στην Αττική έχουμε πάνω από 200 εισαγωγές στα νοσοκομεία. Προφανώς και τα μέτρα που έχουμε σήμερα δεν φαίνεται να αποδίδουν ιδιαίτερα, πάντα υπάρχει η άποψη ότι αν δεν είχαμε αυτά τα μέτρα θα είχαμε μεγαλύτερο αριθμό (σ.σ κρουσμάτων – θυμάτων), αλλά δεν αποδεικνύεται αυτό» τόνισε από την πλευρά του ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

Τόνισε ότι είναι μια «πολύ δύσκολη μέρα σήμερα, με αυξανόμενο αριθμό ασθενών που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ και υπεράνθρωπες προσπάθειες του ΕΚΑΒ».

«Ας προσπαθήσουμε να είμαστε σε ανοιχτούς χώρους, με αερισμό δωματίων, τήρηση αποστάσεων. Κατά ένα μέρος η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται σε συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους, σε σπίτια που μεταφέρεται από οικογένειες σε οικογένειες» συμπλήρωσε ο κ. Δημόπουλος.

Σχετικά Άρθρα