Ανησυχία για την μετάλλαξη “Κράκεν” – Παυλάκης: “Κινδυνεύουν όλοι και με πέντε εμβόλια”

 Ανησυχία για την μετάλλαξη “Κράκεν” – Παυλάκης: “Κινδυνεύουν όλοι και με πέντε εμβόλια”

Την ανησυχία του για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που είναι γνωστή και ως «Κράκεν» εξέφρασε το πρωί της Παρασκευής (13/1) ο γιατρός – ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, στον απόηχο της ενημέρωσης του ΕΟΔΥ για την ανίχνευση των πρώτων έξι τέτοιων κρουσμάτων στην Ελλάδα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Παυλάκης χαρακτήρισε τη μετάλλαξη ως ένα πολύ επικίνδυνο στέλεχος, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα σε αυτά που «έχουν καταστρέψει τα μονοκλωνικά αντισώματα».

«Μας ανησυχεί η μετάλλαξη, είναι ένα πολύ επικίνδυνο στέλεχος, επικρατεί σε ένα πεδίο γεμάτο με άγρια στελέχη, είναι ένα από τα 4 – 5 στελέχη που έχουν καταστρέψει τα μονοκλωνικά αντισώματα στα οποία βασίζονταν οι ανοσοκατεσταλμένοι οι άνθρωποι που έχουν κάνει μεταμοσχεύσεις» επισήμανε ο ίδιος.

«Οι άνθρωποι που βασιζόντουσαν στα μονοκλωνικά για πολύ σημαντική προστασία δεν μπορούν να βασιστούν σε αυτά πια» δήλωσε ο κ. Παυλάκης και υπογράμμισε:

«Και με δυο, και με πέντε εμβόλια, μπορεί να μολύνει ξανά τους πάντες, κανείς δεν είναι έξω από κίνδυνο».

«Δεν είμαστε καθόλου κοντά στο τέλος της πανδημίας, έχουμε ακόμα δύο χρόνια»

Σε ερώτηση για αν μπορεί να έχει δημιουργήσει αυτό το στέλεχος ένα πιο επικίνδυνο, απάντησε ότι μπορεί να έχει συμβεί ήδη και μπορεί να χρειαστεί καιρός να το βρούμε.

«Δεν είμαστε καθόλου κοντά στο τέλος της πανδημίας» τόνισε.

Σύμφωνα με τον γιατρό, «με το άνοιγμα της Κίνας “αγοράσαμε” ακόμα δυο χρόνια πανδημίας. Θα έχουμε 1 δισεκ. μολύνσεις στην Κίνα. Σε λίγες μέρες θα γνωμοδοτήσει και ο ΠΟΥ. Ακόμα κι αν πούνε ότι τέλειωσε η πανδημία, στην Κίνα θα γίνει ο χαμός» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε 3 με 4 επιδημικά κύματα με καινούριους ιούς κάθε χρόνο που δεν δείχνουν διάθεση να σταματήσουν. Κατά τη γνώμη μου είναι πολύ πρόωρο να κηρύξουμε το τέλος της πανδημίας» σημείωσε ο γιατρός.

Όπως εξήγησε, θα πορευτούμε με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, καθώς κάνουν δουλειά, άλλα δυστυχώς θα περιμένουμε πολλοί άνθρωποι να νοσήσουν.