Διπλό μέτωπο: Σφοδρή κριτική για AEI – Πανδημία – Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη διάσωση των μικρομεσαίων

 Διπλό μέτωπο: Σφοδρή κριτική για AEI – Πανδημία – Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη διάσωση των μικρομεσαίων

Η πολύπαθη εκπαίδευση και δη η τριτοβάθμια, εκτός από ριζικές τομές, σύμφωνα πάντα με τους εμπνευστές των νομοσχεδίων, τα οποία όμως αποσύρονται ως αποτυχημένα από τους επόμενους, υπέστη -αυτή τη φορά- και την πρωτοτυπία να ανακοινώνονται αλλαγές από τον υπουργό Παιδείας… παρέα με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης (Προστασίας του Πολίτη).

Ο λόγος, δεν είναι τυχαίος και ήδη έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων καθώς το διάπλατο άνοιγμα των πανεπιστημιακών θυρών στην αστυνομία, βρίσκει αντίθετους τα κόμματα της αντιπολίτευσης, φοιτητές, πρυτάνεις ακόμη και απόστρατους αστυνομικούς οι οποίοι επισημαίνουν πώς οι ΟΠΠΙ (έτσι θα λέγεται η νέα ομάδα) «βάζει τους αστυνομικούς απέναντι στους φοιτητές, στα δικά τους παιδιά, και σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα, αφού σε όλους είναι γνωστό ότι η απόφαση αυτή συνδέεται με την ένταση του αστυνομικού αυταρχισμού και της καταστολής».

Επιπλέον οι 1000 προσλήψεις που ανακοινώθηκαν δημιουργούν και την εύλογη απορία:

Πώς ενώ δεν υπάρχουν κονδύλια για επιπλέον προσλήψεις εκπαιδευτικών την ώρα που οι τάξεις ασφυκτιούν με 25 παιδιά εν μέσω πανδημίας από την άλλη πλευρά για τους αστυνομικούς… βρέθηκαν;

Ερώτημα που δεν πρόκειται φυσικά να απαντηθεί όπως δεν πρόκειται να απαντηθεί η ουσία της επαναφοράς της βάσης του «10» που αποκλείει περίπου 20.000 υποψήφιους μαθητές από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Οι μόνοι πάντως που σίγουρα τρίβουν τα χέρια τους από αυτήν την εξέλιξη είναι οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ΙΕΚ….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΕΡΑΜΕΩΣ – ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αποσυρθεί το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ

Πανδημία και εμβολιασμός

Η παρεμβολή των ανακοινώσεων για τα Πανεπιστήμια, θέμα που θα έχει και συνέχεια, καθώς οι αντιδράσεις φουντώνουν, δεν βάζουν σε δεύτερη μοίρα -πώς θα μπορούσε άλλωστε- τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και δη τη διαχείριση της αλλά και το σχέδιο με τους εμβολιασμούς.

Η κριτική έγκειται στο γεγονός ότι οι κυβερνητικές δεσμεύσεις πέφτουν διαρκώς στο στο κενό, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΔ.

«Στην αρχή η κυβέρνηση υποσχόταν 2 εκατ. εμβολιασμούς το μήνα, χθες κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε για 4 εκατ. εμβόλια μέχρι τέλος Μαρτίου και εμβολιασμό 2 εκατ. πολιτών, ενώ  την ίδια στιγμή ο ΓΓ που είναι υπεύθυνος για τον εμβολιασμό, κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι μέχρι τέλος Μαρτίου η χώρα θα έχει λάβει 1,5 εκατ. εμβόλια. Παράλληλα ενώ τον Νοέμβριο ο κ. Κικίλιας υποστήριζε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα για  2.117.440 εμβολιασμούς τον μήνα, δηλαδή περίπου 80.000 την ημέρα, με την έναρξη των εμβολιασμών τα εμβόλια γίνονται μόλις σε 5000 περίπου συμπολίτες μας» επισημαίνουν πηγές της Κουμουνδούρου.

Επιπλέον η μείωση των εμβολιαστικών κέντρων και η ταλαιπωρία υπέργηρων που αναγκάζονται να… μετακομίζουν για να κάνουν το εμβόλιο έχει αλγεινές εντυπώσεις:

  • «Οι εμβολιασμοί που ξεκίνησαν σε 85χρονους, δεν γίνονται στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που υποτίθεται ότι ήταν έτοιμα όπως είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας (τώρα παραδέχονται ότι λειτουργούν μόνο 144 λόγω υποστελέχωσης), αλλά πραγματοποιούνται άρον άρον σε νοσοκομεία, και μάλιστα σε νοσοκομεία που βρίσκονται σε περιοχές άσχετες με τους τόπους διαμονής τους» ενώ υποστηρίζουν πώς δεν υπάρχει «καμία πρόβλεψη για κατ’ οίκον εμβολιασμό για όσους έχουν κινητικά προβλήματα, σύνηθες σε αυτές τις ηλικίες, ενώ τίθενται σε κίνδυνο οι ίδιοι οι πολίτες προσερχόμενοι στα νοσοκομεία».

Και σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το νέο αλαλούμ στον ΕΟΔΥ -μετά το σάλο με τα διπλά βιβλία- με το παράδειγμα της Κοζάνης όπου 38 κρούσματα που είχαν εντοπιστεί πριν από δύο μήνες ανακοινώθηκαν μόλις χθες. «Το θέμα είναι ενδεικτικό του προβληματισμού που δημιουργείται για τη φερεγγυότητα των στοιχείων βάση των οποίων λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις για τη δημόσια ζωή των περιοχών ανά την επικράτεια» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Αποφάσεις με συνέπειες οικονομικές, οι οποίες συνολικά είναι ήδη δυσβάσταχτες για πολλούς κλάδους αυξάνοντας την ανεργία και τη φτωχοποίηση.  

Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει πώς το επικείμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα σχέδιο άμεσης στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζόμενων.

Ειδικότερα προτείνει ένα συνολικό και συντεταγμένο σχέδιο ρύθμισης ιδιωτικού χρέους (στην πανδημία αγγίζει τα 9 δις. στα οποία προστίθενται και τα 30 δις παγωμένα χρέη προς τις τράπεζες που προϋπήρχαν), για να αποφευχθεί ένα νέο κύμα λουκέτων και έκρηξη της ανεργίας και πτωχεύσεων, υπό τη δαμόκλειο σπάθη μάλιστα του νέου πτωχευτικού και της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

«Η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους στα πρότυπα της ρύθμισης των 120 δόσεων που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία περιελάμβανε και σημαντικό κούρεμα της βασικής οφειλής, αποτελεί τη συζήτηση της επόμενης μέρας, τόσο στην Ελλάδα όσο και συνολικά. Αποτελεί την βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση για «ανάκαμψη», υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση και τονίζουν:

«Ο κ. Μητσοτάκης και το σχέδιο Πισσαρίδη έχουν ως στρατηγική πολιτική επιλογή την αναδιάρθρωση της αγοράς και την εξάλειψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Παναγιώτης Ι. Δρίβας

Σχετικά Άρθρα