• 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Δανία: Άρση όλων των περιοριστικών μέτρων την ώρα που σαρώνει τον πλανήτη η ΔΕΛΤΑ – Η ανακοίνωση του Υπ. Υγείας

 Δανία: Άρση όλων των περιοριστικών μέτρων την ώρα που σαρώνει τον πλανήτη η ΔΕΛΤΑ –  Η ανακοίνωση του Υπ. Υγείας

Τον Μάρτιο του 2020 η Δανία είχε χαρακτηρίσει την Covid-19, ασθένεια που συνιστά «κρίσιμη απειλή για την κοινωνία», πράγμα που επέτρεψε στην κυβέρνηση να επιβάλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα στην καθημερινή ζωή των πολιτών και να κλείσουν σχολεία, νηπιαγωγεία, πανεπιστήμια και πολλά δημόσια κτίρια. Τα μέτρα παρέμεναν έκτοτε σε ισχύ, αν και πολλά εξ’ αυτών ήρθησαν τους τελευταίους μήνες. Σήμερα απαιτείται η επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ κοροναϊό για την είσοδο σε πολλά εστιατόρια, σε γήπεδα ή γυμναστήρια, κάτι που θα αλλάξει πλέον από τις 10 Σεπτεμβρίου.

Όμως από τις 10 Σεπτεμβρίου ετοιμάζεται να άρει όλα τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για την πανδημία την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει τις περισσότερες χώρες του πλανήτη.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Υγείας, Magnus Heunicke, λόγω των πολύ υψηλών ποσοστών εμβολιασμού η πανδημία έχει τεθεί «υπό έλεγχο» στη Δανία και δεν συνιστά πλέον «κρίσιμη απειλή για την κοινωνία». Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η πανδημία δεν είναι παρελθόν κι ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να «ενεργήσει τάχιστα αν ο ιός απειλήσει ξανά τη λειτουργία της κοινωνίας», αν και η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν απέκλεισε προ ημερών το ενδεχόμενο επιβολής νέου πανεθνικού lockdown στο μέλλον.

Με την άρση των μέτρων – που είχε αρχίσει στα μέσα Αυγούστου με την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα δημόσια μέσα μεταφοράς - οι πολίτες δεν θα χρειάζεται πλέον να επιδεικνύουν πιστοποιητικά εμβολιασμού, φυσικής ανοσίας από προηγούμενη νόσηση ή τεστ για την είσοδό τους σε εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα ή εκδηλώσεις με μεγάλες συναθροίσεις, αλλά προς το παρόν θα παραμείνουν σε ισχύ οι περιορισμοί στις μετακινήσεις εντός και εκτός της χώρας.

Η Δανία κατέχει την τρίτη θέση στα ποσοστά εμβολιασμού στην ΕΕ, καθώς το 71% του πληθυσμού της έχει κάνει και τις δύο δόσεις (προηγούνται η Μάλτα με 80% και η Πορτογαλία με 73%) σύμφωνα με στοιχεία του Our World in Data.

Κι αυτή η πρόοδος της εμβολιαστικής εκστρατείας, που κατάφερε να τιθασέψει την μετάλλαξη Δέλτα -ευθύνεται για οκτώ στα δέκα κρούσματα στη χώρα -, ήταν σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της χώρας, η βασική αιτία που οδήγησε στην απόφαση για την άρση των μέτρων: «Η επιδημία είναι υπό έλεγχο, έχουμε επίπεδα ρεκόρ εμβολιασμού και ως αποτέλεσμα μπορούμε να καταργήσουμε κάποια από τα ειδικά μέτρα που αναγκαστήκαμε να επιβάλουμε στη μάχη κατά της Covid-19».

  • Δυστυχώς για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στη Δανία για την είσοδο στη χώρα θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον προς το παρόν. Κι αυτό επειδή δεν επηρεάζονται από τα νομοθετικά μέτρα που θεσπίστηκαν για την πανδημία αλλά από μια χωριστή πολιτική συμφωνία, που λήγει στα τέλη Οκτωβρίου και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν θα παραταθεί.

Στη Δανία ισχύει ένα σύστημα με λίστα χρωμάτων – περίπου όπως στη Βρετανία – που επιτρέπει τώρα την είσοδο στους περισσότερους υπηκόους κρατών μελών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, αρκεί να έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή να επιδεικνύουν ένα αρνητικό τεστ κορoναϊού.