Ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τους αγρότες: Μέτρα για κόστος παραγωγής και πετρέλαιο-Κρίσιμη μέρα για το αγροτικό

 Ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τους αγρότες: Μέτρα για κόστος παραγωγής και πετρέλαιο-Κρίσιμη μέρα για το αγροτικό

Από τις σημερινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην Βουλή θα κριθεί το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει δέσμη μέτρων που θα αφορά την μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτών και της τιμής του αγροτικού πετρελαίου, σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι αντιδράσεις των αγροτών που κλιμακώνονται. Από το βήμα της Βουλής αναμένεται να τονίσει πως η κυβέρνηση θέτει τα ζητήματα των αγροτών ως πρώτη προτεραιότητα της και ενισχύει τον πρωτογενή τομέα παραγωγής εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. 

Στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή της στάθηκε δίπλα στους αγρότες και να αναφερθεί ειδικότερα στους αγρότες της Θεσσαλίας

Ειδική αναφορά αναμένεται να κάνει στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, που ανοίγει την επόμενη εβδομάδα, για τον δεύτερο κύκλο πρώτης αρωγής και αφορά τις περιοχές που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023 στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές.

Επιπλέον της πρώτης αρωγής που έχουν λάβει μέχρι σήμερα, οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν το σχετικό αίτημα για τις δύο πρόσφατες εξαγγελίες για ενίσχυση των αποζημιώσεων.

Συγκεκριμένα:

  • Επιπλέον πρώτη αρωγή 5.000 ευρώ σε περιπτώσεις που κρίνουν πως έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής.
  • Επιπλέον πρώτη αρωγή 10.000 ευρώ σε περιπτώσεις που κρίνουν πως έχουν υποστεί πάρα πολύ σοβαρές ζημιές στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής.

Αναμένεται να σταθεί ιδιαίτερα στην τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή και προβλέπει την αναστολή είσπραξης για δύο έτη (2024 και 2025) των απλήρωτων οφειλών για αγροτικές χρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας που αφορούν καταναλώσεις μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου 2023.

Δικαιούχοι της ρύθμισης είναι αγρότες που κατά την 4η Σεπτεμβρίου 2023 είχαν παροχή αγροτικής χρήσης, ανεξαρτήτως ορίου παροχής και επιπέδου τάσης, οργανισμοί άρδευσης και οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, αποκλειστικά για παροχές για σκοπούς άρδευσης, των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023.

Επίσης, προβλέπεται δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών εντός πενταετίας από 1.1.2026 με μηδενικό επιτόκιο για τους πληγέντες.

Από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι τα προηγούμενα τέσσερα δύσκολα χρόνια η κυβέρνηση στάθηκε, στο μέτρο του εφικτού, κοντά στους αγρότες και να υπενθυμίσει ότι μειώθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές και ο ΦΠΑ στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα. Αυξήθηκε η οικονομική στήριξη στον ΕΛΓΑ. Δόθηκαν αποζημιώσεις ύψους 1 δις ευρώ. Ενεργοποιήθηκε το μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για τα έτη 2022 και 2023. 

Σχετικά Άρθρα