• 25 Ιανουαρίου, 2022

Άτυπη απαγόρευση κυκλοφορίας προσφύγων τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στη Λέσβο

 Άτυπη απαγόρευση κυκλοφορίας προσφύγων τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στη Λέσβο

Σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ντε φάκτο κράτησης κρατά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου τους πρόσφυγες της δομής τα Σαββατοκύριακα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με άτυπη οδηγία της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ενημερώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες ότι δεν θα έχουν τη δυνατότητα εξόδου το διήμερο των Χριστουγέννων και ότι θα μπορέσουν να ξαναβγούν από τη δομή τη Δευτέρα, όπως και ότι το ίδιο θα συμβεί και το Σαββατοκύριακο της Πρωτοχρονιάς.

Πηγές του υπουργείου επιβεβαιώνουν ότι δεν θα δίνονται άδειες εξόδου τις συγκεκριμένες ημέρες παρά μόνο για έκτακτες ανάγκες, και επικαλούνται το γεγονός ότι είναι κλειστά τα καταστήματα και άρα δεν υπάρχει λόγος να βγουν οι πρόσφυγες για να ψωνίσουν, όπως και την υγειονομική επιβάρυνση της Λέσβου από την πανδημία και την ανάγκη να προστατευτούν οι ίδιοι οι πρόσφυγες.

Το υπουργείο παραδέχεται ωστόσο ότι δεν υπάρχει επίσημη απόφαση υγειονομικού αποκλεισμού της δομής, όπως οι αλλεπάλληλες αποφάσεις δεκαπενθήμερου υγειονομικού αποκλεισμού από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο του 2020, στο πρώτο κύμα της πανδημίας, αμφιλεγόμενες κι αυτές τόσο από την πλευρά της προστασίας της δημόσιας υγείας όσο και από την πλευρά των δικαιωμάτων των προσφύγων, της γκετοποίησης και της στοχοποίησής τους.

Το υπουργείο δεν διευκρινίζει επίσης με βάση ποια αρμοδιότητα ή στη βάση ποιας υγειονομικής εισήγησης πήρε την πρωτοβουλία η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής να επιβάλλει απαγόρευση εξόδου τις συγκεκριμένες ημέρες των γιορτών και μάλιστα άτυπα, χωρίς επίσημη απόφαση.

Δεν διευκρινίζει επίσης αν θεωρείται ενδεδειγμένο μέτρο προστασίας των ίδιων των προσφύγων ο αποκλεισμός τους στη δομή τις ημέρες της αργίας, μέτρο τελείως δυσανάλογο με τα μέτρα που ισχύουν για το γενικό πληθυσμό. 

Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου που επικαλείται η «Εφ.Συν.», τις υπόλοιπες ημέρες δίνονται κανονικά οι άδειες εξόδου στους εκπροσώπους οικογενειών για να ψωνίσουν. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει ότι στην πράξη έχει επιβληθεί όχι μόνο έλεγχος της εισόδου και εξόδου από τη δομή, αλλά και περιορισμός της ελευθερίας της κίνησης των προσφύγων, για την οποία πρέπει να ζητηθεί άδεια για συγκεκριμένους λόγους. Φαίνεται ότι στην πράξη συνεχίζει να εφαρμόζεται το έκτακτο μέτρο της περιορισμένης εξόδου που είχε επιβληθεί στο πρώτο κύμα της πανδημίας στο πλαίσιο του υγειονομικού αποκλεισμού των δομών στα νησιά.

Η απαγόρευση εξόδου στις γιορτές από το ΚΥΤ της Λέσβου έρχεται σε συνέχεια της αυθαίρετης και παράνομης, όπως την έκρινε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Σύρου, απόφασης του υπουργείου να κλειδώσει δεκάδες πρόσφυγες μέσα στη νέα δομή της Σάμου, αφαιρώντας τους τις ηλεκτρονικές κάρτες που ενεργοποιούν τις περιστρεφόμενες πόρτες εξόδου, επειδή είχε βγει απορριπτική απόφαση ασύλου σε δεύτερο βαθμό.

Την ίδια στιγμή, οι πρόσφυγες στερούνται στην πράξη την δυνατότητα να καταθέσουν συμπληρωματικό αίτημα ασύλου με νέα στοιχεία, το λεγόμενο μεταγενέστερο, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί σε ποια υπηρεσία πρέπει να καταβάλουν το απαιτούμενο παράβολο των 100 ευρώ.