• 16 Σεπτεμβρίου, 2021

Αντιδράσεις για την απαγόρευση λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς – Πολάκης: “Ανοίξτε το φαράγγι” – Διαμαρτυρία των κατοίκων

 Αντιδράσεις  για την απαγόρευση λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς – Πολάκης: “Ανοίξτε το φαράγγι” – Διαμαρτυρία των κατοίκων

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Κρήτη η παράταση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που ετέθη σε εφαρμογή στις 5 Αυγούστου και σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση.

Ο Παύλος Πολάκης με ανάρτησή του αναφέρθηκε στο Φαράγγι της Σαμαριάς που παραμένει κλειστό και ζήτησε να ανοίξει για να σταματήσει η οικονομική καταστροφή της περιοχής.

Μέσω ενός βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρώην αναπλ. Υπουργός Υγείας μιλά για «καταστροφικό οικονομικό αποτέλεσμα» στην περιοχή, καθώς το φαράγγι «είναι κλειστό 15 μέρες και μέχρι την επόμενη Παρασκευή», πάνω «στο φουλ της τουριστικής σεζόν».

Πώς αποτιμούν στην κυβέρνηση τη συνέντευξη Μητσοτάκη

Συστήνει, μάλιστα, την Πολιτική Προστασία, και τον κ. Χαρδαλιά, «να διαβάσουν σωστά τους μετεωρολογικούς χάρτες», με τον ίδιο να ισχυρίζεται πως οι άνεμοι στο σημείο δεν είναι ίδιας έντασης με τις συνθήκες που επικρατούν σε γύρω περιοχές.

Και καλεί, τέλος, την κυβέρνηση να ανοίξει τώρα, σήμερα – όπως λέει – το φαράγγι της Σαμαριάς.

Στην ανάρτηση που συνοδεύει το βίντεο, ο Παύλος Πολάκης γράφει: «ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΡΟΥΜΕΛΗ. Ανοίξτε το φαράγγι της Σαμαριάς για τους επισκέπτες ΤΩΡΑ! Μην συνεχίζετε την καταστροφή του τοπου μας με ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΠΑΡΑΛΟΓΑ ΜΕΤΡΑ!».

Το βίντεο που ανέβασε στο Facebook ο ίδιος έχει ως εξής:

«Η απαγόρευση της λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς δεν δικαιολογείται»

Επιστολή στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, στην οποία καταθέτει το αίτημα του για άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς.

Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρεται:

“Ο Δήμαρχος Πλατανιά, Ιωάννης Μαλανδράκης με το υπ αριθμ.11112/13-8-21 έγγραφο προς του Υφυπουργό Π.Π.& Διαχείρισης Κρίσεων κ.Νικόλαο Χαρδαλιά και κοιν/ση στους Βουλευτές του Νομού, τον Αντιπεριφερειάρχη Χανιών κ.Νικόλαο Καλοφερή , τον Δήμαρχο Σφακίων και την Δ/νση Δασών και με αφορμή της παράτασης έως την 20η Αυγούστου που έλαβε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περί απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα, σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση (ΦΕΚ Β΄/3746/12.08.2021), ανάφερε τα παρακάτω:

Ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς, ο οποίος εκτείνεται στο Δήμο Πλατανιά και στο Δήμο Σφακίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων αποτελεί ισχυρό πόλο έλξης των επισκεπτών της περιοχής μας και κατά την περίοδο αιχμής της τουριστικής περιόδου, την οποία και διανύουμε, διέρχονται εξ αυτού χίλια και πλέον άτομα ημερησίως. Επιπροσθέτως, ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς εποπτεύεται επί 24ώρου και ελέγχεται από τη Δ/νση Δασών Χανίων που διαθέτει ικανό αριθμό προσωπικού εντός του Δρυμού, ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο από αυτόν και συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας.

Η απαγόρευση της λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς υπό τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες δεν δικαιολογείται, δημιουργεί αρνητική εικόνα στους επισκέπτες της περιοχής μας και κυρίως, είναι ακατανόητη στο πλαίσιο της ελεγχόμενης και εποπτευόμενης από τη Δ/νση Δασών Χανίων λειτουργίας του.

Τελειώνοντας ο κ. Μαλανδράκης αναφέρει στον Υπουργό να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειές, ώστε η λειτουργία του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς να εξαιρεθεί της απαγόρευσης που έχει τεθεί με τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, καθόσον ο χώρος είναι ελεγχόμενος και δεν πρόκειται για περιοχή ελεύθερης πρόσβασης.”

Στα κάγκελα οι κάτοικοι

Για το πολυήμερο κλείσιμο του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς, διαμαρτύρονται οι κάτοικοι της Αγίας Ρουμέλης οι οποίοι καταγγέλλουν την ολιγωρία της πολιτείας που τους οδηγεί στην οικονομική καταστροφή.

Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι του απομονωμένου αυτού οικισμού που βρίσκεται στο τέλος της διαδρομής του φαραγγιού, ο Εθνικός Δρυμός αποτελεί πηγή σημαντικών εσόδων για το κράτος και την περιοχή και αντιμετωπίστηκε και φέτος με τον χείριστο τρόπο, τονίζοντας ότι η απαγόρευση επίσκεψης και διάσχισης του φαραγγιού ισχύει ήδη από τα τέλη Ιουλίου.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, η πολιτεία απέδωσε στην πανδημία το καθυστερημένο άνοιγμα του (μέσα Ιουνίου), προσπαθώντας να καλύψει το γεγονός ότι δεν είχαν γίνει οι απαιτούμενες προσλήψεις για να καθαριστούν τα περάσματα.

Παράλληλα υπογραμμίζουν την έλλειψη προσλήψεων, ουσιαστικής δασοπροστασίας και έργων συντήρησης καθώς και την έλλειψη δασοφυλακής σε ένα από τα μεγαλύτερα φαράγγια της Ευρώπης, πόλο έλξης εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών από όλο τον κόσμο.about:blank

«Ο Εθνικός Δρυμός ακόμα και κλειστός είναι αφύλαχτος και ευάλωτος. Είναι καιρός να πουν τα πράγματα με το όνομά τους, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην κρύβονται πίσω από γεγονότα», προσθέτουν στην ανακοίνωσή τους οι κάτοικοι του οικισμού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας με βιβλικές φυσικές καταστροφές, κατανοούμε ότι είναι δευτερευούσης σημασίας, να παραπονιόμαστε εμείς για την οικονομική καταστροφή που αντιμετωπίζουμε καθώς χάνεται ακόμα μια χρονιά.

Πέρυσι ήταν η πανδημία, φέτος;

Σε εφαρμογή της από 05/8 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 138/Α/5-8-2021) για τη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιών, παρατάθηκε έως την Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021 και ώρα 06:00, η απαγόρευση επίσκεψης και διάσχισης του Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων – Φαράγγι Σαμαριάς. Ένα μέτρο που ισχύει ήδη από τις 31/07/2021 και σύμφωνα με τις νομοθετικές δεσμεύσεις, θα εξακολουθήσει να υφίσταται μέχρι νεότερης ανακοίνωσης και άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Η προστασία του Εθνικού Δρυμού είναι σίγουρα το πρώτο μέλημα των κατοίκων της Αγίας Ρουμέλης. Είναι ο τόπος μας και αναρωτιόμαστε που είναι όλοι αυτοί οι ιθύνοντες τόσο καιρό; Αυτοί που τώρα δήθεν κόπτονται για την ασφάλεια του; Μήπως αυτό που θέλουν να αποκρύψουν είναι η αναλγησία που έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα;

Ο Εθνικός Δρυμός, πηγή σημαντικών εσόδων για το κράτος αντιμετωπίστηκε και φέτος με τον χείριστο τρόπο. Απέδωσαν στην πανδημία το καθυστερημένο άνοιγμα του, (μέσα Ιουνίου) προσπαθώντας να καλύψουν ότι δεν είχαν γίνει οι απαιτούμενες προσλήψεις για να καθαριστούν τα περάσματα.

Τώρα, επικαλούνται τον κίνδυνο πυρκαγιών. Καμία αναφορά στην έλλειψη προσωπικού. Στην έλλειψη δασοπυρόσβεσης. Στην έλλειψη δασοφυλακής σε ένα από τα μεγαλύτερα φαράγγια της Ευρώπης, πόλο έλξης εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

Διανύουμε τον μήνα Αύγουστο, και η εικόνα που παρουσιάζει το μοναδικό αυτό μνημείο, ενταγμένο στην UNESCO με σκοπό η διαφύλαξή του, είναι τραγελαφική. Τα έσοδα που έχει θα έπρεπε να αρκούν για την λήψη των απαραίτητων μέτρων ώστε σήμερα ο Εθνικός Δρυμός να ήταν θωρακισμένος απέναντι σε οποιαδήποτε κακόβουλη ενέργεια.

Αφού δεν διατίθενται σε αυτόν, που πηγαίνουν; Ο Εθνικός Δρυμός ακόμα και κλειστός είναι αφύλαχτος και ευάλωτος.

Η απόφαση αυτή αναδεικνύει για άλλη μια φορά την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να προστατεύσει πόρους που αποφέρουν στο κράτος ετησίως τεράστια κέρδη, αλλά πρωτίστως τους πολίτες του.
Είναι καιρός να πουν τα πράγματα με το όνομά τους, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην κρύβονται πίσω από γεγονότα.

Οι κάτοικοι της Αγίας Ρούμελης».