• 29 Ιανουαρίου, 2022

Ανοίγουν τα σχολεία, “κλείνει” η εστίαση – Δραματική έκκληση των επιχειρηματιών… “οδηγούμαστε σε λουκέτα”

 Ανοίγουν τα σχολεία, “κλείνει” η εστίαση – Δραματική έκκληση των επιχειρηματιών… “οδηγούμαστε σε λουκέτα”

Tο άνοιγμα των σχολείων φέρνει μεγαλύτερη διασπορά τις επόμενες μέρες ενώ τα νέα μέτρα που θεωρούνται βέβαια θα εστιάζουν κυρίως στην εστίαση, καθώς και στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Οι εισηγήσεις που υπάρχουν αναφορικά με την εστίαση είναι να περιοριστεί κι άλλο ο αριθμός των πελατών μέσα στα καταστήματα.

Το δεύτερο μέτρο είναι να υπάρξει πλήρης αποκλεισμός των ανεμβολίαστων και από τους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι ανεμβολίαστοι μπορούσαν να κάθονται μόνο στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων της εστίασης, με την επίδειξη αρνητικού rapid test.

Τα επιπλέον μέτρα που συζητούν οι εμπειρογνώμονες είναι:

 • Επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους άνω των 50
 • Περαιτέρω περιορισμός του μέγιστου αριθμού των ατόμων στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης για εμβολιασμένους
 • Πλήρης αποκλεισμός των ανεμβολίαστων πελατών και από τους εξωτερικούς χώρους εστίασης, όπου μέχρι σήμερα μπορούν να κάθονται επιδεικνύοντας αρνητικό rapid test.
 • Λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού με δύο δόσεις στο 7μηνο για όλους

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι η συζήτηση που γίνεται τις τελευταίες ημέρες αφορά πως θα ανακοπεί το πολύ μεγάλο κύμα της μετάλλαξης Όμικρον ενώ ταυτόχρονα θα συνεχίζεται η κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα χωρίς μεγάλες διαταραχές. Επιβεβαίωσε πως εκτός από το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού, στο τραπέζι βρίσκεται το ζήτημα της πρόσβασης των ανεμβολίαστων ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης, ωστόσο οι ειδικοί είναι εκείνοι που θα συνεδριάσουν και θα αποφασίσουν ως σώμα την εισήγησή τους προς την κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που θα χρειαστεί. Εύχομαι να μην χρειαστεί να πάρουμε κανένα άλλο μέτρο αν κάνουμε το απλό μέτρο: να πάμε να κάνουμε το εμβόλιο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για την επιβολή προστίμων στους πολίτες άνω των 60 που δεν θα έχουν εμβολιαστεί έως τις 15 Ιανουαρίου, ο κ. Πέτσας άφησε ένα παράθυρο παράτασης, λέγοντας ότι έως τότε «έχουμε μέρες»  και «όταν φτάσουμε στην ημέρα εκείνη θα δούμε τι πρέπει να γίνει».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, εξήγησε ότι η αύξηση του εμβολιασμού στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα είναι πολύ μεγάλη και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο ρυθμός αυτός θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Για το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός εμβολιασμός από την ηλικία των 50, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι είναι κάποια από τις επιλογές που συζητούνται στην επιτροπή, θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες και η κυβέρνηση θα αποφασίσει όταν φτάσει σχετική εισήγηση στα χέρια της.

Κραυγή αγωνίας από την εστίαση

Σε δύσκολη οικονομική κατάσταση είναι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης, με τους καταστηματάρχες να απευθύνουν δραματική έκκληση στην κυβέρνηση να πράξει «τα αυτονόητα», ειδάλλως θα οδηγηθούν πάρα πολύ γρήγορα στο «λουκέτο».

Οι απεγνωσμένοι επιχειρηματίες τονίζουν ότι εδώ και έναν χρόνο η εστίαση «λειτουργεί υπό το καθεστώς ενός mini lockdown χωρίς την παραμικρή στήριξη» Ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης επισημαίνει: «Κύριοι της κυβέρνησης, ο κλάδος μας συνολικά, αλλά κυρίως χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σας απευθύνουν ύστατη κραυγή αγωνίας. Αναλογιστείτε τις ευθύνες σας και -επιτέλους- πράξτε τα αυτονόητα».

Ολόκληρη η ανακοίνωσή:

«Ο κλάδος της εστίασης από τον περασμένο Νοέμβριο λειτουργεί υπό το καθεστώς ενός mini lockdown χωρίς να λαμβάνει την παραμικρή στήριξη. Έχουμε επισημάνει με πλήθος ανακοινώσεων, αλλά και σε συναντήσεις μας με αρμόδιους φορείς την πολύ δύσκολη κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες συνάδελφοι.

Με το παρόν Δελτίο Τύπου σας απευθύνουμε ύστατη έκκληση να πράξετε τουλάχιστον τα κάτωθι αιτήματα. Τα αιτήματα έχουν προκύψει ύστερα από διαβούλευση του συντονιστικού της πρωτοβουλίας μας με εκατοντάδες συναδέλφους, αλλά και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις υγειονομικές συνθήκες και την οικονομική συγκυρία:

Μέτρα που αφορούν την οικονομική βιωσιμότητα χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων

 1. Επιδότηση ενοικίου για όσο καιρό ισχύουν μέτρα που περιορίζουν την δραστηριότητα των επιχειρήσεών μας
 2. Δυνατότητα αναστολών εργασίας, επίσης για όσο καιρό ισχύουν περιοριστικά μέτρα.
 3. Οι επιστρεπτέες προκαταβολές να μετατραπούν σε μη επιστρεπτέες.
 4. Δυνατότητα ρυθμίσεων με ευνοϊκούς όρους σε ΕΦΚΑ, Δήμους και Εφορία.
 5. Διαγραφή χρεών που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού.
 6. Τυχόν αδιάθετα κονδύλια προγραμμάτων στήριξης να επανατοποθετηθούν στην αγορά με ευνοϊκούς όρους.
 7. Επιδότηση εργασιακού και ασφαλιστικού κόστους για όσους εργαζόμενους και επιχειρηματίες απέχουν από την εργασία τους συνέπεια του κορονοϊού.

Σχετικά με αυτό το αίτημα που αφορά τις επιστρεπτέες να ενημερώσουμε, όσους δεν γνωρίζουν, πως σχεδόν σε όλες τις συναντήσεις που πραγματοποιούνται από την αρχή της πανδημίας δίνεται η εντύπωση ότι κάτι τέτοιο θα αναγγελθεί σε κάθε περίπτωση και ότι είναι στις δυνατότητες και προθέσεις της κυβέρνησης. Δημιουργείται λοιπόν η εντύπωση πως αυτό θα δοθεί ως δώρο στην προεκλογική περίοδο. Θεωρούμε πως κάτι τέτοιο είναι τουλάχιστον απαράδεκτο και ότι τα μέτρα διευκόλυνσης και ελάφρυνσης των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων σε μία τόσο ευαίσθητη περίοδο δεν θα έπρεπε να κρατιούνται στη ”φαρέτρα” των κυβερνήσεων προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε πιο βολική επικοινωνιακά περίοδο.

Μέτρα που αφορούν την δραστηριότητά μας

 1. Αναστολή του μέτρου της απαγόρευσης μουσικής.
 2. Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας.
 3. Διαχωρισμός-”τακτοποίηση” των Κ.Α.Δ. προκειμένου να αποφεύγονται τα οριζόντια μέτρα, αλλά και να μην μένουν εκτός προγραμμάτων στήριξης χιλιάδες συνάδελφοι, αλλά και εργαζόμενοι.

Τέλος θα θέλαμε να τονίσουμε πως θεωρούμε αυτονόητη και απαραίτητη υποχρέωση εκ μέρους της Πολιτείας την παροχή δωρεάν διαγνωστικών τεστ για όλες και όλους, όπως ακριβώς συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης».