Άνοιγμα σχολείων: Θύελλα για το κυβερνητικό σχέδιο – Στη Βουλή η Κεραμέως εν μέσω πλήθους ερωτημάτων και σφοδρής κριτικής

 Άνοιγμα σχολείων: Θύελλα για το κυβερνητικό σχέδιο – Στη Βουλή η Κεραμέως εν μέσω πλήθους ερωτημάτων και σφοδρής κριτικής

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων (η ΟΛΜΕ έχει προγραμματίσει στις 11 συγκέντρωση στα Προπύλαια και εν συνεχεία πορεία στη Βουλή) και πλήθος ερωτημάτων η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ενημερώνει την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για το “σχέδιο” στα σχολεία εν μέσω δεύτερου κύματος του κοροναϊού. Οι ενστάσεις έγκειται στο γεγονός ότι το μόνο μέτρο που προστέθηκε σε όσα ίσχυαν τον Ιούνιο, είναι η υποχρεωτική χρήση της υφασμάτινης μάσκας για μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς-συνοδούς, λοιπό προσωπικό λειτουργίας των σχολείων.

Ουσιαστικά δεν υπήρξε κάποιος σχεδιασμός που να δικαιολογείται από την χρονική δυνατότητα που υπήρχε από τα τέλη Ιουνίου οπότε και ολοκληρώθηκε η περσινή σχολική χρονιά έως τα τέλη Αυγούστου. Τότε δηλαδή που τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού ήταν σε υποπολλαπλάσια επίπεδα από ότι είναι σήμερα.

Η υπουργός Παιδείας κατά την συνέντευξη που παραχώρησε ξεκαθάρισε ότι το μέτρο είναι υποχρεωτικό και καθολικό δίχως εξαιρέσεις. Από εκεί και πέρα όμως η ενημέρωση που παρασχέθηκε φαίνεται να δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα από ότι υπήρχαν πριν, πολλά από τα θέματα που τέθηκαν δεν απαντήθηκαν ενώ κάποια εξ αυτών παραπέμφθηκαν στο άμεσο μέλλον και αναλυτικές εγκυκλίους και ενημερώσεις που θα καταρτιστούν και θα διαμοιραστούν.

Ενδεικτικά από τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών φορέων, τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης αλλά και τις χιλιάδες απορίες γονιών:

  • Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία;

Σύμφωνα με την Νίκη Κεραμέως «ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός είναι την Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου, οι εκπαιδευτικοί να αναλάβουν υπηρεσία στα σχολεία τους, και τη Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, να ξεκινήσουν τα μαθήματα», πλην όμως «ενδέχεται να υπάρξει κάποια παράταση» και η τελική απόφαση θα ληφθεί την 1η Σεπτεμβρίου.

  • Πώς σχετίζεται το άνοιγμα των σχολείων με τα συνολικά μέτρα για τον Covid 19;

Η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι «στόχος είναι να περιοριστούν σημαντικά οι μετακινήσεις τουλάχιστον 1 εβδομάδα πριν την έναρξη των σχολείων για να περιοριστεί η τυχόν μετάδοση από ασυμπτωματικούς». Επισήμανε μάλιστα πως «θα περιμένουμε να δούμε πώς εξελίσσεται η επιστροφή των εκδρομέων». Μάλιστα απεύθυνε έκκληση ώστε «να επιστρέψουν οι οικογένειες μέχρι τα τέλη Αυγούστου».

  • Πόσοι μαθητές πρέπει να βρίσκονται ανά τάξη;

Αποτέλεσε ένα από τα πλέον αινιγματικά σημεία της ενημέρωσης, αφού η υπουργός Παιδείας ανέφερε τον μέσο όρο των μαθητών ανά τάξη (17) προκαλώντας την αντίδραση των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία αλλά και την …πραγματικότητα οι τάξεις έχουν περίπου 23 με 25 μαθητές.

  • Υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο ελέγχων του ΕΟΔΥ;

Με βάση όσα ανακοίνωσε η Νίκη Κεραμέως «προβλέπονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ σε σχολεία, σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης» δίχως περεταίρω εξηγήσεις του τι αυτό σημαίνει.

  • Τι θα γίνεται σε περίπτωση καταγραφής κρούσματος;

Στην ενημέρωση αναφέρθηκε πως θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και ιχνηλάτηση. Προφανώς αν το κρούσμα αφορά μαθητή. Περεταίρω εξηγήσεις αναμένονται για τις περιπτώσεις που το κρούσμα αφορά το οικογενειακό περιβάλλον του μαθητή ή έναν εκπαιδευτικό.

  • Πώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα;

Σειρά αποριών καταγράφονται από εκπαιδευτικές οργανώσεις σχετικά με λεπτομέρειες όπως π.χ που θα αφήνουν τα παιδιά των μικρών ηλικιών την μάσκα για τα διαλλείματα ή τι μέτρα θα λαμβάνονται στα διαλλείματα που θα γίνονται με «ανά όμάδες» όπου δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Τι μέτρα και αν θα υπάρξουν για τις κτιριακές υποδομές σχολείων με μικρούς χώρους κ.λ.π

ΟΛΜΕ: Να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών

Να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια των μαθητών και των καθηγητών ζητά η ΟΛΜΕ η οποία πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 π.μ. στα Προπύλαια. Θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή, όπου συνεδριάζει η επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων για το άνοιγμα των σχολείων.

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.

  • Να μειωθούν οι μαθητών ανά τμήμα ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.
  • Να εξασφαλιστεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό και σχολικών αιθουσών για τη λειτουργία τμημάτων με μειωμένο αριθμό μαθητών.
  • Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό καθαριότητας στις σχολικές μονάδες
  • Να δοθεί δωρεάν ο αναγκαίος αριθμός μασκών σε καθημερινή βάση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.
  • Να δοθεί έκτακτη κρατική χρηματοδότηση στην εκπαίδευση και οικονομική επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές
  • Να γίνονται δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.
  • Να διορθωθούν άμεσα όλα τα λάθη στους προσωρινούς πίνακες προκειμένου να γίνουν οι προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
  • Να υπάρξει πλήρης κάλυψη όλων των αναγκών στις προσλήψεις αναπληρωτών όσο και στους διορισμούς στην γενική εκπαίδευση.
  • Να προχωρήσουν στην πρόσληψη αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των λειτουργικών κενών εντός Αυγούστου.
  • Να καταργηθεί κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων.
  • Και να γινει οργανωμένη επιμόρφωση εκπαιδευτικών και μαθητών σε ζητήματα ορθής τήρησης των μέτρων προστασίας.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δώσει σαφέστατα δείγματα για το πώς αντιμετωπίζουν τους σχεδιασμούς που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο αρμόδιος τομεάρχης Νίκος Φίλης έκανε λόγο για κυβέρνηση που «δεν αξιοποίησε την καλοκαιρινή περίοδο ώστε σε συνεργασία με τους δήμους να θωρακίσει υγειονομικά τα σχολεία, δε μερίμνησε για προσλήψεις έκτακτου προσωπικού, δεν αύξησε τις δαπάνες για τη δημόσια εκπαίδευση, δεν εξασφάλισε επιπλέον χώρους και αίθουσες ώστε να τηρηθούν οι κανόνες που υπαγορεύουν οι ειδικοί όσον αφορά την κοινωνική αποστασιοποίηση».

Το ΚΙΝ.ΑΛ σημειώνει πως «όλα παραπέμπονται σε μελλοντικές Υπουργικές Αποφάσεις που ΘΑ εκδοθούν. Έχετε ξεπεράσει κάθε όριο!». Σημειώνει μάλιστα ότι «σε όλη την Ευρώπη εφαρμόζονται ήδη συνδυαστικά μέτρα εκτός από τη χρήση μάσκας όπως τήρηση αποστάσεων, σπάσιμο τμημάτων με λιγότερους μαθητές, επιπλέον σχολικές αίθουσες, προσλήψεις εκπαιδευτικών, διαγνωστικά τεστ για τον έλεγχο της εξέλιξης της νόσου» τονίζοντας πως «παίζετε με την αγωνία των πολιτών».

Το ΚΚΕ ζητά «άμεση αξιοποίηση των εκατοντάδων σχολικών μονάδων, που έκλεισαν από το 2012 και μετά» κι «έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, για να καλυφτούν τα δεκάδες χιλιάδες κενά και για να υπάρξουν άμεσα περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές».

Με πληροφορίες από news247.gr

Σχετικά Άρθρα