Ανάλυση για τη “μάχη των μαχών” – Δύο στρατηγοί εξηγούν στο BBC γιατί είναι δύσκολο να “πέσει” το Κίεβο

 Ανάλυση για τη “μάχη των μαχών” – Δύο στρατηγοί εξηγούν στο BBC γιατί είναι δύσκολο να “πέσει” το Κίεβο

Το Κίεβο αντέχει στις ρωσικές επιθέσεις και δεν πρόκειται να «πέσει» εύκολα, σύμφωνα με την ανάλυση στο BBC δύο ουκρανών στρατηγών. Τα ρωσικά χτυπήματα συνεχίζονται στην περιοχή. Το Κίεβο εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια των Ουκρανών. Η Ρωσία έχει σαφές στρατιωτικό πλεονέκτημα, ωστόσο η πρωτεύουσα της Ουκρανίας δεν έχει «πέσει» μέχρι σήμερα. Οι Ουκρανοί, στρατιώτες, πολίτες και εθελοντές, αλλά και ξένοι που έχουν απαντήσει στο κάλεσμα της χώρας για βοήθεια, προβάλλουν σθεναρή αντίσταση εδώ και ημέρες. Όμως, όσο οι ρωσικές επιθέσεις επικεντρώνονται στην περιοχή αυτή, γίνεται όλο και πιο δύσκολη η μάχη των Ουκρανών.

Τα πλήγματα έχουν διαλύσει κτίρια, έχουν σκοτώσει, εκτοπίσει και τραυματίσει δεκάδες πολίτες, αλλά κάποια τμήματα της πόλης παραμένουν αλώβητα. Άλλες πόλεις έχουν «ισοπεδωθεί» από τις επιθέσεις του ρωσικού στρατού και οι κάτοικοι της πρωτεύουσας προφανώς ανησυχούν πως κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί και στην πόλη τους.

Οι στρατηγοί που είναι υπεύθυνοι για την άμυνα του Κιέβου απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις εξηγούν ότι ο ουκρανικός στρατός μάχεται σκληρά για να κρατήσει το πυροβολικό της Ρωσίας εκτός βεληνεκούς επίθεσης, ώστε να μην μπορεί να αξιοποιηθεί επαρκώς. Όμως, παραδέχονται πως η πρωτεύουσα είναι ευάλωτη σε πυραυλικά πλήγματα.

Οι Ουκρανοί, όμως, όπως εξηγούν οι στρατηγοί αυτοί της χώρας στο BBC, έχουν με το μέρος τους την τοπογραφία της περιοχής. Η πόλη του Κιέβου είναι μεγάλη και χωρίζεται σε δύο τμήματα από τον ποταμό Δνείπερο, αλλά και από τους παραποτάμους του.

Χάρτης του BBC που δείχνει τις ρωσικές προελάσεις και επιθέσεις στο Κίεβο

Το μέγεθος της πόλης καθιστά την άμυνά της δύσκολο εγχείρημα, λέει ο στρατηγός Andriy Kryschenko, αλλά ταυτόχρονα δίνει πλεονέκτημα στους Ουκρανούς μαχητές. Ποτάμια και γέφυρες που βρίσκονται στο Κίεβο οχυρώνονται από τους στρατιώτες, ενώ οι βάλτοι δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη και κίνηση μεγάλων μονάδων στρατού.

Πλεονέκτημα δίνει επίσης η βιομηχανική φύση του Κιέβου, εξηγεί ο στρατηγός, καθώς τα πολυάριθμα εργοστάσια και εργαστήρια που βρίσκονται στην πόλη έχουν πλέον αποκτήσει έναν νέο σκοπό: την παραγωγή εξοπλισμού που χρειάζεται για την οχύρωση, με τσιμεντόλιθους, σάκους με άμμο και εμπόδια για τα τανκς.

Οπως λέει στο BBC ο Ουκρανός στρατηγός Knyazev, η προέλαση των Ρώσων έχει διακοπεί με στρατηγικά σχεδιασμένες εκρήξεις σε γέφυρες της περιοχής. Τα στρατεύματα δεν μπορούν να περάσουν από τις ελώδεις εκτάσεις εξίσου εύκολα και έτσι η πρόοδός τους καθυστερεί σημαντικά. Επίσης, αν τελικά τα ρωσικά στρατεύματα επιχειρήσουν να κινηθούν στους βάλτους, οι Ουκρανοί είναι σε θέση μάχης και περιμένουν να αμυνθούν στα σημεία αυτά.

Η άμυνα της πόλης συνεχίζεται και έχει εκπλήξει εχθρούς και συμμάχους της Ουκρανίας, όμως δεν έχουμε δει επιθέσεις μεγάλης ισχύος στην ουκρανική πρωτεύουσα, μέχρι στιγμής.

Παναγιώτης Δρίβας