• 17 Οκτωβρίου, 2021

Αλ. Τσίπρας στον Alpha: Στήριξη για την πανδημία, διαφωνία για την οικονομία, ανησυχία για τα ελληνοτουρκικά

 Αλ. Τσίπρας στον Alpha: Στήριξη για την πανδημία, διαφωνία για την οικονομία, ανησυχία για τα ελληνοτουρκικά

Υπάρχει ριζική διαφορά αντιλήψεων με όσα κάνει η κυβέρνηση τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Αντώνη Σρόιτερ υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι ανεπαρκή.

«Θετική εξέλιξη» χαρακτήρισε την πρόταση της Κομισιόν για το πακέτο στήριξης ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να βιαστούμε να πανηγυρίσουμε χωρίς να δούμε ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη για όλο τον ευρωπαϊκό νότο. Παρόλο που δεν είναι όλο το πακέτο που είχε ζητηθεί υπάρχουν θετικά στοιχεία όπως, η αμοιβαιοποίηση. «Αυτή η εξέλιξη γίνεται και εξ ανάγκης. Αν δεν αλλάξουν στρατηγική ο συστημικός κίνδυνος θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε διάσπαση της Ε.Ε.» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και επισήμανε τον τεράστιο κίνδυνο που θα υπήρχε και από την άνοδο της ακροδεξιάς φέρνοντας το παράδειγμα της Ιταλίας.

Έχει όμως σημασία να δούμε «με ποιους όρους θα εκταμιευθούν τα κονδύλια αν θα υπάρχουν αιρεσιμότητες ή όχι δηλαδή μνημόνια και σε τι βάθος θα δοθούν.»

«Πλήρης η σύγκρουση διαφορετικών αντιλήψεων με όσα κάνει η Ν.Δ. Αναφέρομαι στην ποιότητα και την χρονικότητα των μέτρων. Πρέπει να στηριχθεί η εργασία και η κοινωνία. Πρέπει να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχείρηση για να αντέξει στη νέα κρίση που μας βρήκε. Θα πρέπει άμεσα να στηριχθούν οι μισθοί και οι επιχειρήσεις. Η ύφεση δεν είναι απλά ένας αριθμός αλλά όλο το δράμα που ζήσαμε.»

«Ξεχάσατε ένα «μη» εμείς λέμε «μη» επιστρεπτέα προκαταβολή, κάτι που δεν το λέει η κυβέρνηση. Αυτό που δίνει η κυβέρνηση δηλαδή η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ένα δάνειο. Υπάρχει ανάγκη τη στιγμή που οι επιχειρήσεις έμειναν κλειστές αλλά οι υποχρεώσεις έτρεχαν. Αυτές οι επιχειρήσεις χρειάζονται επιδότηση για αυτό λέμε ότι πρέπει να στηριχθούν με 2.000 ανά εργαζόμενο ως τους 50 εργαζόμενους.»

«Λέμε να αξιοποιηθεί το εργαλείο που εμείς δημιουργήσαμε, την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Μου είπατε για το ΦΠΑ. Εμείς μειώσαμε το ΦΠΑ πέρσι στην εστίαση χωρίς να έχουμε κορωνοϊό. Δεν μειώσαμε στο καφέ και στο αλκοόλ γιατί είχαμε ακόμα τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Δώρο άδωρον. Να μειωθεί ο ΦΠΑ για τους καλοκαιρινούς μήνες στο μισό. Στο 6%.»

«Η μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50% ήταν στις εξαγγελίες μας. Ο κ. Μητσοτάκης αντί για αυτό έκανε άλλα».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πόσο σημαντική φάνηκε τελικά τώρα στην κρίση η παρακαταθήκη του «μαξιλαριού» και μάλιστα τότε είχαμε δεχθεί σφοδρή επίθεση από τη Ν.Δ. Είναι η ώρα να αξιοποιηθεί και όχι να σπαταληθεί.

Αν αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν η ύφεση θα είναι 10% αλλά αν παρέμβουμε τώρα με οριζόντια εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης η ύφεση θα είναι στο μισό.