Αρβανίτης στο libre:Στο Ευρωκοινοβούλιο παράγεται άνω του 50% των νόμων που ψηφίζονται στην Ελλάδα

 Αρβανίτης στο libre:Στο Ευρωκοινοβούλιο παράγεται άνω του 50% των νόμων που ψηφίζονται στην Ελλάδα

Σ’ έναν απολογισμό του έργου που έχει κάνει επί πέντε χρόνια προχωρά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενόψει των ευρωεκλογών, στη συνέντευξη που έδωσε στο libre, υπενθυμίζοντας ότι ανέδειξε ζητήματα που σχετίζονται με θέματα θεμελιωδών δικαιωμάτων και τα εργασιακά.

Παράλληλα ασκεί κριτική στον Κ. Μητσοτάκη για την επιλογή που έκανε στο πρόσωπο του Φρέντυ Μπελέρη λέγοντας μεταξύ άλλων με νόημα: «Δεν γνωρίζω αν οι επιλογές του κ. Μητσοτάκη θα μείνουν στο EPP, θα μεταπηδήσουν δεξιότερα στο ECR ή θα ακόμη και στους φασίστες του ID».

Συνέντευξη

Κύριε Αρβανίτη, είστε έτοιμος για μια δεύτερη θητεία στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο;

Δεν έχουμε σταματήσει, ούτε εγώ ούτε οι συνεργάτες μου, να είμαστε έτοιμοι από την πρώτη μέρα της πρώτης θητείας μέχρι και την τελευταία. Αυτό αφορά στη δουλειά σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο, στους νομοθετικούς και πολιτικούς φακέλους που ακόμη και μέχρι σήμερα παρακολουθούμε, στις περιοδείες εντός Ελλάδας που δεν σταμάτησαν ποτέ, στις πολλές υποχρεώσεις και στις αγωνίες της καθημερινότητας σε δύο μέτωπα. 

  • Συνεπώς, εφόσον οι πολίτες ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους και με επανεκλέξουν, αυτή η πετυχημένη δουλειά θα έχει μεν αναγνωριστεί, αλλά ακόμη περισσότερη θα μας περιμένει ώστε να επιμείνουμε με την ίδια προσήλωση και με περισσότερη, πλέον, εμπειρία, στις πολιτικές αλλαγές που χρειάζονται οι πολλοί. Το οφείλουμε στον κόσμο, και ξέρουμε καλά πως αυτό περιμένει από εμάς.

Επί πέντε χρόνια εργαστήκαμε με τεκμηρίωση, μεθοδικότητα και επιμονή σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με τους φακέλους που έχω αναλάβει: τα θέματα θεμελιωδών δικαιωμάτων και στα εργασιακά.

Στα εργασιακά, στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατοχυρώσαμε τον ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό, προκαλέσαμε γνωμοδοτήσεις για τη ανθρωποκεντρική ανάπτυξη και εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης και για το δικαίωμα στην αποσύνδεση, φέραμε στο ενεργό προσκήνιο τα θέματα των ατόμων με αναπηρία για ισότητα και «ορατότητα», διασώσαμε το δικαίωμα στη θεραπεία κατά των εξαρτήσεων, και προτάξαμε δικαιοκρατικές αναβαθμίσεις και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους πρόνοιας.

Από το μετερίζι της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), παλέψαμε για μια σειρά θεμάτων:

Τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές, ένα δίδυμο θέμα που αφορά ιδιαίτερα το Ευρωκοινοβούλιο καθώς αν είχε τεθεί υπό παρακολούθηση ένας ευρωβουλευτής, ο κ. Ανδρουλάκης, δυνητικά όλοι οι συνάδελφοί του ήταν θύματα παθητικής υποκλοπής.

  • Την πάταξη της απόπειρας συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών, ανοίγοντας την πόρτα του Ευρωκοινοβουλίου και των Επιτροπών του στους συγγενείς των θυμάτων.
  • Την επανειλημμένη μαζική διαρροή προσωπικών δεδομένων πολιτών από δημόσιες υπηρεσίες.
  • Το έγκλημα της Πύλου και τις ευθύνες όλων των αρμόδιων εθνικών και ενωσιακών Αρχών.
  • Την ανεξιχνίαστη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.
  • Τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.
  • Τη λίστα Πέτσα, τις καταχρηστικές αγωγές SLAPP, την αδιαφάνεια.

Παλέψαμε όμως, και για να γλιτώσουμε την πατρίδα μας από την ορμπανοποίηση, με καίρια παρέμβαση στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, όπου διασφαλίσαμε να αναγνωριστεί ρητά ότι οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις προς τη χώρα μας δεν θα θιγούν.

Ορισμένοι θεωρούν ότι η δουλειά που κάνουμε αφορά λίγους ή το κέντρο των Βρυξελών, και είναι εντελώς εσφαλμένη αυτή η αντίληψη.

Είναι κρίσιμο να ενημερωθεί σωστά ο κόσμος για τις αρμοδιότητες και το έργο του Ευρωκοινοβουλίου. Γράφουμε και ψηφίζουμε νόμους που αφορούν κάθε Κράτος Μέλος, κάθε πόλη, κάθε γειτονιά. Πλέον εκεί παράγεται άνω του 50% των νόμων που ψηφίζονται και εφαρμόζονται στην Ελλάδα.

Παλέψαμε πέντε χρόνια στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 61 παρεμβάσεις στην ολομέλεια, με τη συνδιαμόρφωση 44 ψηφισμάτων, 7 εκθέσεων και 26 γνωμοδοτήσεων, με τη σύνταξη 150 ερωτήσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ζητήματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία. Η δουλειά που γίνεται εκεί μας αφορά όλους.

Πως αισθάνεστε στην πιθανότητα να κάθεστε δίπλα στον κ. Μπελέρη αν εκλεγείτε και οι δύο στην Ευρωβουλή;

Τυπικά, δεν θα είμαστε δίπλα, εφόσον εκλεγούμε και οι δυο. Θα είναι σε άλλη πολιτική ομάδα, οπότε η επικοινωνία θα είναι έτσι κι αλλιώς περιορισμένη. Ουσιαστικά, δεν είχα καθόλου επαφές με κάποιους ευρωβουλευτές, όπως οι Λαγός και Κωνσταντίνου, αλλά ούτε και με πρόσωπα με πολιτικές διαδρομές και στάσεις εντελώς εκτός συλλογικής και προσωπικής οπτικής και αισθητικής.

Δεν γνωρίζω αν οι επιλογές του κ. Μητσοτάκη θα μείνουν στο EPP, θα μεταπηδήσουν δεξιότερα στο ECR ή θα ακόμη και στους φασίστες του ID.  Η κυβέρνηση της ΝΔ όφειλε να συνεχίσει την πολιτική που χάραξε στην Ευρώπη το 2018 ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όταν άνοιγε δρόμους ουσιαστικής διασφάλισης των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας.

Ο κ. Μητσοτάκης για άλλη μια φορά θυσιάζει την επιτυχή εθνική στρατηγική και το δίκαιο των ανθρώπων μας στην γειτονική Αλβανία στο βωμό του ακροδεξιού κοινού που γλυκοκοιτάζει. Τα προβλήματα της δεξιάς πολυκατοικίας και των ακροδεξιών ορόφων δεν μπορούν να γίνουν προβλήματα της ελληνικής Δημοκρατίας.

Ελλάδα και κράτος δικαίου. Θα έχει συνέχεια το θέμα στην Ευρωβουλή; 

Όπως είπα και στην αρχή, βεβαίως και θα έχει συνέχεια το θέμα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα στην επόμενη θητεία της Ευρωβουλής, καθώς διάφορες υποθέσεις έχουν πάρει το δρόμο τους κι άλλες περιμένουν, και με δική μου πρωτοβουλία όσον αφορά στην επιτροπή LIBE.

Η λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου ποτέ δεν συνεπάγεται κλείσιμο των θεμάτων, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για κάθε Κράτος Μέλος. Ούτε για την Πολωνία, την Ουγγαρία, και την Μάλτα έχουν κλείσει οι φάκελοι. Είναι σε πλήρη εξέλιξη και σε απόλυτη προτεραιότητα.

Είναι στα χέρια της ελληνικής Κυβέρνησης και μόνο να αλλάξει ρότα και να εναρμονιστεί ουσιαστικά με το ευρωπαϊκό Δίκαιο και το ενωσιακό κεκτημένο. Άρα, θέμα κράτους δικαίου στην Ελλάδα θα υπάρχει για την ΕΕ όσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα παρέχει επαρκείς απαντήσεις για μια σειρά θεμάτων. Εφόσον συμμορφωθεί, η Ένωση δεν έχει κανέναν λόγο να κλιμακώσει την κατάσταση.

Κάποιο θαύμα για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, θα γίνει ή μόνο ο κ. Κασσελάκης θα μιλάει γι’ αυτά; 

Το «θαύμα του ΣΥΡΙΖΑ» είναι ότι ενώ λυτοί και δεμένοι θεώρησαν ότι το κόμμα έχει τελειώσει, απ’ ότι φαίνεται δημοσκοπικά, αλλά κυρίως από το κλίμα στην κοινωνία -γιατί εμείς ζούμε και κινούμαστε μέσα στην κοινωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν τελειώνει, αλλά επανεκκινεί δυναμικά.

Ήταν συγκινητική η μεγάλη εκδήλωση της παρουσίασης του ευρωψηφοδελτίου στην οποία έσμιξαν έμπειρα στελέχη με νέους ανθρώπους, επιλεγμένους από τη βάση, ήταν εκεί το DNA του ΣΥΡΙΖΑ που είναι ο Αλέξης Τσίπρας, μαζί με την προοπτική του νέου ΣΥΡΙΖΑ, τον Στέφανο Κασσελάκη, δίπλα-δίπλα.

Η εκδήλωση αυτή έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η προοπτική, και όχι οι άλλοι, όπως θα ήθελαν… κάποιοι άλλοι.

Δεν υφίσταται για εμάς θέμα επιβεβαίωσης ότι είμαστε δεύτερο κόμμα. Το θέμα, και για αυτό δουλεύουμε, είναι να πείσουμε ότι αξίζουμε και ότι έχουμε αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση.

Σχετικά Άρθρα