• 16 Οκτωβρίου, 2021

Άγκυρα: Οι πρώτες αντιδράσεις των ΜΜΕ για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία

 Άγκυρα: Οι πρώτες αντιδράσεις των ΜΜΕ για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πρώτα ρεπορτάζ των τουρκικών ΜΜΕ για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία και την αγορά φρεγατών, Το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT σχολιάζει πως η Ελλάδα επιταχύνει στην κούρσα των εξοπλισμών με τις υπογραφές που βάζει ο Μητσοτάκης να δείχνουν πως η χώρα μας κάνει σοβαρά βήματα για εξοπλισμούς, αγορά φρεγατών, μαχητικά, αντιστατικά όπλα, εκσυγχρονισμός F-16, τορπίλες για τα υποβρύχια.

To A Haber μεταδίδει πως «Η Ελλάδα έχει μια βασική αντανάκλαση για αυτοάμυνα. Όμως υπάρχει και μια αλήθεια, ότι δεν έχει μια τάση και στόχο να επιτεθεί στην Τουρκία. Όμως, ειλικρινά, είναι σωστό που μας φοβούνται».

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα Yeni Safak, η οποία και συχνά φιλοξενεί στα φύλλα της δημοσιεύματα για την Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρεται στο Αμυντικό Σύμφωνο Ελλάδας- Γαλλίας και σχολιάζει κάπως ειρωνικά πως «Τους γείτονες θα τους προστατεύει λέει η Γαλλία» και «Αγοράζουν φρεγάτες και μαχητικά από τον Μακρόν.

Η Hurriyet γράφει «Ο Μακρόν το ανακοίνωσε, η Ελλάδα αγοράζει 3 φρεγάτες».

Τέλος, η εθνικιστική εφημερίδα Haber Turk επισημαίνει ότι «Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα δίνοντας αγώνα εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πήρε μια θέση στην καρδιά της Ευρώπης».

Πάντως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από πλευράς Άγκυρας.