Κλιμακώνει η Άγκυρα: “Μονομερής ενέργεια” τα θαλάσσια πάρκα – Η απάντηση της κυβέρνησης

 Κλιμακώνει η Άγκυρα: “Μονομερής ενέργεια”  τα θαλάσσια πάρκα – Η απάντηση της κυβέρνησης

Κλιμακώνει η Άγκυρα τις απειλές με αφορμη την εξαγγελία από την Ελλάδα της δημιουργίας των δυο θαλασσίων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο, καθώς σήμερα πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας δηλώνουν ότι είναι σε επιφυλακή για να «προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη μας στο Αιγαίο και να αποτρέψουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας να επιβάλει μονομερές καθεστώς».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Χουριέτ, πηγές του ΥΕΘΑ έδωσαν την ακόλουθη απάντηση σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την προσπάθεια της Ελλάδας να κηρύξει Θαλάσσια Πάρκα:

«Στις 8 Απριλίου 2024, ανακοινώθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι δύο μεγάλα θαλάσσια πάρκα θα κηρυχθούν στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος. Το Υπουργείο Εξωτερικών μας έχει προβεί στις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες σχετικά με τα πάρκα που σχεδιάζεται να κηρυχθούν και δήλωσε ότι μονομερή τετελεσμένα στο θέμα των νησιών, νησίδων και βράχων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί με συνθήκες (EGAYDAAK) δεν θα γίνουν αποδεκτά και δεν θα έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα. Ως Υπουργείο, είμαστε σε επιφυλακή για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη μας στο Αιγαίο και να αποτρέψουμε τις μονομερείς προσπάθειες δημιουργίας καθεστώτος της Ελλάδας».

Το κλίμα που δημιουργεί η Άγκυρα με αφορμή την άσκηση ενός κυριαρχικού δικαιώματος της Ελλάδας για περιβαλλοντικούς σκοπούς βαραινει το κλίμα ενόψει και των προγραμματισμένων επαφών για τα ΜΟΕ που προγραμματίζονται για την Δευτέρα στην Αθηνα και ρίχνει σκιές στην προετοιμασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυρ.Μητσοτάκη στην Αγκυρα.

 Μαρινάκης: Δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

«Έχει να κάνει με καθαρά περιβαλλοντικούς σκοπούς, είναι δεδομένη η θέση μας για συνέχιση του διαλόγου, αλλά και ότι δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκρπόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφορικά με τις αντιδράσεις της Τουρκίας στην εξαγγελία ίδρυσης των δύο θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο.

Απαντώντας στην κριτική για την επιλογή του Φρέντη Μπελέρη να συμπεριληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, ο Π. Μαρινάκης ανέφερε ότι, «ο πρωθυπουργός δεν θυμήθηκε την ομογένεια τώρα, η στάση μας διαχρονικά δείχνει μια συνέπεια. Το ψηφοδέλτιο έχει ακόμα 41 άξιους υποψηφίους και καλό είναι να μην περιορίζεται η αντιπαράθεση σε αυτόν τον τοξικό τρόπο».

Αναφορικά με την κριτική του Ν. Ανδρουλάκη για το ίδιο ζήτημα και τις αναφορές περί ψηφοθηρίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε: «Έχετε δει ποτέ πολιτικό αρχηγό να βάζει στο ψηφοδέλτιο εν ενεργεία ευρωβουλευτή άλλου κόμματος και ας μας πει αν αυτό δεν είναι με ψηφοθηρικούς όρους».

Όπως ανέφερε για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: «Οι εξωτερικές σχέσεις με αιχμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, η Ουκρανία, οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, αλλά και ζητήματα για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας κυριαρχούν στην ειδική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία συμμετέχει ο Πρωθυπουργός».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του αναφορικά με τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή εξέφρασε την απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης που δέχτηκε το Ισραήλ από το Ιράν και επεσήμανε ότι την καταδίκη αυτή συνοδεύει “η παρότρυνση όλων των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας προκειμένου η κρίση αυτή να εκτονωθεί, να μην επεκταθεί και να μην αποκτήσει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης”, όπως χαρακτηριστικά είπε», τόνισε ο Π. Μαρινάκης.

Σχετικά Άρθρα