“Θα γεμίσει η αγορά εισαγόμενα αρνιά” – Η μάχη του οβελία και η… προσφυγή για “πριμοδότηση” των σούπερ μάρκετ – Ασυγκράτητη η ακρίβεια στα τρόφιμα

 “Θα γεμίσει η αγορά εισαγόμενα αρνιά” – Η μάχη του οβελία και η… προσφυγή για “πριμοδότηση” των σούπερ μάρκετ – Ασυγκράτητη η ακρίβεια στα τρόφιμα

Η “μάχη” για την τιμή του οβελία κορυφώνεται με τους παραγωγούς να εμμένουν ότι οι κινήσεις του Υπ. Ανάπτυξης προμοδοτούν τα σούπερ μάρκετ ενώ την ίδια ώρα σε μια διαρκώς συρρικνούμενη κτηνοτροφία οι παραγωγοί ευθέως προειδοποιούν ότι η αγορά ενόψει Πάσχα θα γεμίσει με εισαγόμενα αμονερίφια με το φόβο ελληνοποιήσεων.

Το Υπ. Ανάπτυξης ανοιχτά πλέον ποντάρει στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ για την συγκράτηση της τιμή του οβελία την ώρα που ξεκινά η περίοδος αιχμής για τις αγορές των καταναλωτών. Ωστόσο δυναμικά μπαίνουν στη “μάχη” και τα κρεοπωλεία και οι κεντρικές αγορές καθώς οι επόμενες μέρες είναι εκείνες που συνήθως οι καταναλωτές προμηθεύονται τον οβελία.

Με βάση, σε, το Υπ. Ανάπτυξης, “από 9,69 ευρώ/κιλό ξεκινούν πλέον οι τιμές του αρνιού στο “Καλάθι του Πάσχα”, ενώ έως μισό ευρώ φθηνότερα διατίθεται το κατσίκι, με βάση τις νέες χαμηλότερες τιμές που ανακοίνωσαν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ”.

“Ο ανταγωνισμός λειτουργεί υπέρ των καταναλωτών, όσο και να φωνάζουν ορισμένοι. Είμαι υπερήφανος που με την πολιτική μας πετύχαμε τελικά χαμηλότερες τιμές από το 2019!”, σχολίασε σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως μάλιστα σημειώνει το Υπ. Ανάπτυξης:

  • η μεγαλύτερη μείωση στην ισχύουσα σήμερα τιμή συγκριτικά με την αρχική της περασμένης Τετάρτης 5 Απριλίου ανέρχεται στα 96 λεπτά/κιλό,
  • στις 11 από τις 13 αλυσίδες σούπερ μάρκετ που μετέχουν στην πρωτοβουλία για το «Καλάθι του Πάσχα», η τιμή του αρνιού είναι έως 9,99 ευρώ/κιλό,
  • -ενώ στο σύνολο των αλυσίδων η τιμή του κατσικιού δεν υπερβαίνει τα 10.99 ευρώ/κιλό.

Με βάση πάντως τα όσα δήλωσε σε ΜΜΕ χθες ο Γ. Πηλίδης πρόεδρος της Ένωσης Μικρομεσαίων Μάρκετ Ελλάδας τα σούπερ μάρκετ πωλούν κάτω του κόστους τον οβελία, καθώς θέλουν να λειτουργήσει ως “κράχτης”. Πάντως, από την πλευρά του, ο Απόστολος Ραυτόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών μιλώντας στο Open, πέρυσι τα σούπερ μάρκετ η τιμή ήταν έως και 2 ευρώ χαμηλότερη, ενώ λίγο πριν την ένταξή του οι τιμές για τον οβελία ήταν 30-50 λεπτά χαμηλότερες. Παράλληλα σημείωσε ότι πέρα από την ένταξη ή όχι του οβελία στο “Καλάθι” οι αλυσίδες θα έκαναν προσφορές, τονίζοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο κινείται το Υπ. Ανάπτυξης δημιουργεί θέματα προνομιακής μεταχείρισης των σούπερ μάρκετ και σε βάρος των κτηνοτρόφων.

Με βάση , πάντως, τον Παναγιώτη Πεβερέτο, πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας – ΣΕΚ, θα υπάρξει προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τον τρόπο με τον ουσιαστικά “πριμοδοτείται” επικοινωνιακά η αγορά του πασχαλινού οβελία μέσα από τα σούπερ μάρκετ με τις δηλώσεις του Υπ. Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη και την ένταξη των αμνοεριφίων στο “Καλάθι του Πάσχα”.

Τόνισε, δε, ότι έχουν γίνει αθρόες εισαγωγές ρουμάνικων αμνοεριφίων, προς διάθεση στην αγορά. Στον αντίποδα η ένταξη των αμνοεριφίων στο “Καλάθι του Πάσχα” με τις συγκεκριμένες τιμές στα 10 ευρώ περίπου έχει οδηγήσει σε “στραγγαλισμό” τους παραγωγούς, που όπως είπε ο κ. Πεβερέτος έχουν κόστος παραγωγής στα 9 ευρώ. Ο πρόεδρος του ΣΕΚ σημείωσε ότι στο πλαίσιο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος υπήρχε μια συμφωνία με τους Κρεοπώλες να διαμορφωθεί η τιμή του οβελία στα περσινά επίπεδα, από 12,5 μέχρι 13,5 ευρώ περίπου, κάτι που υπονομεύθηκε από την υπαναχώρηση, του Άδωνι Γεωργιάδη, από την αρχική αναφορά για μη ένταξη του οβελία στο “Καλάθι”.

Φουντώνει η ακρίβεια στα τρόφιμα

Την ίδια ώρα με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για έναν ακόμη μήνα, ο 12ος στην σειρά, ο δείκτης του πληθωρισμού στα τρόφιμα, παραμένει σε διψήφιο ποσοστό. Ένα ακόμη στοιχείο που πέρα από κάθε αμφιβολία προκαλεί προβληματισμό, είναι το γεγονός ότι ο εν λόγω δείκτης, επιβραδύνεται για 3ο συνεχή μήνα, ωστόσο, η επιβράδυνση αυτή μετά βίας υπερβαίνει οριακά την μία ποσοστιαία μονάδα.

Και βέβαια μέσα σε όλο αυτό σκηνικό, αρκεί κάποιος να συγκρίνει τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή με τον δείκτη των τροφίμων και θα αντιληφθεί ότι η ακρίβεια στα τρόφιμα είναι τριπλάσια σε σχέση με την γενικότερη τάση του πληθωρισμού.

σοβαρή αποκλιμάκωση των τιμών στα τρόφιμα δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από το Καλοκαίρι, ενώ κάποιες άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τον Σεπτέμβριο, αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος της αποκλιμάκωσης των τιμών από το χωράφι ράφι.

Οι αναλυτές αναφέρουν το απλό παράδειγμα ότι ένα προϊόν που έχει παραχθεί με ακριβό κοστολόγιο, δεν μπορεί να πουληθεί φθηνά, παρά μόνο όταν έρθει η επόμενη παραγωγή, κοινώς η επόμενη σοδειά.

Την μεγαλύτερη άνοδο τον Μάρτιο σε σχέση με τον αντίστοιχο Μάρτιο του 2022, παρουσιάζουν οι τιμές στα γαλακτοκομικά και αυγά με 23,1%, ακολουθούν οι τιμές στα κρέατα με 19,8%, έλαια και λίπη και 17,5% και ψωμί με 15,6%.

Οπως εκτιμούν οι αναλυτές από τον Απρίλιο (μετά το Πάσχα) και μετά ίσως δούμε μία αισθητή αποκλιμάκωση του δείκτη και αυτό, διότι ο περυσινός αντίστοιχος μήνας, ήταν και ο πρώτος με διψήφιο ποσοστό ανόδου. Κατά συνέπεια η βάση υπολογισμού θα είναι πιο υψηλή, άρα και υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ξεκινήσει να γέρνει η καμπύλη που επί του παρόντος παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Σχετικά Άρθρα