Τσίπρας: Πρόταση για κυβέρνηση ανοχής – Πόσο αλλάζει το μετεκλογικό σκηνικό – Νέα παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη Βουλή

 Τσίπρας: Πρόταση για κυβέρνηση ανοχής – Πόσο αλλάζει το μετεκλογικό σκηνικό – Νέα παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη Βουλή

Σφίγγει τη μέγγενη στους εν δυνάμει εταίρους του ο Αλέξης Τσίπρας με στόχο να τους φέρει όσο το δυνατό γρηγορότερα στο τραπέζι του διαλόγου ακόμη και για μια προγραμματική συμφωνία πριν τις κάλπες. Τους δείχνει τη λύση της ανοχής για να ξεπεραστεί το βέτο Ανδρουλάκη στον Βαρουφάκη και η άρνηση του ΜεΡΑ25 να μπει σε κυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας είχε ρίξει τις πρώτες προειδοποιητικές βολές στην ελάσσονα αντιπολίτευση και τις λεγόμενες προοδευτικές δυνάμεις.

Το ρίσκο της δεύτερης κάλπης είναι μεγάλο για το ΠΑΣΟΚ και το ΜεΡΑ25 και αυτό τους καθιστά ευάλωτους σε μια ενδεχόμενη δεύτερη αναμέτρηση με το μπόνους των εδρών παρατηρεί πλέον ανοιχτά ο Αλέξης Τσίπρας.

Πάνω σε αυτό το δίλημμα και στη συνέντευξή του στο star ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε να αυξάνει την πίεση στους εν δυνάμει εταίρους του.

  • «Πιστεύετε ότι δεν έχει αίσθημα αυτοσυντήρησης ο κ. Βαρουφάκης ή ο κ. Ανδρουλάκης και θα θελήσουν να πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές όπου θα συρρικνωθούν στη μυλόπετρα των δύο μεγάλων κομμάτων;»

Και αυτό είναι το επιχείρημα του κ. Τσίπρα πάνω στο οποίο στηρίζει όλη τη συλλογιστική για τη δυνατότητα σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης. Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε τον οδηγό επιβίωσης για τους κυρίους Ανδρουλάκη και Βαρουφάκη υπο την προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στην πρώτη κάλπη.

Γιατί στις δεύτερες εκλογές ο χαρακτήρας της κάλπης θα είναι δημοψήφισμα όπως είπε ανάμεσα σε δυο κυβερνητικές εναλλακτικές.

Μια στο καρφί…

Τα «λόγια του αέρα» που είπε ο κ. Τσίπρας για τους δυο αρχηγούς δεν ήταν μια τυχαία αναφορά και μάλιστα με το ύφος και τον τόνο που την έκανε. Και όσο σκληρός ήταν με τον Νίκο Ανδρουλάκη, άλλο τόσο ήταν και με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μάλιστα σημείωσε ότι όσο κι αν προεκλογικά θέτει θέμα πρωθυπουργού η θέση του δεν θα είναι τόσο ισχυρή όσο και αν το επιδιώκει από τώρα γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι το ρίσκο να τορπιλίσει το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης και να παραμείνει η ΝΔ στην εξουσία θα το χρεωθεί διπλά και τριπλά στην κάλπη με απώλεια ποσοστών εξαιτίας του διπολισμού που θα αναπτυχθεί με τους δυο μεγαλύτερους να «σκουπίζουν» τα κέρδη.

… μια στο πέταλο

Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας έχει στο ραντάρ του κατά κύριο λόγο τον Νίκο Ανδρουλάκη. Κι αν με το γάντι που του έριξε ότι θα πάρει και την ευθύνη να μη συγκροτηθεί η προοδευτική κυβέρνηση απέναντι στη δεξιά και το ρίσκο της συρρίκνωσής του ήταν σαν να χτυπά στο καρφί, το χτύπημα στο πέταλο ήρθε με τη διέξοδο που του έδειξε στο βέτο που βάζει για τον Βαρουφάκη της «δραχμής».

  • Το σενάριο της ανοχής που έριξε ο κ. Τσίπρας στο τραπέζι του προεκλογικού μπρα ντε φερ των προοδευτικών κομμάτων μόνο τυχαίο δεν ήταν.

Γιατί όσο ισχύει όπως είπε το σενάριο της συρρίκνωσης για το ΠΑΣΟΚ άλλο τόσο ισχύει και για το ΜεΡΑ25 το οποίο ακόμη κι αν δεν μπει στη συγκυβέρνηση δεν θα ρισκάρει να εξαφανιστεί στις δεύτερες κάλπες που θα έχουν χαρακτήρα δημοψηφισματικό μια και το ποσοστό για την αυτοδυναμία πέφτει ακόμη και στο 38%.

Παρέμβαση για το νερό  

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να σηκώσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους. Μέχρι τώρα η επιλογή του να επιμείνει σε προγραμματικό λόγο και να μην ενδώσει στη τοξικότητα που καλλιεργείται από την κυβέρνηση εκτιμάται ότι αποδίδει.

Η τροπολογία που κατέθεσε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για το νερό θα βρεθεί στο επίκεντρο της ομιλίας του στη Βουλή και θα αποτελέσει την προμετωπίδα της προσπάθειάς του να απογυμνώσει τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη την οποία όσο πλησιάζουν οι κάλπες η ΝΔ προσπαθεί να την κουκουλώσει με τον Αλέξη Τσίπρα να καλεί τον κ. Μητσοτάκη να ψηφίσει την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Δημόσιο.

Η τροπολογία του Αλέξης Τσίπρα για την προστασία του δημόσιου αγαθού θα βρεθεί και αυτή όπως όλα δείχνουν στο πρόγραμμα των 50 ημερών για να συμπληρώσει τις μείζονες παρεμβάσεις που προτείνει για κόκκινα δάνεια, πρώτη κατοικία και χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. 

Σχετικά Άρθρα