Το ΔΠΔ διέταξε παύση της επίθεσης στη Ράφα- Σφοδρές αντιδράσεις

 Το ΔΠΔ διέταξε παύση της επίθεσης στη Ράφα- Σφοδρές αντιδράσεις

Το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ), η ανώτατη δικαστική αρχή του ΟΗΕ, διέταξε την παύση της επίθεσης και κάθε δράσης του Ισραήλ στη Ράφα της Γάζας, καθώς αυτό συνιστά ευθεία απειλή για τους κατοίκους της Παλαιστίνης. 

Μάλιστα, το Διεθνές Δικατήριο προστάζει το Ισραήλ να παρουσιάσει σε διάστημα ενός μήνα την πρόοδό του όσον αφορά στα μέτρα που του έχουν επιβληθεί για να την αναχαίτιση των επιθετικών ενεργειών. 

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, η ανθρωπιστική κρίση στη Ράφα είναι ακόμη πιο έντονη, χειρότερη κι από την προηγούμενη φορά που εκδόθηκε ανάλογη νομική διαταγή. Η τωρινή κατάσταση στη Ράφα χαρακτηρίζεται πλέον καταστροφική. 

Ειδικότερα η διαταγή του Διεθνούς Δικαστηρίου περιλαμβάνει τα εξής:

– Αναχαίτιση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα
– Άνοιγμα των συνόρων της Ράφα με την Αίγυπτο για την διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας
– Πρόσβαση σε έρευνες και αποστολές στην περιοχή της Γάζας 
– Αναφορά στο Δικαστήριο εντός ενός μήνα για την πρόοδο του Ισραήλ όσον αφορά στα μέτρα που έχουν ζητηθεί

Η ιστορική απόφαση αναμένεται να αυξήσει περισσότερο την πίεση στο Ισραήλ που έχει ήδη απομονωθεί διεθνώς εξαιτίας της αιματοχυσίας στη Γάζα, γεγονός που αποτυπώνεται και σε κορυφαίους θεσμούς όπως το Διεθνές Δικαστήριο και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγες ημέρες ο εισαγγελέας του ΔΠΔ ζήτησε εντάλματα σύλληψης για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον Γιοάβ Γκάλαντ και τους ηγέτες της Χαμάς γεγονός που προκάλεσε την οργή του Ισραήλ και των ΗΠΑ που δεν δίστασαν να απειλήσουν τους αξιωματούχους του ΔΠΔ με κυρώσεις.

Η απόφαση του ΔΔΔ είναι εξαιρετικά σημαντική σε διπλωματικό επίπεδο αλλά το Δικαστήριο δεν έχει την ισχύ να την επιβάλει.

Σύμφωνα με αναλυτές, το Ισραήλ δεν θα συμμορφωθεί ούτε σε αυτή την απόφαση και θα συνεχίσει την επίθεση του στη Ράφα η οποία προκάλεσε τον αναγκαστικό εκτοπισμό 800.000 Παλαιστινίων, ωστόσο το βήμα αυτό κρίνεται σημαντικό στην περαιτέρω διεθνή απομόνωση του Ισραήλ, τη μεγαλύτερη στην 75χρονη ιστορία του.

Η Στεπ Βέσεν του Al Jazeera μεταδίδει από τη Χάγη μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου:

«Δεκατρείς από τους 15 δικαστές του ΔΔΔ συμφώνησαν ότι η κατάσταση στη Ράφα αποτελεί κόκκινη γραμμή. Χρησιμοποιήθηκαν λέξεις όπως ‘εξαιρετικά φρικτή’ για να περιγράψουν την κατάσταση.

Ο κύριος δικαστής είπε ότι 800.000 είναι εκτοπισμένοι και ότι δεν πιστεύει τα λόγια του Ισραήλ ότι τους παρέχεται ασφάλεια και ανθρωπιστική πρόσβαση. Είπε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για κάτι τέτοιο.

Γι’ αυτό το δικαστήριο έδωσε τώρα μια πολύ αυστηρή εντολή να σταματήσει αμέσως το Ισραήλ την επιθετική και στρατιωτική του επιχείρηση στη Ράφα και να αποσύρει τα στρατεύματά του από εκεί. Έβγαλε επίσης μια απόφαση για τα συνοριακά περάσματα, ότι πρέπει να ανοίξουν ξανά το συντομότερο δυνατό για να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια.

Είναι ενδιαφέρον ότι είπε ότι οι παρατηρητές από τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση το συντομότερο δυνατό για να διασφαλιστεί ότι δεν θα εξαφανιστούν στοιχεία για πιθανά εγκλήματα πολέμου».

Σφοδρές αντιδράσεις

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ σχολίασε την απόφαση του δικαστηρίου και δήλωσε: «Η άσχετη εντολή του αντισημιτικού δικαστηρίου της Χάγης πρέπει να έχει μόνο μία απάντηση: την κατάληψη της Ράφα, την αύξηση της στρατιωτικής πίεσης και την πλήρη καταστροφή της Χαμάς – μέχρι να επιτευχθεί η πλήρης νίκη στον πόλεμο».

Ο σκληροπυρηνικός υπουργός Οικονομικών της ισραηλινής κυβέρνησης Μπεζαλέλ Σμότριχ δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα αποδεχτεί την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ), που διατάσσει το εβραϊκό κράτος να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Σμότριχ, ηγέτης ενός από τα εθνικιστικά θρησκευτικά κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποστήριξε ότι η απαίτηση από το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς ισοδυναμεί με απαίτηση από το Ισραήλ να αποφασίσει να πάψει να υπάρχει.

«Το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει με αυτή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Επίσης, το γραφείο του Νετανιάχου χαρακτήρισε «ψευδείς και εξωφρενικές» τις κατηγορίες της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ για γενοκτονία.

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, λέγοντας ότι αντιπροσωπεύει μια διεθνή συναίνεση για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Παλαιστίνιος προεδρικός εκπρόσωπος, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.

  • Από την πλευρά της η Χαμάς καλωσόρισε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, τονίζοντας πως ο ισραηλινός στρατός διαπράττει “σφαγές” στη Λωρίδα της Γάζας.

Ωστόσο, δήλωσε ότι αναμένει από το δικαστήριο να εκδώσει εντολή προς το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις σε όλο τον πολιορκημένο θύλακα, όχι μόνο στη Ράφα.

“Αυτό που συμβαίνει στην Τζαμπάλια και σε άλλες επαρχίες της Λωρίδας της Γάζας δεν είναι λιγότερο εγκληματικό και επικίνδυνο από αυτό που συμβαίνει στη Ράφα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Καλούμε τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη να πιέσουν το Ισραήλ να συμμορφωθεί άμεσα με αυτή την απόφαση και να προχωρήσει στην εφαρμογή όλων των ψηφισμάτων του ΟΗΕ που αναγκάζουν το σιωνιστικό στρατό κατοχής να σταματήσει τη γενοκτονία που διαπράττει εναντίον του λαού μας για περισσότερους από επτά μήνες”, κατέληξε.

Η Νότια Αφρική χαιρέτισε την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου προς το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στην πόλη Ράφα της Γάζας και κάλεσε τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να την υποστηρίξουν.

«Πιστεύω ότι πρόκειται για μια πολύ ισχυρότερη, όσον αφορά τη διατύπωση, δέσμη προσωρινών μέτρων, πολύ σαφή έκκληση για παύση», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, Ναλέντι Πάντορ στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα SABC.

Σχετικά Άρθρα