Η Αθήνα απειλεί να κλείσει τον ευρωπαϊκό δρόμο στα Σκόπια-Παρασκηνιακές πιέσεις ΕΕ-ΗΠΑ για αυστηρή τήρηση της ΣτΠ

 Η Αθήνα απειλεί να κλείσει τον ευρωπαϊκό δρόμο στα Σκόπια-Παρασκηνιακές πιέσεις ΕΕ-ΗΠΑ για αυστηρή τήρηση της ΣτΠ

Σκληρή γραμμή, της κυβέρνησης μετά τις παρεκκλίσεις στη Βόρεια Μακεδονία όπου τόσο η νεοκλεγείσα πρόεδρος όσο και ο νικητής των εκλογών Μίτσκοσκι αγνοούν επιδεικτικά τη Συμφωνία των Πρεσπών εξακολουθώντας να χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία. Η Αθήνα διαμηνύει πως δεν πρόκειται να ανεχθεί «μικροπολιτικά παιχνίδια» προειδοποιώντας σαφώς προς τη γείτονα ότι, με αυτούς τους όρους, ο δρόμος προς την Ευρώπη παραμένει κλειστός. Την ίδια ώρα οι παρασκηνιακές κινήσεις έχουν ανάψει.

Η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να σκληρύνει τη στάση της αν χρειαστεί και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με Ευρώπη και ΗΠΑ.

Μετά την Πρόεδρο της γειτονικής χώρας η οποία αφαίρεσε από την αρχική σελίδα της επίσημης ιστοσελίδας, το όνομα του θεσμού δηλαδή, «Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», ήρθε ο νέος Πρωθυπουργός της χώρας ο οποίος κάνει χρήση του όρου «Μακεδονία» στις επίσημες συναντήσεις που έχει με ξένους αξιωματούχους. Και μπορέι να μιλούν μεν για «Μακεδονία», αλλά να μην την επικαλούνται σε επίσημα έγγραφα και ιστοσελίδες, προκειμένου να μην κατηγορηθούν και επισήμως για υπαναχώρηση από τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η προεκλογική περίοδος τελείωσε και έχει έρθει πια η ώρα να σοβαρευτούν και να σεβαστούν τη διεθνή συνθήκη διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου προειδοποιώντας πως αν δεν το κάνουν θα βρουν την Ελλάδα, μία οικονομία πολλαπλάσια ισχυρή αλλά και γεωπολιτικά ενισχυμένη, απέναντι τους.

Η Ελληνική Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ενημέρωσε εταίρους και συμμάχους για την συμπεριφορά της νέας ηγεσίας στα Σκόπια. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε και πήρε την αντίδραση της Προέδρου της Κομισιόν η οποία σε μήνυμά της στο “X” έγραψε πως «για να συνεχίσει η Βόρεια Μακεδονία την επιτυχή πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας να συνεχίσει η χώρα την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Ακολούθησε η δήλωση του αναπληρωτή υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Γκάμπριελ Εσκομπάρ στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης που φιλοξενήθηκε στη δεξαμενή σκέψης Atlantic Council.

Ο κ. Εσκομπάρ αποκάλυψε πως η Ουάσιγκτον έχει λάβει διαβεβαιώσεις σε όλα τα επίπεδα από το κόμμα που επικράτησε στις πρόσφατες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία (VMRO) ότι θα συνεχιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και εξήγησε πως τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη κατέστησαν απόλυτα σαφή τη θέση τους στη νέα πρόεδρο της γειτονικής χώρας μετά την ορκωμοσία της. Εκτίμησε μάλιστα πως θα υπάρξει αυτό που αποκάλεσε «αυξανόμενη επικράτηση του ρεαλισμού».

Κυβερνητικά στελέχη λένε πως εταίροι και σύμμαχοι αντιλαμβάνονται πως εάν δεν τηρηθεί η συμφωνία των Πρεσπών, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να μπλοκάρει την ενταξιακή διαδικασία της γείτονος. Θα ασκηθούν μεγάλες πιέσεις λένε κυβερνητικά στελέχη διαμηνύοντας πως αυτές οι αντιδράσεις ήταν αποτέλεσμα ελληνικών παρεμβάσεων και πως αν τα Σκόπια συνεχίσουν σε αυτή την πορεία θα επιλέξουν έναν αδιέξοδο δρόμο που οδηγεί μόνο στην απομόνωση.

Η ένταση με τον βόρειο γείτονα δεν ικανοποιεί την Αθήνα, λόγω της επανάκαμψης ενός θέματος που έμοιαζε ρυθμισμένο. Από την άλλη, δύο εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές, ο κ. Μητσοτάκης δεν υπήρχε καμία περίπτωση να μην υιοθετήσει αυστηρή ρητορική για ένα θέμα που, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, είναι σχεδόν ταυτοτικό. Παράλληλα, η κυβέρνηση μετατρέπει ένα «προβληματικό» σημείο κατά την προηγούμενη τετραετία, την κύρωση των μνημονίων που απορρέουν από τη Συμφωνία, σε πολιτικό μοχλό πίεσης προς τη γείτονα, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να κυρωθούν όσο συνεχίζονται οι προκλήσεις.

Η εκτίμηση της Αθήνας είναι ότι τα Σκόπια δεν μπορούν να συνεχίσουν για πολύ στον ίδιο δρόμο ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες, ήδη οι πίεσεις που έχουν ασκηθεί από τις ΗΠΑ είναι ισχυρές. Σε μερικές εβδομάδες από τώρα, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον, η γειτονική χώρα θα πρέπει να παρουσιαστεί με το συνταγματικό της όνομα και να ασκήσει πολιτική βάσει αυτού.

Μάλιστα, η Σύνοδος του ΝΑΤΟ θα είναι και η πρώτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, εφόσον έχει αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά του, καθώς οι δύο άνδρες δεν έχουν συνομιλήσει ούτε εθιμοτυπικά για συγχαρητήρια μετά την εκλογική νίκη του VMRO πριν από μερικές εβδομάδες.

Σε αυτό το περιβάλλον, η ΝΔ έδωσε χθες στη δημοσιότητα ένα ακόμα σποτ στον δρόμο προς την ευρωκάλπη, εστιασμένο στις γεωπολιτικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας το επόμενο διάστημα, σε μια Ευρώπη που αλλάζει. Κεντρικό πρόσωπο και σε αυτό το σποτ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είναι ο πρωταγωνιστής της γαλάζιας καμπάνιας.

«Πριν από 10 χρόνια η θέση μας στην Ευρώπη κινδύνευε. Σήμερα όλα έχουν αλλάξει. Τα ελληνικά σύνορα έγιναν στην πράξη σύνορα της ΕΕ, με σκληρή δουλειά εξασφαλίσαμε περισσότερους πόρους για την πατρίδα μας. Η φωνή μας έχει βάρος και κύρος στις Βρυξέλλες», επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης. «Τα επόμενα χρόνια εδω θα παρθούν σημαντικές αποφάσεις. Μεταναστευτικό, αγροτική πολιτική, κοινή άμυνα. Μεσα σε ένα δύσκολο κόσμο πολέμων και απειλών, πρέπει να εδραιώσουμε τη θωράκιση της χώρας αλλά και να διεκδικήσουμε μεγαλύτερη ευημερία για όλες και για όλους. Δύναμη στην Ευρώπη σημαίνει και δύναμη στην Ελλάδα. Γι αυτό οι ευρωεκλογές είναι πολύ σημαντικές. Στις 9 Ιουνίου κάνουμε μαζί ακόμα ένα βήμα μπροστά. Και ερχόμαστε σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη», καταλήγει ο πρωθυπουργός.

Σχετικά Άρθρα