Σχέδια εκλογικής συμπόρευσης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στον απόηχο της δημοσκόπησης του Libre/ Τι προτείνουν κορυφαία στελέχη

 Σχέδια εκλογικής συμπόρευσης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στον απόηχο της δημοσκόπησης του Libre/ Τι προτείνουν κορυφαία στελέχη

Η δημοσκόπηση της Opinion Poll για το libre με εστίαση στις εξελίξεις στην κεντροαριστερά μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών πυροδοτεί συζητήσεις στον ευρύτερο πολιτικό χώρο και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι ρεαλιστική δυνατότητα προβολής εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης στη Ν.Δ, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από την σύγκλιση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Είναι χαρακτηριστικό το εύρημα της έρευνας της Opinion Poll σχετικά με το ό,τι παρά την καθίζηση του εκλογικού ποσοστού της Ν.Δ (28,3%) οι πολίτες θεωρούν πως ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, μπορούν καθένα από μόνο του να αντιμετωπίσουν προοπτικά το κυβερνών κόμμα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως φαίνεται από το παρακάτω γράφημα:

Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μόνος του, ούτε το ΠΑΣΟΚ, μπορούν να αμφισβητήσουν ευθέως την πολιτική κυριαρχία της Ν.Δ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με την αίσθηση που επικρατεί με μεγάλη πλειοψηφία στο εκλογικό σώμα. ‘Οπως προκύπτει από την δhμοσκόπηση της Opinion Poll για το libre, επτά σους δέκα δηλώνουν ότι κανένα από τα δύο κόμματα δεν μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Στο σύνολο των ψηφοφόρων, το 71.9% πιστεύει ότι κανένα κόμμα της Κεντροαριστεράς με τον σημερινό του ηγέτη από μόνο του και αν δεν γίνουν αλλαγές  δεν μπορεί στην προοπτική των Βουλευτικών εκλογών δεν μπορεί να νικήσει τον Κ. Μητσοτάκη. Μόνο το 23.1% έχει αντίθετη άποψη.

Στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αισθητά υψηλότερο ποσοστό πεποίθησης ( ότι μπορεί το κόμμα τους να νικήσει τη Ν.Δ) της τάξης του 47.4% ότι μπορεί να νικήσει τον Κ. Μητσοτάκη, ενώ στο ΠΑΣΟΚ αυτή την άποψη την έχει το 25.5%.

Πλειοψηφικό το αίτημα

Το αίτημα για σύγκλιση των δύο χώρων αποκτά, όπως προκύπτει από την μέτρηση για το libre, χαρακτηριστικά ρεύματος στην εκλογική βάση των δύο κομμάτων. Κι αν γι’ αυτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μπορεί να εξηγήσει κανείς το αποτέλεσμα (περίπου 80%), δεδομένης της “άσκησης” που δοκιμάστηκε (ανεπιτυχώς λόγω άρνησης του Νίκου Ανδρουλάκη) πριν τις προηγούμενες εθνικές εκλογές με την άνοικτή πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για συνεργασίες στη βάση της απλής αναλογικής, γι’ αυτή του ΠΑΣΟΚ το αποτέλεσμα προκαλεί έκπληξη.

Συντριπτικά ποσοστά (πάνω από 70%) διαθέτει στα εκλογικά σώματα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ η προοπτική σύγκλισης των δύο κομμάτων αλλά και μικρότερων -όπως η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ- στον χώρο της κεντροαριστεράς και στόχο να συγκροτηθεί ανταγωνιστικός πόλος με προοπτική διακυβέρνησης απέναντι στη Ν.Δ. Οι συζητήσεις που έχουν ήδη εκκινήσει σε επίπεδο μεσαίων και ανώτερων στελεχών από τα δύο βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται πως αποτυπώνονται και στην βούληση των πολιτών, σύμφωνα με την δημοσκόπηση του libre.

Το 57.5% της κοινής γνώμης θεωρεί ότι θα ήταν θετική εξέλιξη για την πολιτική ζωή του τόπου η σύγκλιση και συμπόρευση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς και ότι θα την καθιστούσαν υπολογίσιμο αντίπαλο. Αντίθετη άποψη έχει το 38.6%.

Αξίζει να επισημανθεί πως θετική ανταπόκριση με πολύ υψηλά ποσοστά υπάρχει ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ με 79.8% , αλλά και του ΠΑΣΟΚ με 73.5%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ OPINION POLL ΓΙΑ ΤΟ LIBRE

Τα σενάρια της σύγκλισης

Η αλήθεια είναι πως η εσωστρέφεια που ξέσπασε στο ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και με το αρνητικό φορτίο της μη επίτευξης του στόχου να αναδειχθεί στη δεύτερη θέση δυσχεραίνει κατάτι τις δυνατότητες άμεσης έναρξης προγραμματικού διαλόγου μεταξύ των δύο χώρων. Το πιθανότερο είναι πως οι συζητήσεις θα συνεχισθούν και θα ενταθούν στο επίπεδο των κορυφαίων στελεχών και από τα δύο κόμματα (δύο κρίσιμα πρόσωπα ως προς αυτό είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Νίκος Παππάς και Μιχάλης Κατρίνης, ενώ ενεργό ρόλο στις συζητήσεις έχει και ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης, πρόσωπο που συγκεντρώνει τον σεβασμό της νεότερης γενιάς πολιτικών του ΠΑΣΟΚ αλλά και του πολιτικού προσωπικού του ΣΥΡΙΖΑ), φυσικά και στη δημόσια σφαίρα (ΜΜΕ), όμως μέχρι να οριστικοποιηθούν οι εξελίξεις στη Χαριλάου Τρικούπη (εάν και πότε θα διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο και διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας) είναι δύσκολο να υπάρξουν πρωτοβουλίες σε επίπεδο ηγεσιών.

Κάτι τέτοιο δεν πρέπει να αποκλείεται εντελώς, καθώς τόσο στο περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη αναπτύσσεται η άποψη περί ανάληψης συμβολικών πρωτοβουλιών άμεσα, όσο και σε αυτό του Νίκου Ανδρουλάκη υπάρχουν σκέψεις “να σηκώσει το τηλέφωνο” ως μία φυγή προς τα μπρος από την εσωστρέφεια.

Τα σενάρια που δεν είναι ακόμα επαρκώς επεξεργασμένα αλλά εχουν τεθεί στο τραπέζι είναι αρκετά, κι αυτό επειδή ο εκλογικός νόμος δεν επιτρέπει την κάθοδο στις βουλευτικές εκλογές συνασπισμού κομμάτων. Άρα, εκ των πραγμάτων αναζητείται διαφορετική πολιτική και εκλογική πλατφόρμα.

Κάποια στελέχη και βουλευτές, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, επικαλούνται το δοκιμασμένο μοντέλο του ΚΙΝ.ΑΛ, της συμφωνίας, δηλαδή, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ, ΚΙΔΗΣΟ κ.ά, το 2018, που εξέλεξε με απευθείας εκλογή πρόεδρο την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά και κατήλθε στις εκλογές του 2019 συγκεντρώνοντας 8,1%.

Κεντρικά στελέχη και των δύο κομμάτων αναφέρονται στο “μοντέλο Δούκα”, την προγραμματική συμφωνία, δηλαδή, των παρατάξεων του Χάρη Δούκα και του Κώστα Ζαχαριάδη, που οδήγησε στην μεγάλη ανατροπή και την εκλογή του πρώτου στον δήμο της Αθήνας απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος στον πρώτο γύρο είχε συγκεντρώσει περίπου 41%. Βεβαίως, η φύση των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι διαφορετική από αυτή των βουλευτικών εκλογών, ωστόσο οι θιασώτες του συγκεκριμένου μοντέλου το επικαλούνται ως πρότυπο.

Το σχέδιο Παππά

Ωστόσο, όπως πληροφορείται το libre, το πιό επεξεργασμένο σχέδιο προέρχεται από ομάδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπό τον Νίκο Παππά (ένθερμο υποστηρικτή της υπόθεσης της διεύρυνσης μαζί, τότε, με τον Αλέξη Τσίπρα), το οποίο έχει ήδη συζητηθεί σε αδρές γραμμές με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία το αντιμετωπίζουν πολύ θετικά.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Παππάς έβαλε, από το πρώτο 24ωρο μετά τις ευρωεκλογές, στη δημόσια συζήτηση την πρόταση για προγραμματικό διάλογο και εκλογική συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ (εξαιρεί κατηγορηματικά τη Νέα Αριστερά) και επί της ουσίας οριοθέτησε την διαδικασία προσέγγισης των δύο χώρων. Τα αποτελέσματα δε της δημοσκόπησης της Opinion Poll φαίνεται πως τον δικαιώνουν -όπως και άλλους- καθώς το αίτημα είναι πιά πλειοψηφικό.

Το σχέδιο αυτό αποσκοπεί στην δημιουργία ενός εκλογικού σχήματος (με διατήρηση της αυτονομίας των κομμάτων) που θα αντιπαρατεθεί στη Ν.Δ στις επόμενες εθνικές εκλογές ως συγκροτημένη πολιτική δύναμη με πειστική και επεξεργασμένη πρόταση διακυβέρνησης σε προγραμματική βάση. Θα πρόκειται, δηλαδή, για “ατζέντα διακυβέρνησης” με συγκεκριμένα θέματα, στοχοθεσία, κοστολογημένες προτάσεις και πολιτικό προσωπικό που θα αναλάβει τους σχετικούς ρόλους.

Κοινά ψηφοδέλτια

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σχήμα αυτό θα κατέλθει στις εκλογές με κοινά ψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, τα οποία θα προέλθουν από τις προτάσεις των δύο ηγεσιών αλλά και προκριματικές εκλογές. Στέλεχος που γνωρίζει την πρόταση είπε στο libre ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν προτάσεις 200 ονομάτων από κάθε κόμμα και επιπλέον ένας ευρύς κατάλογος προσωπικοτήτων που δεν είναι ενταγμένα στα δύο κόμματα αλλά ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν σε μία τέτοια πλατιά κινητοποίηση, είτε είναι πρώην πολιτικά στελέχη, είτε τεχνοκράτες κ.ά

Ως προς το θέμα της ηγεσίας θα προκριθεί μάλλον το “μοντέλο ΚΙΝΑΛ”, ήτοι οι πρόεδροι των δύο κομμάτων, δικαιωματικά, και άλλα στελέχη θα θέσουν υποψηφιότητες και θα προκηρυχθούν διαδικασίες απευθείας εκλογής από τη νέα βάση των μελών και των φίλων των δύο κομμάτων αλλά σε μία ακόμα πιο ανοιχτή διαδικασία που θα δώσει τη δυνατότητα έκφρασης σε κάθε πολίτη που το επιθυμεί, υπό συγκεκριμένες, βέβαια, προϋποθέσεις.

Ο χρόνος έναρξης αυτών των διεργασιών προσδιορίζεται από το φθινόπωρο, όλοι, ωστόσο, συμφωνούν πως δεν πρέπει να καθυστερήσει καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να έχει δεσμευτεί ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν το 2027, όμως τίποτε, όπως έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι “γραμμένο στην πέτρα”. Οι ευρωπαϊκές εξελίξεις αλλά και άλλα μείζονα ζητήματα θα μπορούσαν να δώσουν την αφορμή στον πρωθυπουργό για έναν εκλογικό αιφνιδιασμό ανά πάσα στιγμή.

Μέχρι τότε, τα δύο κόμματα αναμένεται να αναλάβουν πρωτοβουλίες συνεργασίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο (σχετική πρόταση έχει κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης), με πρώτη αυτή για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών μετά την δικογραφία με ονόματα υπουργών που έφτασε στη Βουλή. Στις συζητήσεις μπαίνει, άλλωστε, και η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας στις αρχές του 2025, όπου τα κόμματα μπορούν ενδεχομένως να εμφανιστούν με κοινή υποψηφιότητα, όχι τόσο γιατί μπορούν να επιτύχουν εκλογή (η Ν.Δ με τους 158 βουλευτές έχει την δυνατότητα να εκλέξει νέο/α ΠτΔ) αλλά για να δωθεί ένα ακόμα σήμα σύγκλισης.

Όλα αυτά βεβαίως θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις εσωτερικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και εάν δρομολογηθούν διαδικασίες απευθείας εκλογής νέας ηγεσίας εντός του έτους. Εκεί θα κριθεί εάν ο Νίκος Ανδρουλάκης κατορθώσει να επανεκλεγεί ή εάν η ηγεσία θα περάσει σε νέο πρόσωπο, σε κάθε περίπτωση, πάντως, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πιά (όπως και ο κ. Κασσελάκης παρά τις διακηρύξεις του περί αυτονομίας του ΣΥΡΙΖΑ και τις προσκλήσεις σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή αλλων κομμάτων να ενταχθούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης…) ότι κανένα από τα δύο κόμματα δεν μπορεί σε ορατό βάθος χρόνου να αντιμετωπίσει τη Ν.Δ παρά την πτώση της. Κορυφαία στελέχη, μάλιστα, επισημαίνουν πως εάν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ χάσουν κι αυτό το πολιτικό momentum, τότε η απάντηση στη Ν.Δ μπορεί να προέλθει από την διόγκωση του χώρου στα δεξιά της που διαθέτει πλέον ισχυρό “παίκτη” τον Κυριάκο Βελόπουλο και μικρότερα κόμματα με υπαρκτή εκλογική απήχηση.

Σχετικά Άρθρα