Blue Horizon: Η εισαγγελική πρόταση για την δολοφονία του Αντώνη στον Πειραιά-Τέσσερις κατηγορούμενοι

 Blue Horizon: Η εισαγγελική πρόταση για την δολοφονία του Αντώνη στον Πειραιά-Τέσσερις κατηγορούμενοι

Ένα έγκλημα που εξόργισε όλη την Ελλάδα, ήταν η εν ψυχρώ δολοφονία του νεαρού Αντώνη Καργιώτη στο Λιμάνι του Πειραιά, στα τέλη του περσινού καλοκαιριού. Όλα συνέβησαν την ώρα που ο νεαρός άνδρας προσπαθούσε να επιβιβαστεί στο πλοίο Blue Horizon, όταν ξαφινκά βρέθηκε στη θάλασσα από τον καταπέλτη του Blue Horizon, με τα μέλη του πληρώματος να προσπαθούν αρχικά να συσκοτίσουν τη δολοφονία.

Οκτώ μήνες μετά βγήκε η εισαγγελική πρόταση και οι 4 κατηγορούμενοι παραπέμπονται σε δίκη. Στην εισαγγελική πρόταση περιγράφονται οι συνθήκες της τραγωδίας και οι κινήσεις που έγιναν στη συνέχεια από μέλη του πληρώματος, με στόχο να συσκοτίσουν όσα είχαν συμβεί. Σειρά από βίντεο ντοκουμέντα όμως δεν επέτρεψαν να συμβεί κάτι τέτοιο. Η αλήθεια αποκαλύφθηκε μέσα από αδιάσειστα στοιχεία, σε μια υπόθεση που συντάραξε την κοινή γνώμη της χώρας.

Οι στενοί συγγενείς του θύματος περιμένουν την παραδειγματική τιμωρία όλων όσοι ευθύνονται. Την παραπομπή και των τεσσάρων κατηγορουμένων του πληρώματος του «Blue Horizon» ενώπιον Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου εισηγείται προς το αρμόδιο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ο εισαγγελέας Πειραιά, στην υπόθεση του αδιανόητου εγκλήματος που συντελέστηκε το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, μπροστά σε δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες.

Ο 36χρονος Αντώνης Καργιώτης από τον Άγιο Νικόλαο σπρώχτηκε με τη βία στο θάνατο επειδή προσπάθησε να ανέβει στο πλοίο, μόλις αντιλήφθηκε ότι είχαν τεθεί σε λειτουργία οι μηχανές.

Ο Αντώνης, ο οποίος ταξίδευε συχνά από την Κρήτη στον Πειραιά, είχε επιβιβαστεί κανονικά με εισιτήριο από νωρίς στο Blue Horizon, για κάποιο λόγο όμως κατέβηκε για λίγο και όταν συνειδητοποίησε ότι ξεκινούσε, έτρεξε να προλάβει. Τον έσπρωξαν στον καταπέλτη, βρέθηκε στη θάλασσα και πέθανε, καθώς τα μέλη του πληρώματος τον άφησαν αβοήθητο.

Όπως μετέδωσε το cretalive.gr, ο εισαγγελικός λειτουργός εισηγείται την παραπομπή: του πλοίαρχου, ο οποίος είναι προφυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού, για τα αδικήματα «της επικίνδυνης παρέμβασης στη συγκοινωνία πλοίου από την οποία επήλθε θάνατος και της απόπειρας υπόθαλψης κατά συρροή».

Ο καπετάνιος, με βάση την εισαγγελική πρόταση, κατηγορείται ότι αφενός έδωσε το πράσινο φως να αποπλεύσει το «Blue Horizon» με ανοιχτό καταπέλτη, κάτι που δεν επιτρέπεται από τους κανονισμούς ασφαλείας, αφετέρου του αποδίδεται ότι ενώ είχε ήδη επέλθει ο θάνατος του άτυχου Αντώνη και ενώ είχε εικόνα όσων προηγήθηκαν, στις επικοινωνίες που είχε με τις Λιμενικές Αρχές ανέφερε ψευδώς, με πρόθεση συγκάλυψης, ότι ένας επιβάτης έπεσε στη θάλασσα.

του ύπαρχου, ο οποίος επίσης είναι προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση που τελέστηκε με ενδεχόμενο δόλο αλλά και της κατάχρησης εξουσίας.

Ο εισαγγελικός λειτουργός αποδίδει δόλο στον ύπαρχο και σημειώνει: «αποτέλεσμα των απωθήσεων του κατηγορούμενου ήταν να πέσει τελικά ο Αντώνης Καργιώτης στο κενό που είχε δημιουργηθεί από την κίνηση του πλοίου, μεταξύ της προβλήτας και του καταπέλτη, να βρεθεί στη θάλασσα, στο σημείο όπου αναδεύονταν τα ύδατα μπροστά από τις μηχανές του πλοίου, με συνέπεια, να επέλθει, εντός ολίγων λεπτών, ο θάνατος του λόγω πνιγμού εντός θαλάσσιου ύδατος, σε έδαφος κάκωσης κεφαλής, αποτέλεσμα που προέβλεψε και αποδέχθηκε ως ενδεχόμενο να επέλθει».

Επιπρόσθετα, στον ύπαρχο αποδίδεται ότι άσκησε βία που δεν ήταν αναγκαία για την τήρηση της τάξης και ασφάλειας του πλοίου και για την προστασία των επιβαινόντων.

του υποπλοίαρχου για συνέργεια, «διά ενέργειας και διά παραλείψεως, σε ανθρωποκτονία με πρόθεση, τελεσθείσα με ενδεχόμενο δόλο». Κατά την κρίση του εισαγγελικού λειτουργού, ο υποπλοίαρχος ενώ εκτελούσε υπηρεσία αξιωματικού πρύμνης, ευρισκόμενος στο κατάστρωμα 5 (ρεμέντζο) του πλοίου, σε θέση από την οποία είχε άμεση οπτική επαφή με τον καταπέλτη του πλοίου και όσα εκτυλίσσονταν, παρέμενε αδρανής.

Επιπλέον του καταλογίζεται ότι δεν προέβη σε καμία ενέργεια για τη διάσωση του Αντώνη. Ειδικότερα, υποστηρίζεται ότι δεν ενημέρωσε άμεσα τον πλοίαρχο ώστε ο τελευταίος να δώσει εντολή για να παύσει η λειτουργία των μηχανών, ούτε όμως και έριξε στη θάλασσα κάποιο από τα διαθέσιμα προς ρίψη σωσίβια.

του ναύκληρου για τις πράξεις της συνέργειας σε ανθρωποκτονία με πρόθεση, τελεσθείσα με ενδεχόμενο δόλο και για κατάχρηση εξουσίας. Στον κατηγορούμενο αποδίδεται ότι και εκείνος άσκησε, τουλάχιστον στην αρχή, βία σε βάρος του Αντώνη καθώς τον τράβηξε προς την προβλήτα, ενώ στην συνέχεια παρέμεινε αδρανής.

Η φονική πτώση του Αντώνη μετά τα σπρωξίματα του ύπαρχου όσο ο 36χρονος προσπαθούσε να επιβιβαστεί στο πλοίο, πατώντας στον καταπέλτη που ήδη βρισκόταν σε φάση ανύψωσης, έκανε το γύρο της Ελλάδας μέσα από βίντεο που κατέγραψε κινητό τηλέφωνο αυτόπτη μάρτυρα.

Ένα βίντεο που πραγματικά έφερε στο φως της δημοσιότητας και της αλήθειας το ασύλληπτο έγκλημα.

Από ‘κει και πέρα στο φως της δημοσιότητας ήρθαν σημαντικά ηχητικά ντοκουμέντα από τα μικρόφωνα της γέφυρας του πλοίου και το αποκαλούμενο «μαύρο κουτί», όπως επίσης από το ημερολόγιο του πλοίου, τα βιβλία συμβάντων του Α’ Λιμενικού Τμήματος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά και του Peiraeus Traffic. Επικοινωνίες με το Λιμεναρχείο, συνομιλίες με την εταιρεία, συνομιλίες μεταξύ του καπετάνιου και του πληρώματος.

Σχετικά Άρθρα