Έκκληση της Ρεζάι για αποκλεισμό του Αφγανιστάν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω των Ταλιμπάν

 Έκκληση της Ρεζάι για αποκλεισμό του Αφγανιστάν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω των Ταλιμπάν

 Η Φρέμπα Ρεζάι, η οποία μαζί με την  Ρουμπίνα  Μουκιμιάρ, ήταν οι πρώτες γυναίκες που εκπροσώπησαν το Αφγανιστάν σε Ολυμπιακούς Αγώνες, σε αυτούς της Αθήνας το 2004, έχει τρομοκρατηθεί από τη μεταχείριση των γυναικών  από τους Ταλιμπάν και τώρα κάνει εκστρατεία για να μείνει η χώρα μακριά από τους Αγώνες του Παρισιού.

Oι δύο γυναίκες μαζί, με άλλους τρεις άνδρες αθλητές και τους προπονητές τους, τον Μάιο του 2004 ήταν στη Λέσβο, όπου και προετοιμάστηκαν για τη συμμετοχή τους στους αγώνες.

 Η Ρεζαί, αθλήτρια του τζούντο, ζήτησε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) να απαγορεύσει το Αφγανιστάν λόγω της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Ταλιμπάν κια υποστήριξε ότι σε αυτή την περίπτωση οι Αφγανές θα πρέπει να επιτρέπεται να συμμετέχουν ως μέρος της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων της ΔΟΕ.

 «Δεδομένων πολλών τόνων αποδεικτικών στοιχείων για τους Ταλιμπάν, για τη βάναυση μεταχείριση των γυναικών και των παιδιών, είναι πολύ επικίνδυνοι», δήλωσε στο Reuters η Ρεζάι,  η οποία τώρα ζει στο Βανκούβερ.
 «Αν η ΔΟΕ τους επιτρέψει να μπουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην καρδιά της Ευρώπης, στο Παρίσι το 2024, είναι πολύ επικίνδυνο για τον κόσμο».

 Οι Ταλιμπάν -όπως αναφέρει το Reuters-που λένε ότι σέβονται τα δικαιώματα των γυναικών σύμφωνα με την ερμηνεία τους στον ισλαμικό νόμο και τα τοπικά έθιμα -,  έχουν κλείσει τα λύκεια θηλέων και έχουν θέσει ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε γυναίκες χωρίς άνδρα κηδεμόνα και περιορίζουν την πρόσβαση σε πάρκα και γυμναστήρια.

 Κληθείσα να σχολιάσει το κάλεσμα της Ρεζάι  η ΔΟΕ παρέπεμψε  σε δήλωση που έκανε τον περασμένο μήνα ο Τζέιμς ΜακΛέοντ, διευθυντής Ολυμπιακής αλληλεγγύης.
 Είχε πει ότι η ΔΟΕ βρισκόταν σε διάλογο με την εθνική Ολυμπιακή επιτροπή του Αφγανιστάν (NOC) και τις αθλητικές αρχές «με στόχο να ανατρέψουν τους τρέχοντες περιορισμούς στην πρόσβαση στον αθλητισμό για γυναίκες και νεαρά κορίτσια στο Αφγανιστάν».
 Τόνισε ότι αν και η ΔΟΕ αναγνώρισε διαφορετικές απόψεις σχετικά με το εάν η NOC πρέπει να ανασταλεί, «δεν πιστεύει ότι η απομόνωση της αθλητικής κοινότητας του Αφγανιστάν αυτή τη στιγμή είναι η σωστή προσέγγιση».

 Η Ρεζάι ήταν 18 ετών όταν πάτησε στο ταπί της Αθήνας σε μια ιστορική στιγμή για τη χώρα της. Ήταν πεπεισμένη ότι ο πρωτοποριακός της ρόλος θα βοηθούσε στην προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών.
 «Στην πραγματικότητα πίστευα ότι θα προοδεύαμε», είπε. «Όταν επέστρεψα από την Αθήνα, έμεινα στο Αφγανιστάν και ήθελα να μείνω στο Αφγανιστάν. Συνέχισα την εκπαίδευσή μου γιατί είδα τις σημαντικές αλλαγές που έκανε στη ζωή κάθε κοριτσιού.»
Α λλά οι ελπίδες της να δει τις συμπατριώτισσές της να αποκτούν περισσότερα δικαιώματα συντρίφθηκαν όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο του 2021.
 Η Ρεζάι, η οποία έφυγε από το Αφγανιστάν το 2011 και εγκαταστάθηκε στον Καναδά, ίδρυσε το Women Leaders of Tomorrow, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που παρέχει υποτροφίες και εκπαιδευτικά προγράμματα σε Αφγανές γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων αθλητριών.
 Η 38χρονη έχει δεχθεί απειλές για τον ακτιβισμό της.
 «Πιστεύω ότι οι αρχές μου και οι αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των γυναικών και της γυναικείας αξιοπρέπειας είναι ισχυρότερες από τους άνδρες με όπλα», είπε.

Σχετικά Άρθρα