Γεραπετρίτης: Η Μ. Ανατολή και ο κόσμος ολόκληρος δεν αντέχει περαιτέρω διάχυση των εχθροπραξιών

 Γεραπετρίτης: Η  Μ. Ανατολή και ο κόσμος ολόκληρος δεν αντέχει περαιτέρω διάχυση των εχθροπραξιών

«Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα τις μαζικές επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, επιθέσεις που συνιστούν σοβαρή επιδείνωση της ήδη κρίσιμης κατάστασης στην περιοχή», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών της Γκάνας Shirley Ayorkor Botchwey.

    Γι’ αυτό, τόνισε, «θα πρέπει να επιδειχθεί η οφειλόμενη αυτοσυγκράτηση. Η περιοχή και ο κόσμος ολόκληρος δεν αντέχει περαιτέρω διάχυση των εχθροπραξιών».

   Όπως επεσήμανε, η Γκάνα είναι φίλη χώρα της Ελλάδας, σημαντικός και αξιόπιστος εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια εδραιωμένη δημοκρατία σε μία εξαιρετικά εύθραυστη περιοχή.

    «Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη δραστήρια παρουσία σας στους διεθνείς οργανισμούς, τρεις θητείες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ως μη μόνιμο μέλος, σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την οικουμένη, αλλά και ως μέλος της παρούσας σύνθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους. Μία θέση και ένα ζήτημα ιδιαίτερης ευαισθησίας για την Ελλάδα», ανέφερε.

    Ο κ. Γεραπετρίτης ευχαρίστησε τη Γκάνα για τη δέσμευσή της να υποστηρίξει την ελληνική υποψηφιότητα ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη περίοδο 2025-2026, όπως επίσης και στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την περίοδο 2028-2030.

    Σημείωσε ακόμη, πως την Ελλάδα απασχολούν έντονα «η γενική αποσταθεροποίηση στη ζώνη του Σαχέλ και την Υποσαχάρια Αφρική και η διάδοση της τρομοκρατίας».

    «Μοιραζόμαστε την ανησυχία ότι ενδεχόμενη επέκταση της αστάθειας μπορεί να έχει επιπτώσεις στις μεταναστευτικές ροές και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, αλλά και την επανεμφάνιση του φαινομένου της πειρατείας στον Κόλπο της Γουινέας», επεσήμανε και πρόσθεσε πως κρίνεται σκόπιμο η ΕΕ να βρίσκεται σε συντονισμό με περιφερειακούς οργανισμούς, όπως η Αφρικανική Ένωση και η ECOWAS.

    «Προσβλέπουμε στη σύγκληση της επόμενης Υπουργικής Διάσκεψης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αφρικανικής Ένωσης», τόνισε.

    «Η Ελλάδα είναι πάντοτε μεταξύ των χωρών που επισπεύδουν και ενθαρρύνουν τη συνεργασία της ΕΕ με τις χώρες της Αφρικής και ιδιαιτέρως με τη Δημοκρατία της Γκάνας».

    Ως προς τις διμερείς σχέσεις, τόνισε πως ένας από τους έξι πυλώνες της υποψηφιότητάς μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι η διαχείριση της κλιματικής κρίσης, ένας τομέας για τον οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε περισσότερο, μία κοινή πρόκληση για την ανθρωπότητα και για τις δύο χώρες μας.

    Η συνεργασία των δύο χωρών, επεσήμανε ο κ. Γεραπετρίτης, έχει μεγάλα περιθώρια διεύρυνσης, στους τομείς του πολιτισμού, της οικονομίας, της ενέργειας, του εμπορίου.

    «Στο πλαίσιο ακριβώς του εμπορίου, στα μέσα Μαΐου, ελληνική επιχειρηματική αποστολή θα μεταβεί στην Άκκρα, στην οποία θα εκπροσωπηθούν όλοι οι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας».

    Τέλος αναφέρθηκε στο ελληνικό σχολείο St. Nicholas Greek School, που βρίσκεται στο μεγάλο εμπορικό λιμάνι Τέμα και έστειλε θερμές ευχές στους 160 μαθητές του, οι οποίοι διδάσκονται με ενθουσιασμό, που όλους μας συγκινεί, την ελληνική γλώσσα.

Σχετικά Άρθρα