Συναγερμός στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες/ “Τρύπες” στο anti-drone σύστημα ασφαλείας- Ανησυχούν οι ειδικοί και η Αντιτρομοκρατική

 Συναγερμός στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες/ “Τρύπες” στο anti-drone σύστημα ασφαλείας- Ανησυχούν οι ειδικοί και η Αντιτρομοκρατική

Ένας Γάλλος στρατιώτης επιδεικνύει ένα πυροβόλο όπλο κατά drone κατά τη διάρκεια παρουσίασης συστημάτων ασφαλείας για χρήση εναντίον πιθανών εχθρικών drones κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024, σε μια στρατιωτική βάση στο Velizy-Villacoublay, νοτιοδυτικά του Παρισιού, στις 14 Μαρτίου 2024. © Emmanuel Dunand , AFP/ Πηγή: France24

Με λιγότερες από 100 ημέρες να απομένουν για να φιλοξενήσει το Παρίσι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, τους οποίους οι διοργανωτές σχεδιάζουν να ανοίξουν με μια περίτεχνη υδάτινη τελετή στον ποταμό Σηκουάνα, αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ασπίδας-θόλου κατά των drones που προστατεύει τη γαλλική πρωτεύουσα από μια πιθανή τρομοκρατική επίθεση. Σύμφωνα με διάφορες πηγές ασφαλείας, οι πρόσφατες δοκιμές έχουν αποκαλύψει ορισμένα ανησυχητικά ελαττώματα στο σύστημα, όπως αναφέρει το France24.

Το σύστημα anti-drone Parade έχει αναπτυχθεί ειδικά για την προστασία του ουρανού του Παρισιού κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων από 26 Ιουλίου έως 8 Σεπτεμβρίου . Ωστόσο, διάφορα γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το σύστημα είχε χειρότερη απόδοση από το αναμενόμενο κατά τη διάρκεια άσκησης του Μαρτίου.

«Σε δύο από τις τοποθεσίες όπου δοκιμάστηκε το Parade, δεν λειτούργησε όσο αναμενόταν. Με άλλα λόγια, το Parade σταμάτησε τα drones , αλλά σε πολύ μικρότερη περίμετρο από το αναμενόμενο», είπε ένας παρατηρητής της άσκησης «Coubertin LAD 2» στη γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα Marianne .

Η σατιρική εφημερίδα Le Canard Enchaîne είπε ότι το σύστημα είχε ακόμη χειρότερη απόδοση από ό,τι κατά τη διάρκεια της πρώτης άσκησης, «Coubertin LAD 1», που πραγματοποιήθηκε για να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητά του. Κατά τη διάρκεια αυτής της άσκησης, το Parade φέρεται να ήταν σε θέση να ανιχνεύσει μόνο ένα στα τρία κακόβουλα drones σε απόσταση 800 μέτρων.

«Είναι ενοχλητικό που αυτό βγαίνει δημόσια, αλλά δυστυχώς, σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή, τα πράγματα στην πραγματικότητα δεν λειτουργούν όπως θα θέλαμε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ανώτερη πηγή ασφαλείας υπό τον όρο της ανωνυμίας στις αρχές Απριλίου.

Προορίζεται για ανίχνευση, αναγνώριση και εξουδετέρωση

Το σενάριο ενός σμήνους φορτωμένων με εκρηκτικά drones που σάρωνε τους 300.000 θεατές που κάθονταν κατά μήκος της μήκους 6 χιλιομέτρων του Σηκουάνα κατά την τελετή έναρξης της 26ης Ιουλίου δεν θα ήταν τίποτα λιγότερο από εφιάλτης για τη γαλλική αστυνομία.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 3 εκατομμύρια drones στη Γαλλία, πολλά από αυτά ιδιωτικά, και η αστυνομία και το υπουργείο Εσωτερικών εργάζονται σκληρά για να αποτρέψουν τυχόν άκαιρες πτήσεις πάνω από την πρωτεύουσα.

Τα drones αντιπροσωπεύουν μια απειλή πολύ υψηλού επιπέδου επειδή είναι εύχρηστα, υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός από αυτά στη Γαλλία και η μετατροπή τους σε όπλα είναι απλή και πολύ προσιτή. Δεν απαιτεί μεγάλη υλικοτεχνική οργάνωση”, ο σύμβουλος άμυνας Marc Chassillan είπε.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γαλλικές ομάδες αμυντικού εξοπλισμού Thales (η οποία είχε εξασφαλίσει συμβόλαια και για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004) και CS Group, σε κοινοπραξία, κέρδισαν τον διαγωνισμό της γαλλικής υπηρεσίας αμυντικών προμηθειών (DGA) για την ανάπτυξη ενός συστήματος anti-drone τον Απρίλιο του 2022. Το συμβόλαιο ανέρχεται σε 350 εκατομμύρια ευρώ σε περίοδο 11 ετών . Στον διαγωνισμό της κοινοπραξίας, το Parade παρουσιάστηκε ως ένα «κλιμακούμενο, αρθρωτό σύστημα πολλαπλών αποστολών» για την καταπολέμηση των drones.

Πώς λειτουργεί το anti-drone σύστημα

“Το Parade αποτελείται από ένα σύνολο ραντάρ και καμερών ικανών να ανιχνεύουν και να χαρακτηρίζουν την απειλή. Το σύστημα συμπληρώνεται από ένα γωνιόμετρο που ανιχνεύει ραδιοφωνικές εκπομπές που καθοδηγούν το drone”, εξήγησε ο Chassillan. «Έπειτα, υπάρχουν τα αντίμετρα: εμπλοκή για την ακινητοποίηση ή τροποποίηση της τροχιάς [του drone] ή η επέμβαση ενός αστυνομικού drone εξοπλισμένου με δίχτυ για τη σύλληψη της κακόβουλης συσκευής», είπε.

Το σύστημα μπορεί επίσης να καταρρίψει απευθείας drones, αλλά αυτή είναι η έσχατη λύση επειδή τα συντρίμμια που δημιουργούνται από μια τέτοια έκρηξη θα μπορούσαν να τραυματίσουν ή ακόμα και να σκοτώσουν ανθρώπους στο έδαφος.

Ακροάσεις κεκλεισμένων των θυρών

Τα τελευταία αποτελέσματα προσθέτουν σε μια ήδη ανησυχητική σειρά αποτυχιών για το Parade. Αρχικά προγραμματισμένη για τον Ιούνιο του 2023, η παράδοση των έξι συστημάτων Parade έχει ήδη καθυστερήσει αρκετούς μήνες. Αυτό ώθησε τη Γαλλική Επιτροπή Άμυνας της Γερουσίας να ξεκινήσει μια διερευνητική αποστολή στα τέλη του 2023.

Ο συντηρητικός πρόεδρος της επιτροπής, Cédric Perrin, έχει έκτοτε επανειλημμένα επικρίνει το σύστημα. Και στις 20 Μαρτίου, οι γερουσιαστές ανακοίνωσαν ότι η έκθεσή τους δεν θα δημοσιοποιηθεί. Όταν ο υπουργός Άμυνας Sébastien Lecornu ολοκλήρωσε τις ακροάσεις της διερευνητικής αποστολής στις 2 Απριλίου, το έκανε κεκλεισμένων των θυρών, τροφοδοτώντας ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες για την ασφάλεια των Αγώνων.

Σχετικά Άρθρα