Πώς αξιοποιούν οι stakeholders στον χώρο της Υγείας την καινοτομία και τις πληροφορίες    

 Πώς αξιοποιούν οι stakeholders στον χώρο της Υγείας την καινοτομία και τις πληροφορίες    

Η καινοτομία, η τεχνητή νοημοσύνη, ο ρόλος των ασθενών, η νέα Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για το φάρμακο, η χρήση των social media και η έννοια του personal branding ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν διεξοδικά και αναλύθηκαν, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο του 14ου Συνεδρίου Φαρμακευτικού Management, με τίτλο “Pharmadise – Leading healthcare intelligence”, το οποίο διεξήχθη στις 3, 4 και 5 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών.

Στη σημασία της καινοτομίας για την ανάπτυξη νέων θεραπειών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν σπάνια και χρόνια νοσήματα και να σωθούν οι ζωές πολλών ασθενών, αναφέρθηκε η Πρόεδρος Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικού Management (Ε.Ε.Φα.Μ.), κα Ντανιέλα Μάλο, επισημαίνοντας ότι «ο παράδεισος για τους ασθενείς βρίσκεται στο φάρμακο που τους θεραπεύει και εμείς πρέπει με intelligence να ηγούμαστε τις αλλαγές για το καλό των ασθενών».

Η Πρόεδρος Δ.Σ. Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, Βάσω Ραφαέλα Βακουφτσή, εκπροσωπώντας τους ασθενείς, υπογράμμισε: «Είναι ψηλά στην ατζέντα μας η εγγραματοσύνη υγείας. Αφορά, μεταξύ άλλων, στο πώς πλοηγούνται οι ασθενείς στο σύστημα – είναι σημαντικό να είναι σωστά ενημερωμένος ο ασθενής – και στο να μπορούν ασθενείς και φροντιστές, με την κατάλληλη εκπαίδευση, να κάνουν χρήση της τεχνολογίας στην καθημερινότητά τους (εφαρμογές, wearables κλπ.)».

Η Προϊσταμένη Διεύθυνσης, Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Υγείας, Διεύθυνση Οριζόντιων Δράσεων Ηλεκτρονικής Υγείας, ΗΔΙΚΑ Α.Ε., Ελπίδα Φωτιάδου, αποκάλυψε τι νέο έρχεται αναφέροντας: «Ανοίγει νέα σελίδα με τη δημιουργία του εθνικού ιατρικού φακέλου υγείας, με δεδομένα από όλα τα συστήματα υγείας της χώρας, που θα διαλειτουργεί με όλα τα νοσοκομεία και τα διαγνωστικά κέντρα, περιλαμβάνοντας όλα τα δεδομένα του ασθενούς. Επιπλέον, θα αναπτυχθεί και το ολοκληρωμένο σύστημα φροντίδας ασθενών με ογκολογικά και αιματολογικά νοσήματα, όπου και εκεί ο ασθενής θα έχει κεντρικό ρόλο, καθώς θα επικοινωνεί με τους θεράποντες ιατρούς, τα ιατρικά συμβούλια και από απόσταση. Την επόμενη διετία έρχεται ο σύμβουλος υγείας και το healthflix, το οποίο θα περιλαμβάνει βίντεο με έγκυρο ενημερωτικό υλικό, ενώ, πλέον, παρέχουμε υπηρεσίες και σε διασυνοριακό επίπεδο, επί του παρόντος στην Ισπανία, στην Εσθονία και στην Πολωνία».

Ο κ. Ευάγγελος Καρκαλέτσης, Director at the Institute of Informatics & Telecommunications, NCSR Demokritos, Member of the National Commission for Bioethics & Technoethics, μίλησε για την τεχνητή νοημοσύνη. «Μία από τις συστάσεις της επιτροπής είναι η ενημέρωση των ασθενών. Άλλη μια σύσταση αφορά στους επαγγελματίες υγείας, που πρέπει να εξειδικευθούν και να αποκτήσουν νέες ικανότητες. Είναι σημαντικό το πλαίσιο διακυβέρνησης αυτών των δεδομένων, πώς αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν ικανοποιώντας ανάγκες ασθενών, πώς ελέγχεται η ασφάλειά τους, η παραβίαση του απορρήτου, ποιοι έχουν πρόσβαση στα δεδομένα αυτά. Πρέπει να τηρούνται κάποιες αρχές, σαφώς και η ηθική».

Ο Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης, Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.), Γενικός Γραμματέας Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός – Δ/ντής ΕΣΥ, κ. Ελευθέριος Θηραίος, αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας. «Κάθε στάση στο ταξίδι του ασθενούς σημαίνει δεδομένα υγείας. Είναι απαραίτητο το εθνικό πλαίσιο διαλειτουργικότητας, για την ανταλλαγή και τη σύνδεση των δεδομένων. Χρειαζόμαστε λειτουργικές λύσεις, είμαστε στην κατεύθυνση να δημιουργηθεί ένας εθνικός κόμβος διαλειτουργικότητας».

Ο ιδρυτής και CEO του Πάρκου Καινοτομίας JOIST, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας iED, κ. Τάσος Βασιλειάδης, δήλωσε: «Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η ανεύρεση του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού. Δεν υπάρχει επάρκεια στη χώρα. Στο Κέντρο Καινοτομίας στη Λάρισα συνθέσαμε σουίτα υπηρεσιών και φέραμε τεχνολογία και τεχνογνωσία από όλο τον κόσμο. Μια start-up από τη Βοστώνη ήρθε στη Λάρισα μέσα στην πανδημία. Κάνει έρευνα με ψηφιακούς βιοδείκτες για την πρόγνωση της νόσου Crohn».

Ο Επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, κ. Παύλος Νικολάου, αναφέρθηκε στη μεγαλύτερη μελέτη για το ανθρώπινο είδος, που συνεχίζεται εδώ και 86 χρόνια. Εξηγώντας το κύριο συμπέρασμά της, ανέφερε ότι οι άνθρωποι ήταν πιο χαρούμενοι και ζούσαν υγιείς περισσότερα χρόνια, όταν δημιουργούσαν και διατηρούσαν ζεστές σχέσεις με άλλους ανθρώπους. Με αφορμή το συγκεκριμένο συμπέρασμα ευχαρίστησε την ομάδα της Οργανωτικής Επιτροπής, τονίζοντας το σημαντικό έργο των μελών της.

Κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, ο υπουργός ΥγείαςΆδωνις Γεωργιάδης, έκανε αναφορά στην επερχόμενη ανακοίνωση του υπουργείου αναφορικά με την κατανομή των 300 εκατομμυρίων ευρώ, στη συνάντηση που θα έχει τις επόμενες ημέρες με τα στελέχη των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών, καθώς και στη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους επικεφαλής εταιρειών και ενώσεων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (IFPMA).

Σχετικά Άρθρα