Κασσελάκης- Ανδρουλάκης/ Ελάχιστα φίλοι, πολύ αντίπαλοι αλλά μέχρι πότε…

 Κασσελάκης- Ανδρουλάκης/ Ελάχιστα φίλοι, πολύ αντίπαλοι αλλά μέχρι πότε…

Αξίζει παρατήρησης: ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά εξέδωσαν ταχύτατα ανακοινώσεις στο υψηλότερο επίπεδο προς υπεράσπιση του δημάρχου Αθήνας Χάρη Δούκα σχετικά με την αναφορά του στο “γκλομπ του μπάτσου”. Άπαντες συμφωνούν πως επρόκειτο για “μονταζιέρα” εκπορευόμενη από τη Ν.Δ και ο ίδιος ο κ. Δούκας έδωσε στην δημοσιότητα δύο ηχητικά από τα οποία, όπως υποστηρίζει, προκύπτει η συρραφή. Εάν για το ΠΑΣΟΚ η ακαριαία αντίδραση στις κατηγορίες κατά του δημάρχου είναι αυτονόητη, δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής ότι και τα άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης συντάχθηκαν στο πλευρό του. Η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, μάλιστα, προήλθε από τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη κι αυτό λέει πολλά.

Πρόκειται σαφώς για μία προσπάθεια, εν μέρει αυθόρμητη, εν μέρει υπολογισμένη, να προστατευτεί όχι μόνο ο δήμαρχος Αθηναίων αλλά το “μοντέλο Δούκα”, η πρώτη επιτυχημένη δοκιμή της συνεργασίας όμορων πολιτικών χώρων που κατόρθωσε να καταστήσει ένα άουτσάϊντερ σε θριαμβευτή. Και δη απέναντι σε έναν εκλεγμένο δήμαρχο που πλησίασε το όριο του 43% στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών του περασμένου Οκτωβρίου και, ακόμα περισσότερο, ένα εμβληματικό πολιτικό όνομα που συμπυκνώνει και εκπροσωπεί την ίδια την διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ήταν η πρώτη τόσο ηχηρή ήττα από το 2016 που ο σημερινός πρωθυπουργός εξελέγη στην ηγεσία της Ν.Δ και έκτοτε έχει κερδίσει όλες τις εκλογικές μάχες που έδωσε εδραιώνοντας μια πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά πολιτική ηγεμονία.

Η απάντηση Δούκα

Με γραπτή δήλωσή του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, επισημαίνει: “Στην πλάτη της Αθήνας, με μονταζιέρες και συκοφαντίες, επιχειρεί το ακροδεξιό μπλοκ της Νέας Δημοκρατίας να ανακόψει τις εκλογικές διαρροές προς τα δεξιά της. Σε μια συντονισμένη επιχείρηση, ένας πρώην υπουργός, ένας νυν υπουργός, με την αμέριστη βοήθεια των κυβερνητικών trolls, και της συνδικαλιστικής ηγεσίας των αστυνομικών, παραποίησαν βάναυσα την αλήθεια. Από μια 9ωρη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που αποφάσισε και δρομολόγησε μεγάλα έργα, όπως τη Διπλή Ανάπλαση, έκοψαν και έραψαν φράσεις όπως τους βόλευε. Δεν μπορούν ακόμη να αποδεχτούν την εκλογική τους ήττα στον Δήμο Αθηναίων, δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι η Αθήνα προχωρά γρήγορα και τολμηρά στην επόμενη μέρα.

Ο μεγάλος μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός, έλεγε «Εθνικό είναι το Αληθές». Όσο και αν κάποιοι πορεύονται με ψέματα και διαστρεβλώσεις, εμείς δεν θα επιτρέψουμε να «μπαζωθεί» η αλήθεια.

Δεν μας πτοούν οι επιθέσεις. Συνεχίζουμε…

ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ, φιλικά αντίπαλοι;

Ο Χάρης Δούκας έχει την τύχη να είναι ίσως ο πρώτος δήμαρχος που διαθέτει αντιπολίτευση μόνο -ή κυρίως- από τα δεξιά του. Η προεκλογική συνεργασία που ευφυώς και με ειλικρίνεια του προσέφερε ο Κώστας Ζαχαριάδης έχουν εδραιώσει μία εντυπωσιακή συμμαχία στην πλατεία Κοτζιά και μία ιδιαίτερη πολιτική και ανθρώπινη σχέση. Κάποιοι τον κατηγορούν ότι περίπου “συνδιοικεί” τον δήμο, ακόμα και ορισμένοι από το ΠΑΣΟΚ γρινιάζουν, όμως ο δήμαρχος Αθηναίων επιμένει να δώσει σάρκα και οστά σε αυτό που ονομάστηκε “μοντέλο Δούκα” και στο οποίο αρκετοί βλέπουν το πρόπλασμα διεργασιών που ίσως ακολουθήσουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και με ορίζοντα τις επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτό, άλλωστε, επιχειρεί να πλήξει η μειοψηφούσα παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη (ο οποίος κινεί τα νήματα από τις ΗΠΑ όπου περνάει τον περισσότερο χρόνο του) και η Ν.Δ. Ειναι αλήθεια πως ο νέος δήμαρχος προσέφερε “ύλη” για εκ δεξιών κριτική σε αυτό το πρώτο διάστημα της θητείας του, από την άλλη, ωστόσο, φαίνεται πως έχει κατορθώσει να ενσαρκώσει ένα κεντροαριστερό μοντέλο διοίκησης.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως λόγω Δούκα οι σχέσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι ανεφελες. Η συνεργασία στην πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης έδειξε πως οι δύο χώροι ξεπέρασαν τις πολιτικές δεισιδαιμονίες του παρελθόντος, από εκείνες του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου πριν τις τελευταίες εθνικές εκλογές μέχρι τις εκτός τόπου και χρόνου, συχνά, επιθέσεις του Παύλου Πολάκη και άλλων κατά της Χαριλάου Τρικούπη. Το ΠΑΣΟΚ έχει πάψει, άλλωστε, να θεωρείται συμπλήρωμα της Ν.Δ, ίσως, μάλιστα, να κέρδισε και πόντους στην μάχη κατά της Ν.Δ. Αυτό φάνηκε και στην συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας όπου τόσο ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης, όσο και κορυφαία στελέχη του (Μ.Κατρίνης, Δημ. Μάντζιος, Π. Δουδωνής) εμφανίστηκαν πολύ καλά προετοιμασμένοι, ενώ η βαριά κατηγορία της Ν.Δ ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι “εντολοδόχος συμφερόντων” (ιδιαίτερα μετά την τροπή που πήραν τα πράγματα και προκάλεσαν τις παραιτήσεις Γ. Μπρατάκου και Στ. Παπασταύρου, τον ενίσχυσαν πολιτικά και έδειξαν πως το Μέγαρο Μαξίμου τον υπολογίζει ως αντίπαλο.

Ο ρόλος των Νίκου Παππά και Μιχάλη Κατρίνη

Απευθείας επικοινωνία Κασσελάκη- Ανδρουλάκη δεν υφίσταται ακόμα και είναι δύσκολο να υπάρξει σύντομα, όμως δύο πρόσωπα επωμίζονται το βάρος να κρατήσουν ανοικτούς τους διαύλους: ο Νίκος Παππάς και ο Μιχάλης Κατρίνης. Η συνάντησή τους, μάλιστα, λίγες ημέρες πριν την υποβολή πρότασης μομφής, σε καφέ-μπαρ στα Βριλήσσια ήταν αυτή που, όπως λέγεται, επιτάχυνε τις διαδικασίες κοινοβουλευτικής συνεννόησης των δύο κομμάτων. Ως εκ τούτου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είχε δίκιο όταν μίλησε σχετικά για “προσυνεννόηση”, αν και το έκανε με το άγχος ότι το ΠΑΣΟΚ κερδίζει την εσωτερική μάχη της κεντροαριστεράς στη Βουλή.

Μέχρι τις ευρωεκλογές οι δύο χώροι δεν θα αναβαθμίσουν αυτή την επικοινωνία. Είναι πιά λίγο φίλοι -από το…καθόλου- , αλλά πολύ ανταγωνιστές και αντίπαλοι.

Η δεύτερη θέση

Η δεύτερη θέση είναι εκ των πραγμάτων το “πετράδι του στέμματος”, αν και όλα είναι αμφίβολα. Αφενός, ποιός θα είναι πρώτος, με τι ποσοστό και ποιά θα είναι η μεταξύ τους διαφορά, και, αφετέρου, όπως λένε οι δημοσκόποι, ας κρατήσουμε μικρό καλάθι για το ποιός θα είναι… τρίτος. Η άνοδος του Κυριάκου Βελόπουλου (που “έραψε” στα μέτρα του την μάχη της Βουλής), σε συνδυασμό με την σχεδόν μόνιμα υποκετιμώμενη πρόθεση ψήφου της “Ελληνικής Λύσης” μπορεί να δώσει μεγάλες εκπλήξεις. Είναι τόσο διαδεδομένη η αντισυστημικότητα (οργή, θυμός κ.ά) αλλά και η υπονομευτική αίσθηση του “όλοι ίδιοι είναι” (που για διαφορετικούς λόγους και από άλλη βάση καλλιεργούν ο Κ. Βελόπουλος αλλά και το ΚΚΕ), ώστε οι δημοσκόποι να εκτιμούν πως μπορεί να δούμε τέσσερα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, ΚΚΕ) σε μία ζώνη εκλογικού συνωστισμού.

Μέχρι τις ευρωκάλπες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα διερευνούν κοινούς τόπους κοινοβουλευτικών και άλλων παρεμβάσεων (για παράδειγμα αύριο Δευτέρα σπεύδουν και τα δύο κόμματα στον Άρειο Πάγο για να ζητήσουν περαιτέρω διερεύνηση των αλλοιωμένων ηχητικών), θα παραμένουν, όμως, ανταγωνιστές. Μετά θα έρθει η εποχή του προβληματισμού, ανάλογα και το άθροισμα των δύο (ή και τριών- Νέα Αριστερά) κομμάτων έναντι του εκλογικού ποσοστού της Ν.Δ. Παράλληλα, όμως, μία χαμηλή επίδοση, κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, ίσως αμφισβητήσει την στρατηγική του προέδρου του και άλλα πρόσωπα επιχειρήσουν να επιβάλλουν νέα. Όλα αυτά είναι εκ των πραγμάτων ανοικτά…

Σχετικά Άρθρα