ΣΥΡΙΖΑ/ Τι θα συμβεί μετά τις ευρωεκλογές: Το “bing bang” του Κασσελάκη και τα ποσοστά “σιωπής”, “εσωστρέφειας”, ή “στασιμότητας”

 ΣΥΡΙΖΑ/ Τι θα συμβεί μετά τις ευρωεκλογές: Το “bing bang” του Κασσελάκη και τα ποσοστά “σιωπής”, “εσωστρέφειας”, ή “στασιμότητας”

Υπάρχει, τελικά, πήχης για τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές; Εάν κρίνει κανείς από τις κατά καιρούς δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη, υπάρχει αλλά είναι…κινούμενος. Παλαιότερα ήταν το 17,8% του Ιουνίου του 2023, εσχάτως είναι η …ανατροπή (;), ακόμα και η πρώτη θέση. Είναι αλήθεια πως, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός, “τρώγωντας έρχεται η όρεξη”, και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ με τάσεις ανόδου (ήδη καταγράφει 15%+) και οι δημοσκόποι αφήνουν να εννοηθεί πως υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το τελευταίο εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Με το προεκλογικό “ράλι του Αιγαίου” ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει απτόητος την λεγόμενη “αδιαμεσολάβητη” σχέση του με τον κόσμο, κάτι το οποίο φαίνεται να αποδίδει. Και μάλιστα αφήνοντας μάλλον σε επικουρικό ή και δευτερεύοντα ρόλο τα ηγετικά στελέχη και τα κομματικά όργανα, θέση που κάποια απ΄ αυτά μάλλον έχουν αποδεχτεί κάνοντας τις απαραίτητες τηλεοπτικές εμφανίσεις κομματικού “πατριωτισμού”. Πλην, βεβαίως, των υποψηφίων ευρωβουλευτών που μάχονται υπέρ του… σταυρού (στις εκλογές, όχι στην …κολυμπήθρα).

Είναι, όντως, εμφανές πως κορυφαία στελέχη που έχουν κατά καιρούς εκδηλώσει την αντίθεσή τους με το αφήγημα Κασσελάκη προτιμούν αιδημόνως τη σιωπή. Λέξη δεν ακούστηκε, για παράδειγμα, από την Όλγα Γεροβασίλη, τον Διονύση Τεμπονέρα, και άλλους σχετικά με τα “θαύματα” ή τη νατοϊκή “ιερή συμμαχία”. Αυτή η “θαυμάσια κατάσταση” θα συνεχιστεί, ως φαίνεται, μέχρι τις ευρωεκλογές, προς επίρρωση όσων είπε η εκπρόσωπος Τύπου Βούλα Κεχαγιά για το εξαιρετικό εσωτερικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ραντεβού μετά τις 10 Ιουνίου

Όλα θα αρχίσουν να κρίνονται στις 10 Ιουνίου, ή για να είματε ακριβέστεροι από το φθινόπωρο- καθώς όλοι χρειάζονται διακοπές. Μαθαίνω, λοιπόν, πως επικρατεί σε κάποιους κύκλους η άποψη ότι το τελικό εκλογικό ποσοστό θα είναι αυτό που θα επιδράσει προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Ένα ποσοστό, για παράδειγμα, μεταξύ 15-17% χαρακτηρίζεται από κάποιους ως “ποσοστό στασιμότητας ή παράτασης”, δηλαδή δύσκολα μπορεί να εκδηλωθεί κλίμα εσωτερικής αμφισβήτησης. Ίσως υπάρξουν ενστάσεις ή μικροδιαφωνίες, όμως, δεν είναι εύκολο να το αποκαλέσει κανείς αποτυχία, ιδιαίτερα εάν σημειωθεί και σημαντική πτώση του ποσοστού της Ν.Δ και εξασφαλιστεί η δεύτερη θέση με ικανοποιητική διαφορά από το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει και, όπως αποκαλείται, το “ποσοστό σιωπής”. Δηλαδή, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πιάσει το εκλογικό ποσοστό του Ιουνίου του 2023, ή και το ξεπεράσει ακόμα και για μία ψήφο, τότε οι αντιδρώντες του συνεδρίου θα εξαναγκαστούν σε θερινή “αγρανάπαυση”. Εκεί που τα …σπαρτά θα πάρουν φωτιά είναι εάν, παρά τις προσδοκίες περί του αντιθέτου, ο ΣΥΡΙΖΑ κυμανθεί σε χαμηλότερο ποσοστό από το 15% και δη εάν είναι σε απόσταση αναπνοής από το ΠΑΣΟΚ -αλλά, πάντως, δεύτερος-, η δε Ν.Δ κατορθώσει να αγγίξει ή και να ξεπεράσει το 33%. Σε αυτή την περίπτωση θα πρόκειται για “ποσοστό εσωστρέφειας”.

Το bing bang και η έναρξη πολιτικής μετάλλαξης

Πολλά θα κριθούν, επίσης, από το εάν ο Στέφανος Κασσελάκης, εξασφαλίζοντας ένα εκλογικό “bing bang” με υψηλό ποσοστό, δρομολογήσει την επόμενη φάση πολιτικής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί, οι διαφωνούντες θα βρεθούν στο δίλημμα: αφενός πρέπει να εκδηλώσουν την αντίδρασή τους και δη δυναμικά, αφετέρου δεν θα μπορέσουν να κάνουν βήμα στο κενό με την αποχώρησή τους, καθώς θα μείνουν “άστεγοι”. Εκτός εάν οι πολιτικές εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς δρομολογηθούν κατά τρόπο που να οδηγήσουν σε μία μεγάλη ανασύνταξη των πολιτικών δυνάμεων και στην προοπτική ίδρυσης νέου μεγάλου πολιτικού φορέα. Σε αυτό, όμως, θα έπρεπε να συνεισφέρουν πολλά στελέχη από το ΠΑΣΟΚ (άρα θα παίξει ρόλο και το ποσοστό του), ίσως και από τη Νέα Αριστερά, και ενδεχομένως να απαιτηθούν και “ευλογίες” από προσωπικότητες κύρους…

Ας σημειωθεί, πάντως, στην περίπτωση του …bing bang ίσως είναι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που θα θελήσει με τις κινήσεις του να προκαλέσει το τελικό εσωτερικό “ξεκαθάρισμα”.

Σχετικά Άρθρα