Ο “insider” που απειλεί τον Όρμπαν στο σκάνδαλο διαφθοράς

 Ο “insider” που απειλεί τον Όρμπαν στο σκάνδαλο διαφθοράς

Πολυπληθείς διαδηλώσεις έλαβαν χώρα στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, τη Βουδαπέστη, κοντά στο Κοινοβούλιο, με χιλιάδες ανθρώπους, την Τρίτη 27/3, να ζητούν την παραίτηση του γενικού εισαγγελέα, καθώς και του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. Αιτία η αποκάλυψη και η κατηγορία από πρώην κυβερνητικό στέλεχος ότι στενός συνεργάτης του Όρμπαν προσπάθησε να παρέμβει σε υπόθεση δωροδοκίας. Με κεντρικό σύνθημα το «Παραιτηθείτε, παραιτηθείτε», οι πολίτες με αναμμένες δάδες διαδήλωσαν κατά της διακυβέρνησης Όρμπαν. Σύμφωνα με το Reuters, o πάλαι ποτέ έμπιστος συνεργάτης του Όρμπαν, ο δικηγόρος Πέτερ Μαγιάρ έδωσε στη δημοσιότητα μια ηχογραφημένη συνομιλία, με την πρώην σύζυγό του Τζούντιτ Βάργκα, τότε υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Όρμπαν.

Η Βάργκα θεωρείται στενή πολιτική σύμμαχος του Ορμπάν. Διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Παραιτήθηκε προκειμένου να ηγηθεί της λίστας του κόμματος του Ορμπάν, του Fidesz, στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Ωστόσο, στις αρχές του χρόνου παραιτήθηκε και από τη βουλευτής στον απόηχο ενός σκανδάλου παιδεραστίας.

Εικόνες από τις μεγάλες διαδηλώσεις στην Ουγγαρία κατά του Όρμπαν:

Στο ηχητικό ντοκουμέντο που δημοσίευσε ο Μαγιάρ, περιγράφεται η προσπάθεια ορισμένων βοηθών του διευθυντή του υπουργικού συμβουλίου του Όρμπαν να αφαιρέσουν ορισμένα έγγραφα σε μια υπόθεση δωροδοκίας.

Η υπόθεση διαφθοράς σχετίζεται με τον πρώην υφυπουργό του υπουργείου Δικαιοσύνης Παλ Βόλνερ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί το 2022 για δωροδοκία από τον πρώην επικεφαλής των δικαστικών επιμελητών, Γκιόργκι Σαντλ. Αμφότεροι στο δικαστήριο δήλωσαν αθώοι, όμως η εισαγγελία ζήτησε ποινές φυλάκισης και για τους δύο, ενώ σε νεότερη ανακοίνωση αναφέρει ότι θα αναλύσουν την κασέτα με τη συνομιλία, την οποία ο Μαγιάρ ισχυρίζεται ότι ηχογράφησε τον Ιανουάριο του 2023.

Οι ισχυρισμοί έρχονται σε μια πολιτικά ευαίσθητη στιγμή για τον Όρμπαν ενόψει των ευρωεκλογών τον Ιούνιο και μετά από ένα σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης που αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα και ενέπλεκε δύο σημαντικούς πολιτικούς συμμάχους του Όρμπαν, τον πρώην πρόεδρο και την πρώην υπουργό Δικαιοσύνης.

Το πρωί της Τρίτης, ο Μαγιάρ δημοσίευσε στο Facebook και το YouTube μια ηχογράφηση στην οποία ακούγεται η Βάργκα να περιγράφει πώς άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προκάλεσαν την αφαίρεση στοιχείων από τα δικαστικά αρχεία για να καλύψουν το ρόλο τους σε διεφθαρμένες επιχειρηματικές συναλλαγές.

Πρότειναν στους εισαγγελείς τι θα έπρεπε να αφαιρεθεί“, λέει η Βάργκα στην ηχογράφηση, την οποία ο Μαγιάρ λέει ότι έκανε κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο διαμέρισμα του πρώην ζευγαριού.

Έχει δώσει την κασέτα στην Εισαγγελία της Βουδαπέστης για να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό στοιχείο.

Το ηχητικό ντοκουμέντο:

Σε ανάρτησή της στο Facebook, η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης δεν αμφισβήτησε την αυθεντικότητα της ηχογράφησης, όμως σχολίασε ότι «ο Πέτερ Μάγιαρ έκανε μια μυστική ηχογράφηση της πρώην συζύγου του, εμένα, στο σπίτι μας και τώρα τη χρησιμοποιεί για να πετύχει τους πολιτικούς του στόχους. Δεν αξίζει την εμπιστοσύνη κανενός». Κατηγόρησε τον Μαγιάρ για βία εναντίον της κατά τη διάρκεια του γάμου τους και ισχυρίστηκε ότι έκανε τις δηλώσεις υπό πίεση

Είπα αυτό που ήθελε να ακούσει για να μπορέσω να φύγω το συντομότερο δυνατό“, έγραψε. “Σε μια κατάσταση όπως αυτή, κάθε άτομο μπορεί να πει πράγματα που δεν εννοεί σε κατάσταση εκφοβισμού“.

Ο Μαγιάρ στη συνέχεια αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της με δική του ανάρτηση στο Facebook.

Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγιάρ που “απειλεί” τον Όρμπαν

Κάποτε υψηλόβαθμο αλλά ελάχιστα γνωστό μέλος του πολιτικού κύκλου του Όρμπαν, ο Πέτερ Μαγιάρ έγινε γνωστός όταν έδωσε τον Φεβρουάριο συνέντευξη στο δημοφιλές κανάλι Partizan του YouTube, όπου κατηγόρησε την κυβέρνηση του Όρμπαν για εκτεταμένη διαφθορά και χρήση εκστρατειών λάσπης για να δυσφημίσει τους αντιπάλους της.

Péter Magyar, the former husband of one-time justice minister and Orbán ally Judit Varga holds a smoke-candle after his speech on Hungary's National Day in Budapest.

Στις 15 Μαρτίου, μίλησε σε πλήθος δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στη Βουδαπέστη, όπου ανακοίνωσε τα σχέδιά του για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού κόμματος που θα αμφισβητήσει τη 14ετή νομή της εξουσίας από το Fidesz ως εναλλακτική λύση στην κατακερματισμένη αντιπολίτευση της Ουγγαρίας.

Το σκάνδαλο προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση στο εσωτερικό της κυβέρνησης του Όρμπαν, η οποία ηγείται της Ουγγαρίας από το 2010. Οι οπαδοί του Πέτερ Μαγιάρ ελπίζουν ότι η θέση του ως πρώην εσωτερικού συνεργάτη μπορεί να συμβάλει στη διατάραξη του πολιτικού συστήματος της Ουγγαρίας, το οποίο πολλοί θεωρούν ως μια βαθιά εδραιωμένη απολυταρχία.

Η κυβέρνηση τον έχει απορρίψει ως καιροσκόπο που επιδιώκει να σφυρηλατήσει μια νέα καριέρα μετά το διαζύγιό του με τη Βάργκα και την απώλεια των θέσεων του σε αρκετές κρατικές εταιρείες. Παρ’ όλα αυτά, η συνεχής άνοδος του Μαγιάρ έχει προκαλέσει ήδη μεγάλους πολιτικούς πονοκεφάλους στον Όρμπαν.

Ο Μαγιάρ έχει καταφερθεί εναντίον της επίσημης διαφθοράς, κατηγορώντας τον Όρμπαν ότι επιβλέπει ένα νεποτιστικό σύστημα ολιγαρχών που πλουτίζουν μέσω αθέμιτων κρατικών συμβάσεων.

Έχει στοχοποιήσει ιδιαίτερα τον Άνταλ Ρογκάν, στενό σύμμαχο του Όρμπαν, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις επικοινωνίες της κυβέρνησης καθώς και για τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Η ηχογράφηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη υποτίθεται ότι δείχνει ότι ο Ρογκάν ηγήθηκε της προσπάθειας αλλοίωσης των αποδεικτικών στοιχείων.

Σχετικά Άρθρα