Τέμπη: “Πόλεμος” δηλώσεων με αφορμή την πρόταση Σπίρτζη για ειδική επιτροπή- Αμφισβητήσεις και πιέσεις

 Τέμπη: “Πόλεμος” δηλώσεων με αφορμή την πρόταση Σπίρτζη για ειδική επιτροπή- Αμφισβητήσεις και πιέσεις

Πολιτική αντιπαράθεση με δηλώσεις, απαντήσεις και ανταπαντήσεις έχει ξεσπάσει με αφορμή το αίτημα του πρώην υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα από τον οποίο ζήτησε τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών για τον ίδιο στην υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών. Να σημειωθεί ότι Καρυστιανού και Ασλανίδης, συγγενείς θυμάτων στα Τέμπη, ζητούν άρση ασυλίας για Καραμανλή και Σπίρτζη. Στο αίτημα σημειώνεται μεταξύ άλλων πως η συγκεκριμένη συνταγματική πρόβλεψη (άρθρο 86) «παρεμποδίζει την εφαρμογή των διατάξεων της ευρωπαϊκής εισαγγελίας ως προς τη διεξαγωγή της έρευνας, δίωξης και επιβολής του νόμου για εικαζόμενες αξιόποινες πράξεις» των δύο πρώην υπουργών Υποδομών και Μεταφορών.

Ο κ. Σπίρτζης πραγματοποίησε το συγκεκριμένο αίτημα με βάση το άρθρο 86 παράγραφο 5 περί ευθύνης υπουργών και με τη συμμετοχή στην επιτροπή και δικαστών όπως δίνεται η σχετική δυνατότητα. Όπως αναφέρεται σε παράγραφο του άρθρου 86 του Συντάγματος, «αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της κυβέρνησης ή υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας».

«Συνιστούμε στον ΣΥΡΙΖΑ να μάθει να διαβάζει καλύτερα τις απαντήσεις στις ενημερώσεις πολιτικών συντακτών. Ο κ. Μαρινάκης είπε ότι ο κ. Σπίρτζης κάνει μια κίνηση εκ του ασφαλούς, αφού γνωρίζει ότι δεν θα έχει ποινικές συνέπειες» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν «και αυτό λόγω του ότι η αλλαγή της επίμαχης διάταξης έγινε μετά το 2019 επί των ημερών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου και οι “άτυπες πηγές” του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι το Σύνταγμα προβλέπει και “την συγκρότητηση επιτροπής παρά την παραγραφή”. Κοινώς, η λέξη “κλειδί” είναι παραγραφή στην προκειμένη περίπτωση».

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν νωρίτερα ότι «ο Παύλος Μαρινάκης απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών για το αν ο Κώστας Αχ. Καραμανλής θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Χρήστου Σπίρτζη ζητώντας κι εκείνος την ενεργοποίηση του άρθρου 86 παρ. 5 του Συντάγματος απάντησε: “Ο κ. Σπίρτζης γνωρίζει την αποσβεστική διαδικασία, ξέρει ότι δεν μπορεί να οδηγήσει σε ποινικές συνέπειες”, παραδεχόμενος ουσιαστικά πως ο βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας δεν θα προβεί σε ανάλογη κίνηση, γιατί φοβάται ότι μπορεί να πάει σε ποινική δίωξη. Να τον ενημερώσουμε πάντως πως στη διάταξη του Συντάγματος που επικαλείται ο κ. Σπίρτζης υπάρχει και η πρόβλεψη της παραγραφής και η συγκρότηση επιτροπής παρά την παραγραφή. Άρα δεν επικαλείται και δεν καλύπτεται πίσω από παραγραφή. Αντίθετα, ο κ. Καραμανλής δεν αιτείται και δεν ενεργοποιεί η ΝΔ καμία διαδικασία, ούτε καν την κλήση ουσιωδών μαρτύρων, κάτι που μαρτυρά ξεκάθαρα ενοχή και συγκάλυψη».

  • Σχετικά με την ενεργοποίηση του άρθρου 86 που ζήτησε ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ότι είναι κίνηση «εκ του ασφαλούς».

«Αυτό που αντιλαμβάνεται ως καθήκον ο πρωθυπουργός είναι να χυθεί άπλετο φως με ό,τι αποφασίσει η Δικαιοσύνη και με το να δρομολογηθούν οι αποφάσεις για εκσυγχρονισμό του Σιδηροδρόμου, πρόσθεσε και ανέφερε περιπτώσεις που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέστη, το 2020 για τον κ. Παπαγγελόπουλο και το 2021 για τον Ν. Παππά, «υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ που εντέλει καταδικάστηκαν», όπως είπε, συμπληρώνοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν παρέστη γιατί ακριβώς ως εκπρόσωπος της Εκτελεστικής Εξουσίας δεν θεωρεί πρέπον να παρεμβαίνει».

«Πέρα από πολιτικές βδέλλες είναι και βαθιά υποκριτές και να μην ξεχνάμε ότι ημερών τους κρύφτηκαν 11 φορές πίσω από το άρθρο 86. Αν ενδιαφέρονταν να λάμψει η αλήθεια δεν θα διατύπωναν αόριστες κατηγορίες περί συγκάλυψης. Είναι τιμητικό για όποιον παλεύει για το δίκιο του και είναι ντροπιαστικό αυτό να εργαλειοποιείται στις πλάτες του ως πολιτικό παιχνίδι, τόνισε ο κ. Μαρινάκης, απαντώντας σχετικά με τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης.

  • Ο Νίκος Παππάς παρενέβη στις εξελίξεις για τα Τέμπη θέτοντας ερωτήματα τόσο για το τι συνέβη στο χώρο του δυστυχήματος, όσο και ζητώντας ο κ. Καραμανλής να ακολουθήσει το παράδειγμα Σπίρτζη, ζητώντας προανακριτική επιτροπή.

Συγκεκριμένα, για «συγκλονιστικές καταγγελίες, που θέτουν νέα γιγαντιαία ερωτήματα για την κυβέρνηση της Ν.Δ. γύρω από το έγκλημα των Τεμπών», χαρακτήρισε ο Νίκος Παππάς όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τη μεταφορά χώματος, που προερχόταν από το σημείο της τραγωδίας και χαρακτηρίστηκε «άχρηστο», σε ιδιωτικό οικόπεδο και όχι στο Κουλούρι μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία.

«Θέλουμε από επίσημα κυβερνητική χείλη μία απάντηση για το αν αυτό συνέβη, για το αν ο κ. Παπαγεωργίου έδινε εντολές στον συγκεκριμένο εργολάβο και αν έχουν αλλοιωθεί στοιχεία και πειστήρια σε τέτοια έκταση και όγκο λίγα εικοσιτετράωρα μετά το δυστύχημα», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για να συμπληρώσει: «Αυτή τη στιγμή, επανατοποθετείται η συμπεριφορά της κυβέρνησης συνολικά. Αν δεν το διαψεύσετε μιλάμε για άλλου μεγέθους πρόβλημα».

Ο ίδιος, αφού μίλησε για τη «χθεσινή εκκωφαντική, προσβλητική, υβριστική απουσία του κ. Μητσοτάκη από τη συζήτηση για τα Τέμπη», επεσήμανε ότι «ο Χρήστος Σπίρτζης, που έχει δεχθεί ανοίκειες, άθλιες επιθέσεις, ζητά από μόνος του τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Αν στοιχειωδώς θέλετε να λάμψει η αλήθεια, πείτε στον κ. Καραμανλή να πράξει το ίδιο αν έχει τα κότσια. Αλλά δεν τα έχει. Ούτε στη Βουλή εμφανίστηκε εχθές, ούτε στα ΜΜΕ όταν ήταν φλέγον το θέμα».

  • Λίγες ώρες μετά τη συζήτηση στη Βουλή του πορίσματος της ΝΔ για το δυστύχημα των Τεμπών ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παναγιώτης Δουδωνής επέμεινε πως η ΝΔ επιχειρεί να συγκαλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης.

Όπως είπε στον Talk Radio 98,9 και τον Γιώργο Ευγενίδη, το κόμμα του ζήτησε από την πρώτη στιγμή τη σύσταση προανακριτικής με βάση το πόρισμα της ευρωπαίας εισαγγελέως κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τη ΝΔ, «εμείς έχουμε κάνει ότι είναι δυνατό να διερευνηθεί η υπόθεση, μας σταματά η πλειοψηφία της ΝΔ και όχι το άρθρο 86» τόνισε ο κ. Δουδωνής.

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αναρωτήθηκε «τι φοβάται η ΝΔ και ο Κώστας Καραμανλής και δεν πάει στην προανακριτική;» τονίζοντας ότι η προανακριτική δεν είναι δικαστήριο για να καταλήξει πως μεγαλύτερη απόδειξη για την οργανωμένη προσπάθεια της ΝΔ να συγκαλύψει τις ευθύνες της είναι η απουσία του πρωθυπουργού από τη συζήτηση.

Ο κ. Δουδωνής είπε πως από την περσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη Βουλή για το δυστύχημα των Τεμπών και τις ευθύνες ακολούθησε ένας χρόνος όπου η κοινωνία βλέπει να υπάρχει συγκάλυψη και αυτό προκαλεί οργή.

Επεσήμανε πάντως πως είναι ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων αυτή η κοινωνική αγανάκτηση να μην μετατραπεί σε στείρα αγανάκτηση γιατί αυτό σημαίνει ισοπέδωση με αποτελέσματα αρνητικά για τη χώρα.

Πιέσεις και στη ΝΔ

Ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής πλέον θα πρέπει να επιλέξει κατά πόσο θα πραγματοποιήσει ανάλογη κίνηση με τον Χρήστο Σπίρτζη.

Ο βουλευτής Βοιωτίας με τη ΝΔ Λευτέρης Κτιστάκης τόνισε ότι ο ίδιος θα παραιτούνταν από την ασυλία σε περίπτωση που ήταν στη θέση του Κώστα Αχ. Καραμανλή.

«Εγώ προσωπικά, ναι θα παραιτούμουν από την ασυλία. Το λέω δεν έχω κανένα πρόβλημα. Είναι μια γενικότερη φιλοσοφία που έχω για χρόνια και τώρα που εκλέχθηκα δεν έχω κανένα λόγο να το αλλάξω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λευτέρης Κτιστάκης στον τηλεοπτικό σταθμό «Attica».

Σχετικά Άρθρα