Γάμος ομοφύλων: Η ονομαστική ψηφοφορία χτίζει μέτωπο Νίκης-Σπαρτιατών και προκαλεί αμηχανία σε ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ΠΑΣΟΚ

 Γάμος ομοφύλων: Η ονομαστική ψηφοφορία χτίζει μέτωπο Νίκης-Σπαρτιατών και προκαλεί αμηχανία σε ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ΠΑΣΟΚ

Την αρχή έκανε έξυπνα ο Κυριάκος Βελόπουλος. Ανακοίνωσε πως η Ελληνική Λύση καταθέτει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία στην κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου για την ισότητα στην (πολιτικό) γάμο, επειδή, όμως, δεν διαθέτει τον αριθμό των 15 βουλευτών που απαιτείται από τον κανονισμό της Βουλής προσκαλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τον ακολουθήσουν.

Στο παρασκήνιο άρχισε να οικοδομείται, ωστόσο, ένα ευκαιριακό (;) μέτωπο συνεργασίας με τον πρόεδρο της Νίκης Δημήτρη Νατσιό να παίρνει την σκυτάλη και τους Σπαρτιάτες του Βασίλη Στίγκα να ανταποκρίνονται. Έτσι τα δύο κόμμα συγκεντρώνουν 20 βουλευτές και θα καταθέσουν αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, προσπερνώντας την Ελληνική Λύση που δημοσκοπικά είναι ο “leader” στον χώρο της άκρας δεξιάς και εμφανίζεται, μάλιστα, με ανοδικές τάσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό που φαίνεται ευκαιριακό και με στόχο να εκτεθεί η κυβερνητική πλειοψηφία και να αναδειχθούν οι απώλειες που θα έχει με μεγάλο αριθμό (υπάρχουν προβλέψεις ότι θα ξεπεράσουν τους 40) βουλευτών είτε να απέχουν είτε να καταψηφίζουν το νομοσχέδιο, μπορεί τελικά να εδραιωθεί σταδιακά ακόμα και σε μία εκλογική συμμαχία. Κι αυτό διότι οι περισσότεροι βουλευτές των Σπαρτιατών επιθυμούν να εκδιώξουν τον πρόεδρο του κόμματος. Ωστόσο ο κ. Νατσιός αποκλείει προσώρας ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως δεδομένου ότι σε βάρος των Σπαρτιατών εκκρεμούν μείζονα θέματα στο εκλογοδικείο και διεξάγεται και έρευνα από τον ΑΠ, δεν πρέπει να αποκλειστούν περαιτέρω ανεξαρτητοποιήσεις και σε δεύτερο χρόνο μετακινήσεις στην Νίκη. Πολλά θα κριθούν από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στις οποίες, όμως, το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου είναι σχεδόν βέβαιο πως θα “γράψει” υψηλό ποσοστό.

Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη σε δίλημμα

Το παρασκήνιο αυτό ανέδειξε όμως την καθυστέρηση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ να εκδηλώσουν την πρόθεσή τους για ονομαστική ψηφοφορία. Εκ πρώτης ανάγνωσης και τα δύο αυτά κόμματα έχουν κάθε λόγο να καταγραφεί το ρήγμα στην Κ.Ο της Ν.Δ με δεκάδες βουλευτές να καταψηφίζουν το νομοσχέδιο ή να απέχουν. Η Όλγα Γεροβασίλη πρόσφατα (Action24) έθεσε ζήτημα ακόμα και δεδηλωμένης εάν ο αριθμός των βουλευτών της Ν.Δ που θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο είναι κάτω από 120. Τυπικά, βεβαίως, και όχι ουσιαστικά, όμως το πολιτικό πρόβλημα θα είναι ευκρινές, ενώ θα εκτεθούν αρκετοί βουλευτές στις επιθέσεις μητροπολιτών στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Μέχρις ώρας όμως ούτε η Κουμουνδούρου, ούτε η Χαριλάου Τρικούπη έχουν δώσει το σχετικό σήμα. Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επισημαίνουν πως είναι “εκ των ουκ άνευ” το σχετικό αίτημα. Ο βουλευτής και τομεάρχης Κώστας Μπάρκας, για παράδειγμα, δήλωσε κατηγορηματικά (Action24) πως το αίτημα θα κατατεθεί. Και όταν ρωτήθηκε για τον φόβο απωλειών από το κόμμα του, απάντησε πως δεν θα υπάρξουν. “Εκτιμώ πως και ο Παύλος Πολάκης θα ψηφίσει”, είπε χαρακτηριστικά.

Εκεί ακριβώς βρίσκεται το θέμα: Ο αψύς Σφακιανός έχει δηλώσει πως δεν στηρίζει το νομοσχέδιο επειδή δεν θα μπορεί να το υποστηρίξει στους ψηφοφόρους του στα χωριά των Σφακίων και μέχρις ώρας δεν έχει δηλώσει με σαφήνεια τις προθέσεις του. Εάν, όμως, ο Παύλος Πολάκης δηλώσει πως δεν θα ψηφίσει αφενός ίσως παρασύρει και άλλους βαρύθυμους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, άρα το πολιτικό πρόβλημα θα γίνει πολύ μεγάλο και δη για ένα ταυτοτικό θέμα για το κόμμα, αφετέρου ο Στέφανος Κασσελάκης θα πρέπει να υλοποιήσει την απειλή του περί κομματικής πειθαρχίας και να τον διαγράψει.

Αρκετοί λένε πως αυτός είναι και ο λόγος που στην Κουμουνδούρου άφησαν τα πράγματα να κυλήσουν έως τώρα. Όμως είναι πιθανό τελικά να κατατεθεί το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας καθώς το αντίθετο θα βύθιζε τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε νέα εσωστρέφεια και μάλιστα λίγο πριν το συνέδριο του κόμματος. Ακόμα σοβαρότερο είναι το πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ όπου περίπου το 1/3 της Κ.Ο δεν θέλει να ψηφίσει το νομοσχέδιο παρά τις δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη πως είναι μείζον θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα το στηρίξει.

Σχετικά Άρθρα