Γάμος ομοφύλων: “Εκπτώσεις” στην ισότητα, λεπτές πολιτικές ισορροπίες στη Βουλή

 Γάμος ομοφύλων: “Εκπτώσεις” στην ισότητα, λεπτές πολιτικές ισορροπίες στη Βουλή

Μετρώντας τις αντιδράσεις της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως είναι αποφασισμένο να προβεί σε  «εκπτώσεις» σχετικά με το ζήτημα της νομοθέτησης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.  Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης φαίνεται πως είναι η διαχείριση του πολιτικού κόστους από την υπερψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου και σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη του στην κρατική τηλεόραση πως όχι μόνο δεν θα επιβάλλει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές του αλλά χαρακτήρισε και ως αξιοπρεπή στάση την αποχή από την ψηφοφορία. 

«Η αποχή είναι μια αξιοπρεπής στάση ώστε να εκφράσουν τη διαφωνία τους χωρίς να προκαλέσουν πρόβλημα» τόνισε χαρακτηριστικά. Ουσιαστικά, με αυτή την δήλωση του, προσέφερε «έξοδο διαφυγής» σε όσα κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές αντιδρούν με τις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις και απειλούν να καταψηφίσουν ρητά το νομοσχέδιο.

  • Και αυτό διότι μια αρνητική ψήφος θα ισούται με ξεκάθαρη κι επιθετική διαφωνία με τον ίδιο τον πρωθυπουργό ενώ η αποχή θα επιδέχεται πολλές ερμηνείες.

Επιπλέον, η αποχή αρκετών βουλευτών εξυπηρετεί ώστε να ψηφιστεί ευκολότερα από την Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο. Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου απαιτεί πλειοψηφία επι των παρόντων βουλευτών και όχι μικρότερη από 120 βουλευτές. Συνεπώς, όσο περισσότεροι βουλευτές απέχουν από την διαδικασία τόσο λιγότεροι βουλευτές απαιτούνται για την ψήφιση του.  Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κατέβασε» τον θεσμικό ρόλο των υπουργών τονίζοντας ότι η ψήφος τους θα προσμετρηθεί όπως των βουλευτών.  

Όσο πλησιάζει η ώρα της κατάθεσης του σχεδίου νόμου και η επίσημη έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης τόσο πληθαίνουν οι αντιδράσεις ορισμένων υπουργών, υφυπουργών και αναπληρωτών υπουργών που «απειλούν» να το καταψηφίσουν. Ήδη ο Υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης έχει ταχθεί κατά του νομοσχεδίου.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τάσσεται και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο Υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης καθώς επίσης και πλήθος βουλευτών. 

Όσον αφορά τους υπουργούς υποστήριξε πως και αυτοί ψηφίζουν ως βουλευτές κι όχι ως υπουργοί αν και παραδέχθηκε πως «υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση» για τους υπουργούς διότι το υπουργικό συμβούλιο εγκρίνει τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στην Βουλή. 

  • «Αλλά και αυτό είναι λεπτομέρεια. Από τι στιγμή που ξέρω ότι δεν θα το ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές μας θα προσπαθήσουμε να πείσουμε βουλευτές και άλλων κομμάτων», συμπλήρωσε.

Με την δήλωση του αυτή ουσιαστικά επιχείρησε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα των κομμάτων της αντιπολίτευσης και πιο συγκεκριμένα στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν και επιτέθηκε στο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη για την πρόθεση του να μην διευκολύνει με την στάση του την κυβέρνηση την ίδια στιγμή αναφέρθηκε με πολύ θερμά λόγια στην μεγάλη μεταρρύθμιση που έφερε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου στο οικογενειακό δίκαιο.


Σχετικά Άρθρα