Γάζα/ΣΑ ΟΗΕ: Με 13-0 πέρασε το ψήφισμα για ανθρωπιστική βοήθεια – Αντίδραση Ισραήλ και παρασκήνιο

 Γάζα/ΣΑ ΟΗΕ: Με 13-0 πέρασε το ψήφισμα για ανθρωπιστική βοήθεια – Αντίδραση Ισραήλ και παρασκήνιο

Στην έγκριση του ψηφίσματος για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα προχώρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το ψήφισμα πέρασε με 13 ψήφους υπέρ, 0 ψήφους κατά και δύο αποχές.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία επί του ψηφίσματος.

Το ψήφισμα περιλαμβάνει αίτημα για περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά δεν απαιτεί άμεση εκεχειρία στη Μέση Ανατολή.

Το παρασκήνιο της ψηφοφορίας

Το ψήφισμα ζητά τον άμεσο διορισμό ενός συντονιστή ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, ο οποίος θα ηγηθεί του έργου της αύξησης της σημερινής πενιχρής ροής ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα, και απαιτεί από τα εμπλεκόμενα μέρη – κυρίως μια ανομολόγητη αναφορά στο Ισραήλ – να παράσχουν στον συντονιστή την πλήρη συνεργασία τους.

Η ψηφοφορία είχε αναβληθεί τέσσερις φορές προτού παραχθεί το βράδυ της Πέμπτης μια εκδοχή ψηφίσματος, την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι μπορεί να υποστηρίξει.

Την Παρασκευή, όλα τα μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος που πρότειναν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εκτός από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, οι οποίες απείχαν.

Η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον υποστήριξε με συντριπτική πλειοψηφία το ψήφισμα, αλλά απείχε επειδή δεν καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς που πυροδότησε τον σημερινό πόλεμο.

Η ίδια δήλωσε: «Είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι, στην πραγματικότητα τρομοκρατημένοι, που για άλλη μια φορά το συμβούλιο δεν μπόρεσε να καταδικάσει τη φρικτή τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ορισμένα μέλη του Συμβουλίου στέκονται εμπόδιο και γιατί αρνούνται να καταδικάσουν απερίφραστα αυτά τα κακά».

Ο Ρώσος πρέσβης, Βασίλι Νεμπένζια, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν καταστήσει το ψήφισμα… ξεδοντιασμένο. «Τελικά, η διατύπωση που τίθεται σήμερα σε ψηφοφορία έχει ευνουχιστεί», δήλωσε.

«Οποιοσδήποτε ψηφίσει υπέρ του κειμένου, όπως είναι σήμερα διατυπωμένο, θα φέρει την ευθύνη γι’ αυτό, γινόμενος ουσιαστικά συνένοχος στην καταστροφή της Γάζας». Εξηγώντας την αποχή της Ρωσίας, είπε: «Εάν το έγγραφο αυτό δεν υποστηριζόταν από έναν αριθμό αραβικών κρατών, θα είχαμε φυσικά ασκήσει βέτο».

Η αντίδραση του Ισραήλ

Ο Γκιλάντ Ερντάν, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ότι «η εστίαση του ΟΗΕ μόνο στους μηχανισμούς βοήθειας προς τη Γάζα είναι περιττή και αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα».

Ο Ισραηλινός απεσταλμένος συνέχισε λέγοντας ότι «το Ισραήλ επιτρέπει ήδη τις παραδόσεις βοήθειας στην απαιτούμενη κλίμακα» και ότι «ο ΟΗΕ θα έπρεπε να επικεντρωθεί στην ανθρωπιστική κρίση των ομήρων».

Ο Ερντάν ευχαρίστησε επίσης τις ΗΠΑ για την υποστήριξή τους κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το ψήφισμα, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο διατήρησε τη δυνατότητα του Ισραήλ να συνεχίσει να επιθεωρεί τη βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα.

Σχετικά Άρθρα