Παρεμβάσεις Μητσοτάκη για ακρίβεια, παιδεία και οικονομία – Περιοδεία και συναντήσεις με πολίτες στο Πέραμα

 Παρεμβάσεις Μητσοτάκη για ακρίβεια, παιδεία και οικονομία – Περιοδεία και συναντήσεις με πολίτες στο Πέραμα

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα επιστρέψει στο πολλαπλάσιο την εμπιστοσύνη που της έδειξαν οι πολίτες στις δύο φετινές εκλογικές διαδικασίες έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη βόλτα που έκανε στο Πέραμα μετά την επίσκεψή του στο Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο και τις αλλαγές που παρουσίασε για την επαγγελματική εκπαίδευση. Ο πρωθυπουργός έκανε, μάλιστα, ειδική αναφορά στο θέμα της ακρίβειας που «δαγκώνει ειδικά στα σούπερ μάρκετ» στέλνοντας το μήνυμα ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν «ώστε να μην υπάρχει ανοχή στην κερδοσκοπία».

«Σας είχα ζητήσει προεκλογικά να βάλουμε ένα στοίχημα να σπάσουμε όλα τα ρεκόρ που έχει πετύχει η ΝΔ στην Β Πειραιά και ειδικά στο Πέραμα και τα καταφέραμε» είπε ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε, παράλληλα, «όλα αρχίζουν και τελειώνουν με την εργασία και τους καλούς μισθούς. Είμαι υπερήφανος για το ότι η ανεργία έπεσε κάτω από το 10% και νιώθω τιμή όταν ξένα έντυπα τοποθετούν την Ελλάδα στην πρώτη θέση ως προς τις χώρες του ΟΟΣΑ για τις οικονομικές της επιδόσεις.

«Όλα αυτά, όμως, πρέπει να μεταφράζονται στη βελτίωση του επιπέδου ζωής όλων των Ελλήνων και όλων των Ελληνίδων» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση «θα εργάζεται νυχθημερόν σε αυτή την κατεύθυνση».

«Έχουμε πολύ φιλόδοξα σχέδια για το πώς θα υλοποιήσουμε όλες τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός παραδεχόμενς ότι «δεν είναι όλα τέλεια. Ξέρουμε ότι η ακρίβεια δαγκώνει, ειδικά στα σούπερ μάρκετ αλλά θα είμαστε πάνω στο πρόβλημα ώστε να μην υπάρχει ανοχή στην κερδοσκοπία».

Η επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση δεν είναι ο φτωχός συγγενής της τριτοβάθμιας

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο στο Πέραμα, όπου έχει συνομιλία με μαθητές για τη νομοθετική πρωτοβουλία που ετοιμάζει η κυβέρνηση σχετικά με την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

«Σήμερα εδώ, από το Επαγγελματικό Λύκειο του Περάματος, στέλνουμε ένα μήνυμα προσήλωσης στην κεντρική μας δέσμευση για την ενίσχυση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Πολύ σύντομα θα έχουμε ψηφίσει ένα καινούργιο νομοσχέδιο, το οποίο θα αποδεικνύει και στην πράξη την έμφαση που δίνουμε στην τεχνική εκπαίδευση, με την ουσιαστική αναβάθμιση των Επαγγελματικών Λυκείων, των Δημόσιων ΙΕΚ, τα οποία μετονομάζονται και ενισχύονται με θεματικούς άξονες, με καινούργιους οδηγούς κατάρτισης, κυρίως με άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε το μήνυμα, κυρίως στα νέα παιδιά, ότι η επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση και κατάρτιση δεν είναι ο φτωχός συγγενής της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά ένας επαγγελματικός δρόμος ο οποίος ανοίγει εξαιρετικές προοπτικές για πολύ επικερδείς επαγγελματικές δυνατότητες», δήλωσε προσερχόμενος ο πρωθυπουργός.

«Η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση χτίζει και θεμελιώνει το όραμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν περίπου 60 δομές campus στη χώρα μας, θεματικά στοχευμένες, μέσα από τη συνύπαρξη των επαγγελματικών λυκείων, των σημερινών ΙΕΚ που μετονομάζονται σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης και των εργαστηρίων, με στόχο να μπορέσουμε πραγματικά και μέσα από 130 νέους οδηγούς κατάρτισης και μέσα από την επένδυση σε νέους εξοπλισμούς μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης να προβούμε σε μια πολύ ουσιαστική μεταρρύθμιση και αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στη χώρα μας», σημείωσε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ στο Πέραμα. Είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από τον ζήλο των καθηγητών και τον τρόπο που τα ίδια τα παιδιά ασχολούνται με την επιλογή τους να επενδύσουν στην επαγγελματική κατάρτιση. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση διαπιστώσαμε βασική αναντιστοιχία τού τι ζητάει η αγορά εργασίας και τι προτεραιότητες έδιναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Διαπιστώσαμε ένα χάσμα και μια επαγγελματική κατάρτιση αποπαίδι, και αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος, κυρίως από οικονομικής πλευράς. Αν δει τα στοιχεία της ανεργίας των νέων, θα δει ότι έχουμε μεγαλύτερη στους αποφοίτους των ΑΕΙ και μικρότερη σε αυτούς των ΙΕΚ» είπε ο πρωθυπουργός σε συζήτηση με τρεις μαθητές από το Πέραμα.

«Μεγάλο στοίχημα η ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και δίνω μεγάλη σημασία στο νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας ώστε να πετύχουμε να διασυνδέσουμε τις δικές σας ανάγκες με την αγορά εργασίας και πώς θα σας δώσουμε δεξιότητες που θα σας επιτρέψουν να βρείτε εύκολα μια καλή δουλειά», πρόσθεσε.

Δεν είναι αποπαίδι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης η επαγγελματική εκπαίδευση
«Αν δείτε τους μισθούς εδώ στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, θα διαπιστώσετε ότι δεν μιλάμε για μεροκάματα κατώτατου μισθού. Άρα για μένα έχει σημασία να σπάσουμε το στίγμα που έχει η επαγγελματική εκπαίδευση ότι είναι για τα παιδιά που δεν μπορούν να μπουν στο πανεπιστήμιο. Δεν είναι αποπαίδι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης η επαγγελματική εκπαίδευση. Είναι συνειδητή επιλογή. Αν επιλέξετε αυτόν τον δρόμο, δικό μας χρέος είναι να έχετε την καλύτερη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, ώστε όταν πάρετε την πιστοποίηση να το γνωρίζει ο εργοδότης σας», συμπλήρωσε ο κ.Μητσοτάκης.

«Πιστεύω πολύ στη μαθητεία και όσο περισσότερες δυνατότητες θα έχουμε, τόσο πιο εύκολο θα είναι να κάνει κανείς μαθητεία κοντά στον τόπο διαμονής του» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας να προβάλει τις ιστορίες των νέων παιδιών που επέλεξαν αυτόν τον δρόμο και αισθάνονται δικαιωμένα από την επιλογή τους. Εσείς είστε η καλύτερη απόδειξη ότι αυτός ο επαγγελματικός σας δρόμος ικανοποιεί τα προσωπικά σας οράματα. Αυτό που έχει σημασία είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς και θέλεις, γιατί τότε θα κάνεις καλύτερα τη δουλειά σου».

Τι είπε για τις μαθητείες

«Θέλουμε περισσότερα νέα παιδιά να κατευθύνονται στον κλάδο των τουριστικών επαγγελμάτων. Το ζήτημα της πρακτικής άσκησης είναι σημαντικό, γιατί σας φέρνει σε επαφή με την πραγματικότητα της δουλειάς από νεαρή ηλικία. Γι’ αυτό έχει σημασία να υπάρχει τοπική διασύνδεση των επιχειρήσεων με τις δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Με αυτόν τον τρόπο και οι μαθητείες θα είναι πιο εύκολες, γιατί βλέπουν στα παιδιά που εκπαιδεύουν τους πιθανούς μελλοντικούς εργαζόμενους» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σημαντικός ο ρυθμός ανάπτυξης, αλλά με απασχολεί η μείωση της ανεργίας και η αύξηση του μέσου μισθού»

Σε συζήτηση με τον Νιλ Ρίμερ, συνιδρυτή της εταιρείας Index Ventures, συμμετείχε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η Endeavor Greece με θέμα «Η Ελλάδα και ο κόσμος του 2024».

Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, οι δυνατότητες των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η χώρα και οι πολιτικές υποστήριξης της καινοτομίας, η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στο πεδίο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης.

Για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Αναφερόμενος στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ερωτηθείς για την επιλογή του περιοδικού «Economist» να κατατάξει την Ελλάδα στην πρώτη θέση από πλευράς επιδόσεων για το 2023, ο Πρωθυπουργός σημείωσε:

«Ξέρουμε ότι η έξοδος από έναν φαύλο κύκλο και η είσοδος σε έναν ενάρετο κύκλο είναι κάτι καλό. Αλλά δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε. Υπάρχει πάντα η τάση να ξεχνιέται το τεράστιο τίμημα που έπρεπε να πληρώσουμε εξαιτίας της κρίσης, όταν χάσαμε το 1/4 του ΑΕΠ μας. Ξέρουμε ότι πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και να αδράξουμε τις ευκαιρίες. Όποτε έχουμε την ευκαιρία να προσπεράσουμε άλλους, πρέπει να είμαστε αρκετά τολμηροί ώστε τουλάχιστον να διερευνήσουμε αυτές τις επιλογές.

Πιστεύω όμως ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης που είναι σημαντικά υψηλότεροι από την υπόλοιπη ευρωζώνη. Θα συνεχίσουμε να μειώνουμε το χρέος μας ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ξέρουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε μια λελογισμένη δημοσιονομική πολιτική, διότι η εποχή της χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής έχει τελειώσει, επομένως ξέρουμε ότι πρέπει να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα. Ωστόσο, πιστεύω ότι έχουμε αποδείξει ότι μπορεί κάποιος να πετύχει οικονομική ανάπτυξη, να μειώσει τους φόρους και να διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία ταυτόχρονα. Πολλοί πίστευαν ότι αυτό δεν ήταν εφικτό».

«Ήταν μία πολύ ευχάριστη έκπληξη το γεγονός ότι ο “Economist” μας κατέταξε ως την οικονομία με τις καλύτερες επιδόσεις, ως την αγορά με τις καλύτερες επιδόσεις ανάμεσα σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, εξετάζοντας διάφορους δείκτες.

Πιστεύω ότι είναι μια σημαντική επιβεβαίωση της σημαντικής δουλειάς που έχουμε κάνει όσον αφορά στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και την τοποθέτησή της σε μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουμε ότι διαχειριζόμαστε τα δημόσια οικονομικά με υπεύθυνο τρόπο.

Βέβαια, πιστεύω ότι μέρος της επιτυχίας της ελληνικής οικονομίας σχετίζεται επίσης με το γεγονός ότι πετύχαμε διαφοροποίηση πέρα από ορισμένους κλάδους, οι οποίοι ασφαλώς εξακολουθούν να είναι πολύ σημαντικοί για την ελληνική ανάπτυξη, όπως ο τουρισμός, και να στραφούμε σε νέους τομείς.

Πιστεύω ότι το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων και οι επενδύσεις που έχουμε κάνει στις νέες τεχνολογίες συμβάλλουν σημαντικά στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας.

Όταν κοιτάζω τους μεγάλους δείκτες, ναι, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι βέβαια πολύ σημαντικός, αλλά με απασχολεί περισσότερο η μείωση της ανεργίας, η αύξηση του μέσου μισθού και φυσικά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία έχει γίνει πολύ πιο εξωστρεφής τα τελευταία χρόνια.

Οι εξαγωγές αποτελούν το 50% του ΑΕΠ μας, ισομερώς κατανεμημένες μεταξύ αγαθών και υπηρεσιών. Θεωρώ ότι αυτό είναι ίσως ο καλύτερος δείκτης ότι η στρατηγική μας πραγματικά λειτουργεί. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε μόλις στην αρχή».

Για τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις

Σχετικά με τις δυνατότητες των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η χώρα και τις πολιτικές υποστήριξης της καινοτομίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε:

«Υπάρχει ήδη ένα οικοσύστημα. Επομένως, τα περισσότερα από τα κομμάτια βρίσκονται στη θέση τους όσον αφορά στην κοινότητα των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στο επιχειρηματικό οικοσύστημα. Αλλάξαμε τους νόμους και το κανονιστικό πλαίσιο για να διευκολύνουμε την επιστροφή στην Ελλάδα με συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις.

Θεωρώ ότι το σύστημα δικαιωμάτων προαίρεσης για την απόκτηση μετοχών (stock options) έκανε μεγάλη διαφορά ως προς την ευθυγράμμιση του φορολογικού μας καθεστώτος με, ουσιαστικά, κοινές πρακτικές στον κόσμο των νεοφυών επιχειρήσεων. Το ρυθμιστικό πλαίσιο έχει, σε μεγάλο βαθμό, απλοποιηθεί. Είναι εύκολο να ιδρύσεις μια εταιρεία στην Ελλάδα. Το ψηφιακό κράτος βοηθάει πολύ όσον αφορά στην αλληλεπίδραση μεταξύ των εταιρειών και των κρατικών μηχανισμών. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο επιθυμητό σημείο, αλλά είναι πολύ πιο εύκολο να ιδρύσεις μια επιχείρηση στην Ελλάδα σήμερα.

Αν εξετάσετε, ωστόσο, ποιο είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό είναι η δεξαμενή ταλαντούχων ανθρώπων και το γεγονός ότι, παρά τις δυσκολίες, έχουμε ένα καλό σύστημα δημόσιων πανεπιστημίων, που παράγει αποφοίτους οι οποίοι είναι ενεργοί και πολύ πιο ενημερωμένοι σχετικά με τις ευκαιρίες απασχόλησης στον κόσμο των νεοφυών επιχειρήσεων.

Πιστεύω βέβαια ότι ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει το επιχείρημα για την ποιότητα ζωής, το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Το είδαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με ψηφιακούς νομάδες που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα. Σε μια εποχή που μπορείς να εργαστείς από οπουδήποτε, εφόσον έχεις καλές συνδέσεις, αυτοί οι παράγοντες γίνονται όλο και πιο σημαντικοί.

Αυτό που βρίσκω συναρπαστικό είναι ότι αναπτύσσονται τεχνολογικά clusters όχι μόνο στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε πόλεις όπως τα Γιάννενα, για παράδειγμα, η Πάτρα, ή το Ηράκλειο. Αυτό από μόνο του είναι μια πολύ, πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Βέβαια, δεν είναι τυχαίο ότι αυτά τα οικοσυστήματα συνδέονται συνήθως με καλής ποιότητας πανεπιστήμια. Άλλο ένα πλεονέκτημα που έχει η Ελλάδα, φυσικά, είναι η διασπορά της».

Για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Για την αξιοποίηση της Tεχνητής Nοημοσύνης και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα σε αυτό το πεδίο ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Γι’ αυτόν τον λόγο συστάθηκε η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Το χαρτοφυλάκιο που έδωσα σε μία ομάδα πολύ ταλαντούχων ανθρώπων ήταν πολύ σαφές. Πρώτα απ’ όλα, πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την Tεχνητή Nοημοσύνη για να βελτιώσουμε τη δημόσια πολιτική και ποιοι είναι οι τομείς που μπορούν πραγματικά να μετασχηματιστούν από την τεχνητή νοημοσύνη;

Μόλις παρουσιάσαμε το AI chatbot μας για το gov.gr. Είναι μια πολύ καλή ένδειξη των πραγματικών δυνατοτήτων αυτών των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων για την περαιτέρω απλοποίηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ του κράτους, των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Φυσικά, οι ευκαιρίες είναι αναρίθμητες, από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μέχρι εφαρμογές που σχετίζονται με την πολιτική προστασία και την έγκαιρη ανίχνευση πυρκαγιών.

Το ζητούμενο είναι: ας εξετάσουμε τους τομείς πολιτικής που μπορούν πραγματικά να αλλάξουν ριζικά από την Tεχνητή Nοημοσύνη και ας προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε πιλοτικές εφαρμογές, να εφαρμόσουμε αυτή την τεχνολογία αιχμής για να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα στη δημόσια πολιτική».

Σχετικά Άρθρα