Πώς το ΕΚ προσπαθεί να “κοντύνει” της Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν- Ο υποστηρικτικός ρόλος Μητσοτάκη και Τουσκ

 Πώς το ΕΚ προσπαθεί να “κοντύνει” της Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν- Ο υποστηρικτικός ρόλος Μητσοτάκη και Τουσκ

Όπως σημειώνει το EURACTIV, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη την ανανέωση των εσωτερικών διαδικασιών του μετά τις εκλογές στην ΕΕ του Ιουνίου και, σύμφωνα με τις εκατοντάδες τροπολογίες, προσθέτει ενισχυμένη εξουσία ελέγχου στην Επιτροπή – και την πρόεδρό της Ursula von der Leyen. Υπενθυμίζουμε πως η σημερινή πρόεδρος της Κομισιόν έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα είναι ξανά υποψήφια, στηριζόμενη από το ΕΛΚ με βασικούς, μάλιστα, πυλώνες τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Πολωνίας. Κυριάκος Μητσοτάκης και Ντόναλντ Τουσκ είναι οι ισχυρότεροι ηγέτες κεντροδεξιών κομμάτων στην ΕΕ και βασικοί υποστηρικτές της Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν.

Από την επόμενη θητεία και μετά, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ευρωβουλευτές) θα μπορούν να υποβάλουν σε αυστηρό έλεγχο λογοδοσίας την Πρόεδρο της Επιτροπής – Ursula von der Leyen, εάν επανεκλεγεί – κάθε μήνα. 

«Κατά γενικό κανόνα, μία φορά ανά περίοδο συνόδου, διεξάγεται ειδική σύνοδος ελέγχου με τον Πρόεδρο της Επιτροπής ή επιλεγμένους Επιτρόπους χωρίς προκαθορισμένο θέμα», αναφέρει η μεταρρύθμιση.

Αλλά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), η πολιτική οικογένεια της φον ντερ Λάιεν, προσπάθησε γρήγορα να την προστατεύσει από αυτόν τον ενισχυμένο έλεγχο καταψηφίζοντας την τροπολογία. Ωστόσο, επιτεύχθηκε πλειοψηφία με την υποστήριξη των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων, των Φιλελευθέρων και της Αριστεράς. 

«Αυτό πρέπει να διαπραγματευτεί στη διοργανική συμφωνία με τη μελλοντική Επιτροπή, εάν θέλει πραγματικά να είναι αποτελεσματική και να εφαρμοστεί», είπε στο Euractiv εκπρόσωπος της Ομάδας του ΕΛΚ, υπερασπιζόμενος τη στάση της, όπως μια κυψέλη προστατεύει τη βασίλισσά της.

Η φον ντερ Λάιεν βρίσκεται ολοένα και περισσότερο στριμωγμένη από σκάνδαλα και απόπειρες της αντιπολίτευσης να της επιτεθεί.

Τα δυσάρεστα μηνύματα κειμένου της με την Pfizer σχετικά με τις συμφωνίες για τα εμβόλια για τον COVID-19 εξακολουθούν να την κυνηγούν με τη μορφή εισαγγελικής έρευνας της ΕΕ.

Και, πιο πρόσφατα, η εμπλοκή της στον διορισμό του Γερμανού συναδέλφου της στο κόμμα, Markus Pieper του CDU, ως απεσταλμένου της Επιτροπής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έδωσε στους αντιπάλους περισσότερα πυρομαχικά εναντίον της, ειδικά στο Κοινοβούλιο αλλά και μεταξύ των συναδέλφων Επιτρόπων.

Την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από την Επιτροπή να ανακαλέσει τον Pieper, θέτοντας τη von der Leyen υπό αμφισβήτηση.

«Καταχρώνται τις τυπικές διαδικασίες διορισμού προσωπικού της ΕΕ για να διεξάγουν φτηνές πολιτικές εκστρατείες», είπε η ομάδα του ΕΛΚ στο Χ στην αντιπολίτευση.

Εν τω μεταξύ, τέσσερις Επίτροποι έχουν εκφράσει προηγουμένως την αντίθεσή τους στην επιλογή του απεσταλμένου για τις ΜΜΕ της von der Leyen. 

Αληθινή αντίθετη δύναμη στην Επιτροπή; 

Με τη φήμη ότι είναι μυστικοπαθής και συγκεντρωτική ηγέτης, ένα τέτοιο εμπόδιο στη δουλειά της μπορεί να είναι ένα σημαντικό πλήγμα για τη von der Leyen.

Ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, το θεσμικό όργανο που εκπροσωπεί τη φωνή των ευρωπαίων πολιτών προσπαθεί να επιβεβαιώσει εκ νέου τον ρόλο του ως πραγματική ελεγκτική δύναμη έναντι της Επιτροπής. 

«Πιέσαμε επιτυχώς για ένα νέο σύστημα ειδικών ακροάσεων και συνόδων ολομέλειας ελέγχου, ώστε να μπορούμε να ρωτάμε κορυφαία μέλη στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, όπως τον Πρόεδρο της Επιτροπής, για τα πιο πιεστικά ζητήματα», ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, Domènec Ruiz Devesa. , είπε στο Euractiv. 

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της μεταρρύθμισης ευρωβουλευτής Salvatore De Meo, της οικογένειας του ΕΛΚ, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι μηνιαίες ακροάσεις του Προέδρου της Επιτροπής αποτελούν μέρος της ευρύτερης έννοιας των «ειδικών συνόδων ελέγχου», σύμφωνα με τις οποίες οι πολιτικές ομάδες μπορούν να συμφωνήσουν να πραγματοποιήσουν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ακρόαση με «οποιοδήποτε σχετικό πρόσωπο».

Ωστόσο, το Κοινοβούλιο είναι “ξεδοντιασμένο” όσον αφορά την επιβολή, καθώς η μέγιστη κύρωση εάν ένα άτομο αποφασίσει να μην εμφανιστεί, είναι είτε να αρνηθεί την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις όπως συνέβη ήδη με την Amazon , «μια επίσημη δήλωση που εκφράζει τη δυσαρέσκεια του Κοινοβουλίου». ή «οποιαδήποτε άλλα κατάλληλα μέτρα».

Ωστόσο, όλα αυτά αποτελούν επιβάρυνση του κλίματος κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν που μπορεί να μην προκαλέσουν πρόβλημα στην τελική επιλογή της για μία δεύτερη θητεία στην Κομισιόν, μπορεί, ωστόσο, από την άλλη να αποτελέσουν και την αφετηρία πλήρους αμφισβήτησής της εάν οι συσχετισμοί στο νέο ΕΚ, μετά τις ευρωεκλογές, αλλάξουν άρδην.Βεβαίως, δεν πρόβλέπεται το ΕΛΚ να απωλέσει την πλειοψηφία, η άνοδος της επιρροής, όμως, της ακροδεξιάς από τη μία και, από την άλλη, το μπλοκ σοσιαλιστών, φιλελεύθερων, Renew και Αριστεράς ενδεχομένως να αναζητήσει τρόπους να επιβάλει όρους.

Ίσως, γι αυτό, όσον αφορά το ΕΛΚ και τον πόλεμο εντυπώσεων, ο ρόλος Μητσοτάκη και Τουσκ υπέρ της προέδρου της Κομισιόν να αποδειχθεί ακόμα πιο σημαντικός.

Σχετικά Άρθρα