Αίγυπτος: Τρίτη θητεία για τον Σίσι – Κέρδισε στις προεδρικές εκλογές με 89,6%

 Αίγυπτος: Τρίτη θητεία για τον Σίσι – Κέρδισε στις προεδρικές εκλογές με 89,6%

Ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι εξασφάλισε την τρίτη εξαετή θητεία ως Πρόεδρος της Αιγύπτου, κερδίζοντας το 89,6% των ψήφων σε μια εκλογική αναμέτρηση στην οποία δεν αντιμετώπισε κανέναν σοβαρό αντίπαλο, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα (18/12) η Εθνική Εκλογική Αρχή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, οι εκλογές διεξήχθησαν καθώς η Αίγυπτος παλεύει με την οικονομική κρίση και προσπαθεί να διαχειριστεί τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου στη Γάζα, η οποία συνορεύει με τη χερσόνησο του Σινά.

Ορισμένοι ψηφοφόροι δήλωσαν ότι το ξέσπασμα της σύγκρουσης στη Γάζα τούς ενθάρρυνε να ψηφίσουν τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος εδώ και καιρό παρουσιάζεται ως παράγοντας σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή – επιχείρημα που έχει, επίσης, αποδειχθεί αποτελεσματικό, καθώς οι σύμμαχοι του στο Κόλπο και στη Δύση παρέχουν οικονομική στήριξη στην κυβέρνησή του.

Η ψηφοφορία στην Αίγυπτο διεξήχθη επί τρεις ημέρες, από τις 10 έως και τις 12 Δεκεμβρίου, με το κράτος και τα αυστηρά ελεγχόμενα εγχώρια μέσα ενημέρωσης να πιέζουν σκληρά για την αύξηση της συμμετοχής, η οποία, σύμφωνα με την εκλογική Αρχή, έφτασε το 66,8% – στις τελευταίες προεδρικές εκλογές του 2018 είχε φτάσει μόλις στο 41%.

Στις εκλογές συμμετείχαν άλλοι τρεις υποψήφιοι, κανένας από τους οποίους δεν είχε υψηλό προφίλ. Ο πιο γνωστός διεκδικητής της Προεδρίας απέσυρε την υποψηφιότητά του τον Οκτώβριο, λέγοντας ότι αξιωματούχοι και κακοποιοί είχαν στοχοποιήσει τους υποστηρικτές του – κατηγορίες που απορρίφθηκαν από την Εθνική Εκλογική Αρχή.

«Επέλεξε τους αντιπάλους του ο Σίσι»

Ο Χοσάμ Μποχγκάτ, επικεφαλής της Αιγυπτιακής Πρωτοβουλίας για τα Προσωπικά Δικαιώματα (EIPR), που είναι μια ανεξάρτητης ομάδα, δήλωσε: «Δεν έγιναν εκλογές, ο Σίσι χρησιμοποίησε ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό και τις υπηρεσίες ασφαλείας για να εμποδίσει οποιονδήποτε σοβαρό υποψήφιο να θέσει υποψηφιότητα. Όπως και την προηγούμενη φορά, επέλεξε τους αντιπάλους του, οι οποίοι το μόνο που έκαναν, ήταν να κατέβουν εναντίον του Προέδρου, ασκώντας είτε υποτονική είτε σχεδόν καθόλου κριτική στις καταστροφικές πολιτικές του».

Επισημαίνεται ότι ο κρατικός φορέας ενημέρωσης της Αιγύπτου δήλωσε ότι η ψηφοφορία ήταν ένα βήμα προς τον πολιτικό πλουραλισμό και οι Αρχές αρνήθηκαν τις παραβιάσεις των εκλογικών κανόνων.

Σχετικά Άρθρα