Υπεγράφησαν οι συμφωνίες της Αιγύπτου με την ΕΕ και την Ελλάδα- Οι βασικοί πυλώνες

 Υπεγράφησαν οι συμφωνίες της Αιγύπτου με την ΕΕ και την Ελλάδα- Οι βασικοί πυλώνες

Υπεγράφη η στρατηγικής σημασίας συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αίγυπτο. Στην τελετή παρέστησαν οι Πρωθυπουργοί του Βελγίου, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Αυστρίας. «Σήμερα εγκαινιάζουμε τη Στρατηγική και Ολοκληρωμένη συνεργασία μας με την Αίγυπτο» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και αναφέρθηκε σε έξι πυλώνες αμοιβαίου ενδιαφέροντος γύρω από τους οποίους θα αναπτύσσονται οι συμφωνίες ΕΕ και Αιγύπτου που είναι οι εξής:

  • Πολιτικές σχέσεις
  • Οικονομική σταθερότητα
  • Επενδύσεις & Εμπόριο
  •  Μετανάστευση
  • Ασφάλεια
  • Άνθρωποι και δεξιότητες

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «πρέπει να βάλουμε τα θεμέλια για την εφαρμογή των στόχων μας και να εμβαθύνουμε τις σχέσεις με την Αίγυπτο» ενώ αναφερόμενος στο μεταναστευτικό τόνισε ότι «πρέπει να βεβαιωθούμε πως δεν θα ανοίξουν άλλοι δρόμοι παράνομης μετανάστευσης ή εμπορίας ανθρώπων», ενώ τόνισε ότι η Ευρώπη «δεν θα ανεχτεί τη βίαιη μετατόπιση Παλαιστινίων σε άλλες χώρες».

Οι δηλώσεις μετά τη μίνι σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Αιγύπτου

«Σήμερα έχουμε μπροστά μας μία ιστορική ημέρα με την υπογραφή μιας συνεργασίας, που βασίζεται σε 6 πυλώνες. Με χαρά ανακοινώνω ότι θα στηριχθεί με ένα καινούριο πακέτο 7,4 εκατομμυρίων ευρώ» είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Υπογράμμισε τη στενή σχέση Ευρώπης και Αιγύπτου που αποτυπώνεται από την παρουσία των Ευρωπαίων ηγετών στο Κάιρο. Ευχαρίστησε την Αίγυπτο για τη συνδρομή της κατά της παράνομης μετανάστευσης, ενώ αναφέρθηκε και στον πόλεμο στη Γάζα υπογραμμίζοντας την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός. Επιπλέον εξέφρασε την ανησυχία της για την κλιμακούμενη ένταση στη Ράφα.

Τη στενή συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αιγύπτου υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναγνωρίζοντας ότι το Κάιρο αποτελεί μια δύναμη σταθερότητας για την περιοχή και τον σημαντικό ρόλο που έχει. Η Ελλάδα, όπως είπε ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να στηρίζει τις καλές σχέσεις της Αιγύπτου με την ΕΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό λέγοντας ότι θα η Αθήνα θα συνεργαστεί με το Κάιρο στενά για την αποφυγή παράνομης μετανάστευσης που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, ενώ θα σχεδιαστούν νόμιμοι οδοί για τη μετανάστευση προς την Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε επίσης και στη συνεργασία με την Αίγυπτο στα θέματα ενέργειας.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμφώνησε με όσα είπε νωρίτερα η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί η χερσαία επίθεση στη Ράφα και ταυτόχρονα ζήτησε να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι καθώς και να ανοίξουν οι διόδοι για την ανθρωπιστική βοήθεια.

«Η επίσκεψή σας σήμερα έχει τεράστια συμβολική σημασία γιατί μαζί κάναμε μια αλλαγή στη συνεργασία μας» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Αιγύπτου κατά την τοποθέτησή του. Ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, έκανε ειδική αναφορά στον πόλεμο στη Γάζα λέγοντας ότι αποτελεί μια μεγάλη ανησυχία «θα ζητήσουμε άμεση κατάπαυση του πυρός και άνοιγμα διαδρόμων για ανθρωπιστική βοήθεια».

Νωρίτερα, τη σύσταση Ανώτατου Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου συμφώνησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Κυριακής πριν από τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον Αιγύπτιο πρόεδρο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα στην Αθήνα.

Στη συνάντηση που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνολική στρατηγική σχέση Ελλάδας-Αιγύπτου καθώς ήταν αυτός που είχε πρωτοστατήσει για να συμβεί αυτό αλλά κάνοντας ειδική αναφορά στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY Interconnector.

Ειδική αναφορά έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός και στο μεταναστευτικό τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας με το Κάιρο για τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης προκειμένου να μην ανοίξει νέος μεταναστευτικός διάδρομος από την Λιβύη προς την Κρήτη. Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Αιγύπτου για την οργάνωση της επίσκεψης στη Σίβα. Η όαση της Σίβα έχει ξεχωριστή σημασία για τις πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας Αιγύπτου, καθώς εκεί βρίσκεται το μαντείο του Αμον Ρα το οποίο επισκέφθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος το 331 π.χ.

Πρέπει να βάλουμε τα θεμέλια για την εφαρμογή των στόχων μας και να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με την Αίγυπτο, τόνισε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Κάιρο στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Συνόδου.

Σχετικά με το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «Είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι δεν θα ανοίξουν άλλοι δρόμοι παράνομης μετανάστευσης ή εμπορίας ανθρώπων», καθώς και ότι «δεν θα ανεχτούμε τη βίαιη μετατόπιση Παλαιστινίων σε άλλες χώρες».

Σχετικά Άρθρα