Ευρωκοινοβούλιο: Ψήφισμα καταπέλτης για τις υποκλοπές

 Ευρωκοινοβούλιο: Ψήφισμα καταπέλτης για τις υποκλοπές

Στο προσχέδιο του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου γίνεται αναφορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις κυβερνητικές παρεμβάσεις στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), αλλά και στην «ταφόπλακα» που έχει μπει στις έρευνες για το κοινό κέντρο παρακολουθήσεων από ΕΥΠ και Predator. Υιοθετείται ουσιαστικά η έκθεση της PEGA.

H PEGA διαπιστώνει ότι παρά τις συστάσεις της προς την Επιτροπή, ήδη από τις 15 Ιουνίου, να καταθέσει νομοθετικές προτάσεις για τον περιορισμό της χρήσης λογισμικών παρακολούθησης, όπως το Pegasus, το Predator και άλλα παρόμοια συστήματα παρακολούθησης, καμία τέτοια ενέργεια δεν έχει γίνει από την πλευρά της Κομισιόν. Ούτε όμως έχει δοθεί κάποια επίσημη απάντηση στα ερωτήματα της PEGA.

  • Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην περίπτωση της χώρας μας και συγκεκριμένα για το ότι, ενώ η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχουν αναγνωρίσει 92 στόχους του Predator, έγιναν ξαφνικές αλλαγές στη σύνθεση της ΑΔΑΕ και ο φάκελος της υπόθεσης μεταφέρθηκε σε άλλον εισαγγελέα.

Η PEGA αναφέρεται συγκεκριμένα σε αρκετές περιπτώσεις παρακολουθήσεων με ευρωπαϊκής προέλευσης λογισμικό και στοχοποίηση στελεχών του ΕΚ και της ίδιας της Επιτροπής. ΓΜάλιστα, στις 18 Ιουλίου το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έβαλε στη «μαύρη λίστα» τα παραρτήματα της εταιρείας Intellexa σε Ελλάδα και Ιρλανδία και εκείνα της Cytrox σε Βόρεια Μακεδονία και Ιρλανδία, στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης της εξαγωγής και κυκλοφορίας παράνομου λογισμικού spyware σε παγκόσμια κλίμακα.

Παράλληλα στο πριοσχέδιο γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι η Intellexa, που εμπορεύεται το παράνομο λογισμικό Predator, έχει εδώ και μήνες μπει στην μαύρη λίστα των ΗΠΑ. «Στις 18 Ιουλίου 2023 το υπουργείο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών πρόσθεσε την Intellexa SA με έδρα την Ελλάδα, την Intellexa Limited στην Ιρλανδία, την Cytrox Holdings Zrt. στην Ουγγαρία και την Cytrox AD στη Βόρεια Μακεδονία στη λίστα οντοτήτων, για διακίνηση διαδικτυακών εκμεταλλεύσεων που χρησιμοποιούνται για πρόσβαση σε συστήματα πληροφοριών, απειλώντας το απόρρητο και την ασφάλεια ατόμων και οργανισμών παγκοσμίως».

  • Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπενθυμίζει ότι έχει απεύθυνει έκκληση προς την Επιτροπή να αξιολογήσει, έως τις 30 Νοεμβρίου 2023, την εκπλήρωση των ειδικών προϋποθέσεων για την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Ισπανία που ορίζονται στη σύσταση.·

Παράλληλα «αναθέτει στην πρόεδρό του να διαβιβάσει το παρόν ψήφισμα στο Συμβούλιο, την Επιτροπή και τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών μελών».

Σχετικά Άρθρα