ΥΠΕΞ Ισραήλ: Κίνδυνος για περιφερειακό πόλεμο εάν δεν εφαρμοστεί το ψήφισμα για αφοπλισμό της Χεζμπολάχ

 ΥΠΕΞ Ισραήλ: Κίνδυνος για περιφερειακό πόλεμο εάν δεν εφαρμοστεί το ψήφισμα για αφοπλισμό της Χεζμπολάχ

Israeli tanks are stationed near the border with Lebanon Wednesday, Oct. 11, 2023. An Israeli ground offensive in Gaza would further escalate the war raging since Hamas launched its unprecedented attack days ago. The United States already deployed one aircraft carrier group to the region, with another on the way. That reflects concerns of a widening conflict and is meant to deters Iran and others. (AP Photo/Ariel Schalit)

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ελί Κοέν προειδοποιεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι ένας περιφερειακός πόλεμος είναι πιθανός εάν το ψήφισμα 1701, το οποίο ζητά τον αφοπλισμό της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, δεν εφαρμοστεί πλήρως.

«Για το καλό της περιφερειακής σταθερότητας και για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση, η επόμενη σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να υιοθετήσει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση, προκειμένου να τερματιστούν οι επικίνδυνες παραβιάσεις από τη Χεζμπολάχ και άλλες τρομοκρατικές ομάδες στα σύνορα», είπε ο Κοέν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αναφέρει το Channel 12 News.

Η Χεζμπολάχ, η Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές ομάδες του νότιου Λιβάνου εκτοξεύουν τακτικά ρουκέτες κατά ισραηλινών πόλεων και επιτίθενται κατά των δυνάμεων των IDF στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου από τις 7 Οκτωβρίου, μετά τις φρικαλεότητες της Χαμάς, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους αρκετοί Ισραηλινοί.

Οι IDF έχουν επιτεθεί σε μέλη και θέσεις της Χεζμπολάχ ως αποτέλεσμα, σκοτώνοντας δεκάδες μαχητές της.

Το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έθεσε τέρμα στον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου το 2006 και ζήτησε τον αφοπλισμό όλων των μη κρατικών ενόπλων δυνάμεων στον Λίβανο, καθώς και την απελευθέρωση της περιοχής μεταξύ των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου και του ποταμού Λιτάνι από όλες τις ένοπλες δυνάμεις εκτός από τον λιβανέζικο στρατό και την ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ UNIFIL.

Αυτές οι ρήτρες του ψηφίσματος δεν εφαρμόστηκαν ποτέ και η Χεζμπολάχ έχει μετατραπεί σε μια βαριά οπλισμένη τρομοκρατική πολιτοφυλακή. Ισχυρίζεται ότι διαθέτει δεκάδες χιλιάδες μαχητές και ότι διαθέτει, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα οπλοστάσιο περίπου 150.000 ρουκετών και πυραύλων διαφόρων τύπων.

Σχετικά Άρθρα