Ερντογάν: Φιντάν και Καλίν εργάζονται με το Κατάρ για την απελευθέρωση των ομήρων

 Ερντογάν: Φιντάν και Καλίν εργάζονται με το Κατάρ για την απελευθέρωση των ομήρων

Την εγκαθίδρυση μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την απρόσκοπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή ζήτησε από την Αλγερία ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκαλύπτοντας ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο επικεφαλής της ΜΙΤ Ιμπραχίμ Καλίν, συνεργάζονται με το Κατάρ για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς. Έχοντας υπογράψει 13 συμφωνίες στο Αλγέρι κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας-Αλγερίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου, όπου για άλλη μια φορά ο Τούρκος Πρόεδρος επιτέθηκε στο Ισραήλ.

Ο Ερντογάν σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «δεν αποδεχόμαστε τις ισραηλινές επιθέσεις, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε συλλογική τιμωρία και συνιστούν εγκλήματα πολέμου. Η στοχοποίηση νοσοκομείων, χώρων λατρείας, σχολείων, χώρων που θα έπρεπε να βρίσκονται υπό προστασία υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, και ο εξαναγκασμός των ανθρώπων να μεταναστεύσουν είναι ασυνείδητος και βάρβαρος».
Συνεχίζοντας σημείωσε ότι «προτεραιότητά μας είναι η εγκαθίδρυση μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και η απρόσκοπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Παρακολουθούμε επίσης τις ειδήσεις που αποτυπώνονται στον Τύπο προς αυτή την κατεύθυνση.

Προσφέρουμε επίσης την απαραίτητη συμβολή στη διαδικασία. Δεν είναι δυνατόν να εγκαθιδρυθεί διαρκής ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας χωρίς μια δίκαιη πολιτική λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα. Η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι πλέον αναπόφευκτη. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε την πρόθεση του να αναλάβει τον ρόλο εγγυήτριας χώρας τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι να βάλουμε τα χέρια μας κάτω από την πέτρα ως εγγυητές μαζί με τις χώρες της περιοχής στην εφαρμογή μιας δίκαιης ειρήνης που θα συμφωνηθεί από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των ομήρων που συνεχίζονται, αποκάλυψε ότι «τόσο ο υπουργός Εξωτερικών μου [Χακάν Φιντάν] όσο και ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών [Ιμπραχήμ Καλίν] συνεχίζουν τη διαδικασία σε κοινή εργασία με το Κατάρ. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε αποτέλεσμα στην ανταλλαγή των ομήρων το συντομότερο δυνατό. Βρισκόμαστε σε συνεχείς συνομιλίες και οι προσδοκίες μας είναι να έχουμε θετικά αποτελέσματα» κατέληξε ο Ερντογάν.

Σχετικά Άρθρα