Μίλτος Ζαμπάρας: Στον προγραμματισμό μας η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι κενό γράμμα αλλά ουσιαστικός σχεδιασμός και πράξεις

 Μίλτος Ζαμπάρας: Στον προγραμματισμό μας η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι κενό γράμμα αλλά ουσιαστικός σχεδιασμός και πράξεις

Εδώ και αρκετά χρόνια τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης (και όχι πια της κλιματικής αλλαγής) έχουν γίνει εμφανώς γνωστά. Έχει ξεπεραστεί η περίοδος που μιλούσαμε για κλιματική αλλαγή αφού πια όπως παρατηρούμε παγκοσμίως μιλάμε για ραγδαία και όχι σταδιακή μεταβολή. Είναι σημαντικό λοιπόν όταν μιλάμε για κλιματική κρίση να μιλάμε και για πράσινη μετάβαση. Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστούν,  να περιοριστούν  και όσο μπορούν  να ανατραπούν τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης είναι ένας ολοκληρωμένος, ουσιαστικός και ολιστικός σχεδιασμός. 

Του Μίλτου Ζαμπάρα, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Είναι ξεκάθαρο ότι το φυσικό αέριο και τα ορυκτά καύσιμα δεν μπορεί να αποτελούν μέρος της λύσης. Η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο όπως είδαμε δεν αποτελεί ούτε λύση αλλά ούτε και ενδιάμεσο-μεταβατικο στάδιο.

Για αυτό θα πρέπει η στρατηγική μας να είναι υπέρ της ανάπτυξης των ΑΠΕ μαζί με την αποθήκευση. Για το πώς δηλαδή η Ελλάδα θα ανταποκριθεί σε αυτή την τεράστια πρόκληση της πράσινης μετάβασης με τελικό στόχο της κλιματική ουδετερότητα το 2050.

Λείπει όμως πρώτα από όλα ο οδικός χάρτης που θα μάς οδηγήσει εκεί. Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) αναμένεται ακόμη. Δεν υπάρχει δυνατότητα να αναπτυχθούν οι ΑΠΕ χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, χωρίς Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ. Τον περασμένο Μάϊο η σχετική μελέτη παρατάθηκε με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έως τον Μάρτιο του 2024. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει πλαίσιο προστασίας φύσης, δεν έχουν ολοκληρωθεί δηλαδή τα Προεδρικά Διατάγματα για την προστασία των Περιοχών Natura2000 και φυσικά δεν υφίσταται ενεργειακή δημοκρατία. Η ΝΔ παρότι ψήφισε το νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τις Ενεργειακές Κοινότητες το 2018, από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, δεν έχει σταματήσει επί της ουσίας να βάζει εμπόδια στην ανάπτυξή τους. Επειδή δεν θέλει τον πλουραλισμό στην παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε ως κυβέρνηση και εξακολουθεί να έχει συγκεκριμένο και σοβαρά σχεδιασμένο πλαίσιο με ξεκάθαρους κανόνες για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου ασφάλειας δικαίου στην ανάπτυξη των ΑΠΕ. Μία στρατηγική με  έμφαση στις ενεργειακές κοινότητες  και στα έργα αυτοπαραγωγής/αυτοκατανάλωσης στην ενίσχυση της ΡΑΕ και των ελεγκτικών μηχανισμών, την αναθεώρηση του κλιματικού νόμου με στόχο την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2045,  με εθνικό σχεδιασμό για την Ενέργεια και το Κλίμα, με στόχο την ομαλή απεξάρτηση της χώρας από όλα τα ορυκτά καύσιμα, με Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, με ενισχυμένα κριτήρια για την προστασία της βιοποικιλότητας, με ελάχιστες ζώνες αποκλεισμού με βάση τις περιοχές του δικτύου Natura 2000, με αυστηρούς ελέγχους και προληπτική εποπτεία στο Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας και πολλά ακόμα.

Στο δικό μας προγραμματισμό η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι κενό γράμμα αλλά ουσιαστικός σχεδιασμός και πράξεις.

Υπάρχει τρόπος να προλάβουμε και να περιορίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει η κυβέρνηση να επενδύσει στην πρόληψη, χρειάζεται λοιπόν η χώρα μας να ολοκληρώσει  την Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, (ήδη θεσμοθετημένη από το 2016), που όφειλε να είχε αναθεωρηθεί βάσει των νέων κλιματικών σεναρίων.

Υπάρχουν προτάσεις που έχουν να κάνουν όχι μόνο για τις ΑΠΕ αλλά και για άλλους είδους επιχειρηματικές δραστηριότητες. Πρέπει να αλλάξει όλο το μοντέλο παραγωγής. «Είναι αδύνατο να καταπολεμηθεί σοβαρά η κλιματική αλλαγή χωρίς μια βαθιά αναδιανομή του πλούτου», έγραφε ο Τομά Πικετί. «Μόνο με συμπεριληπτικές πολιτικές εντός των κρατών και με αλληλεγγύη μεταξύ τους μπορούν να χτιστούν οι απαραίτητες συναινέσεις για να σωθεί ο πλανήτης, ανέφερε σε ομιλία του ο Α. Τσίπρας.

Δεν έχει νόημα να συζητάμε μόνο για την ανάγκη οικιακής ανακύκλωσης όταν υπάρχει τεράστια ρύπανση από τις μεγάλες βιομηχανίες, δεν έχει νόημα να μιλάμε μόνο για τέλος στις πλαστικές συσκευασίες όταν οι χώρες της δύσης ρυπαίνουν τον υπόλοιπο κόσμο. Υπάρχουν προτάσεις και λύσεις αλλά αυτό προϋποθέτει διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο, κοινή στρατηγική μεταξύ των κρατών και αυστηρή νομοθεσία υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη προγραμματική πρόταση πάνω σε ένα ολιστικό και συμπεριληπτικό πλαίσιο.

Σχετικά Άρθρα