“Ιστορική” αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας -Το μήνυμα Σι Τζινπίνγκ και Μπάϊντεν- “Ο πλανήτης μας χωράει όλους”

 “Ιστορική” αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας -Το μήνυμα Σι Τζινπίνγκ και Μπάϊντεν- “Ο πλανήτης μας χωράει όλους”

«Αυτός ο πλανήτης μας χωράει όλους» δήλωσε χθες στο Σαν Φρανσίσκο ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν, η Κίνα δεν θα κάνει ούτε ψυχρό ούτε θερμό πόλεμο με κανέναν είπε απευθυνόμενος σε Αμερικανούς ηγέτες επιχειρήσεων. Τα επικοινωνιακά επιτελεία των δύο ηγετών δήλωναν ικανοποιημένα, ότι ο στόχος της συνάντησής τους, η αποτροπή μιας σύγκρουσης ΗΠΑ-Κίνας και η αποκατάσταση της λειτουργίας διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, επιτεύχθηκε

  • Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Σι είπε ότι η Κίνα θέλει να είναι φίλος με τις ΗΠΑ και ότι το ασιατικό έθνος δεν θα κάνει ψυχρό ή θερμό πόλεμο με κανέναν , σε ένα από τα πιο ξεκάθαρα σχόλιά του, διακηρύσσοντας την επιθυμία για ειρηνικούς δεσμούς μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
  • Η Κίνα επιθυμεί να προωθήσει τους δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων με τις ΗΠΑ, είπε ο Σι, ανακοινώνοντας μια ώθηση για πρόσκληση 50.000 νεαρών Αμερικανών στην Κίνα για προγράμματα ανταλλαγών και σπουδών τα επόμενα πέντε χρόνια
  • Σχετικά με έναν βασικό τομέα διαφοράς, δηλαδή πώς βλέπουν ουσιαστικά η μία την άλλη οι δύο χώρες, ο Σι ρώτησε: «Είμαστε ανταγωνιστές ή εταίροι;» Πρόσθεσε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να είναι εταίρος και φίλος των ΗΠΑ
  • Ο Σι αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του υπογραμμίζοντας τα θετικά σημεία μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένου του επαινώντας τον αμερικανικό λαό και τις ιδιότητες που μοιράζονται, αποκαλώντας τους «ευγενικούς, φιλικούς, εργατικούς και προσγειωμένους».
  • Ο Κινέζος ηγέτης επανέλαβε την προθυμία του να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της φαιντανύλης , αποκαλώντας το ένα ζήτημα όπου «η Κίνα συμπάσχει βαθύτατα με τον αμερικανικό λαό».

Σύμφωνα με το axios.com:

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ ολοκλήρωσαν την τετράωρη συνάντησή τους στη σύνοδο κορυφής APEC στο Σαν Φρανσίσκο την Τετάρτη με συμφωνίες για την επανέναρξη των στρατιωτικών επικοινωνιών και μέτρα για τον περιορισμό της παραγωγής φαιντανύλης.

Γιατί έχει σημασία: Η συνάντηση – η πρώτη μεταξύ των δύο ηγετών σε ένα χρόνο – μπορεί να βοηθήσει στην έναρξη μιας περιόδου πιο σταθερών σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας μετά από χρόνια βαθύτερης έντασης που έχουν φέρει τη διμερή σχέση στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών.

Τι λένε: Ο Μπάιντεν αποκάλεσε τη συζήτησή του με τον Σι «μερικές από τις πιο εποικοδομητικές και παραγωγικές συζητήσεις που είχαμε».

  • «Χτίσαμε τα θεμέλια» που τέθηκαν τους τελευταίους αρκετούς μήνες «διπλωματίας υψηλού επιπέδου μεταξύ των ομάδων μας», είπε. «Κάναμε σημαντική πρόοδο».
  • Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τη συμφωνία για την επανέναρξη των στρατιωτικών επικοινωνιών «κρίσιμα σημαντική».
  • Είπε ότι το να μην υπάρχουν τέτοιοι στρατιωτικοί δεσμοί είναι «το πώς συμβαίνουν τα ατυχήματα».
  • «Ζωτικής σημασίας λάθος υπολογισμοί και από τις δύο πλευρές μπορεί να προκαλέσουν πραγματικό πρόβλημα», πρόσθεσε.

Στην αρχή της συνάντησης, ο Σι είπε στον Μπάιντεν ότι «εξακολουθεί να έχει την άποψη ότι ο ανταγωνισμός των μεγάλων χωρών δεν είναι η κυρίαρχη τάση της σημερινής εποχής και δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες ή ο κόσμος γενικότερα».

  • “Ο πλανήτης Γη είναι αρκετά μεγάλος για να πετύχουν οι δύο χώρες. Και η επιτυχία της μιας χώρας είναι ευκαιρία για την άλλη”, πρόσθεσε.

Μετά τη συνάντηση, ο Σι είπε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα πρέπει να οικοδομήσουν τη σχέση τους σε πέντε πυλώνες: σεβασμό ο ένας στον άλλον, διαχείριση των διαφωνιών τους, συνεργασία σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή και η τεχνητή νοημοσύνη, «από κοινού ανάληψη ευθυνών ως μεγάλες χώρες» και ενίσχυση των ανθρώπων. δεσμούς με τους ανθρώπους.

  • Ο Σι κάλεσε επίσης τον Μπάιντεν να αποφύγει την υποστήριξη της «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» και να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν και είπε ότι οι έλεγχοι των εξαγωγών των ΗΠΑ σε αναδυόμενες τεχνολογίες «πλήττουν σοβαρά τα νόμιμα συμφέροντα της Κίνας».
  • Ο Σι είπε ότι οι επικοινωνίες ΗΠΑ-Κίνας μέσω των συνομιλιών συντονισμού αμυντικής πολιτικής και της Στρατιωτικής Θαλάσσιας Συμβουλευτικής Συμφωνίας θα επαναληφθούν.

Οι δύο ηγέτες μίλησαν επίσης για τον πόλεμο στη Γάζα, τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις απαγορεύσεις εξόδου από την Κίνα σε πολίτες των ΗΠΑ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από μήνες έντονης διπλωματίας, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να στέλνει τρεις υπουργικούς υπαλλήλους στο Πεκίνο και την πρόσφατη επίσκεψη του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στην Ουάσιγκτον.

  • Οι διμερείς σχέσεις κλονίστηκαν μετά την επίσκεψη της τότε Προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν το περασμένο καλοκαίρι. Το Πεκίνο, που διεκδικεί το αυτοδιοικούμενο νησί ως δικό του έδαφος, θεώρησε την επίσκεψη ως σοβαρή πρόκληση και ανέστειλε πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας με τις ΗΠΑ
  • Οι σχέσεις έμοιαζαν έτοιμες να βελτιωθούν μετά τη συνάντηση του Μπάιντεν με τον Xi στο περιθώριο της G20 στην Ινδονησία τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά επιδεινώθηκαν για άλλη μια φορά αφού οι ΗΠΑ κατέρριψαν ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που είχε πετάξει πάνω από τις ηπειρωτικές ΗΠΑ

Σχετικά Άρθρα