Ανησυχία για τους ομήρους που κρατά η Χαμάς – Ο ρόλος διαμεσολαβητή Ρωσίας και Κατάρ – Το Ισραήλ επιστρατεύει το λογισμικό Pegasus

 Ανησυχία για τους ομήρους που κρατά η Χαμάς – Ο ρόλος διαμεσολαβητή Ρωσίας και Κατάρ – Το Ισραήλ επιστρατεύει το λογισμικό Pegasus

Κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των πάνω από 224 ομήρων που κρατούνται από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς μετά την φονική επίθεση της 7ης Νοεμβρίου στο Ισραήλ. Ο αριθμός των ομήρων που αιχμαλώτισε η Χαμάς στη Λωριδα της Γάζας, αναθωρείται σχεδόν καθημερινά. Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων ανέβασε τον αριθμό τους σε 224. Ο αριθμός δεν είναι οριστικός, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των IDF, καθώς ο στρατός ερευνά νέες πληροφορίες. Στον αριθμό δεν περιλαμβάνονται οι τέσσερις όμηροι που απελευθερώθηκαν.

Σε μια συμβολική κίνηση, ο δήμος της Ιερουσαλήμ, έστησε 224 πυλώνες φωτός, έναν για κάθε όμηρο.

«224 πυλώνες φωτός για τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που κρατούνται όμηροι στη #Γάζα. Ας φτάσουν τα φώτα από την #Ιερουσαλήμ στις οικογένειές μας στη Γάζα 💔. Ευχαριστούμε τον δήμο της Ιερουσαλήμ για αυτό το όμορφο αφιέρωμα» έγραψε η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα.

Στη Μόσχα αντιπροσωπεία Χαμάς και Ιράν για διαβουλεύσεις

Στο «παιχνίδι» για την απελευθέρωσή τους έχουν μπει τρίτες χώρες. Η Ρωσία, σε μια κίνηση που ενόχλησε σφόδρα το Ισραήλ κάλεσε στη Μόσχα για συνομιλίες αντιπροσωπεία της Χαμάς και του Ιράν για πρώτη φορά μετά την έναρξη της σύγκρουσης πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω την παρουσία εκπροσώπων αυτού του παλαιστινιακού κινήματος στη Μόσχα», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Επιβεβαίωσε επίσης ότι στη Ρωσία βρίσκεται και ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Μπαγερί Κανί.

Ρωσική διπλωματική πηγή δήλωσε στα κρατικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι η συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Χαμάς επικεντρώθηκε στους ομήρους που κρατούνται από την παλαιστινιακή οργάνωση, καθώς και στην απομάκρυνση των ξένων πολιτών από τη Γάζα. Ωστόσο η πηγή αυτή δεν είπε τίποτα για τα θέματα που εξετάστηκαν με τον Ιρανό διπλωμάτη.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Μόσχα επέμεινε μιλώντας στη Χαμάς για την «άμεση απελευθέρωση των ξένων ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας» και εξέτασε «τα θέματα που σχετίζονται με την απομάκρυνση των Ρώσων και άλλων ξένων πολιτών από το έδαφος του παλαιστινιακού θύλακα».

Ο Ιρανός υφυπουργός συνομίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, Οι δύο άνδρες συζήτησαν «την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης», σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η ανάγκη να σταματήσουν οι εχθροπραξίες μέσα και γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας και να παρασχεθεί γρήγορα ανθρωπιστική βοήθεια στον πληγέντα παλαιστινιακό πληθυσμό επιβεβαιώθηκε εκ νέου».

«Η Μόσχα και η Τεχεράνη παραμένουν αποφασισμένες να συνεχίσουν τον στενό συντονισμό των προσπαθειών με στόχο τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε η ρωσική διπλωματία.

Η Ρωσία, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση και διατηρούσε πάντα σχέσεις μαζί της. Παρότι η Μόσχα καταδίκασε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου εναντίον Ισραηλινών πολιτών, επιμένει επίσης στην ανάγκη ενός παλαιστινιακού κράτους για να τερματιστεί η σύγκρουση και προειδοποίησε το Ισραήλ για τις συνέπειες μιας τυφλής φονικής επίθεσης.

Ισραήλ σε Μόσχα: Διώξτε την αντιπροσωπεία της Χαμάς

Η επίσκεψη αντιπροσωπείας της Χαμάς στη Μόσχα, προκάλεσε την αντίδραση του Ισραήλ που κάλεσε τη Ρωσία να την διώξει, λέγοντας ότι η πρόσκλησή της στη ρωσική πρωτεύουσα ήταν “λυπηρή”.

“Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση χειρότερη από το Ισλαμικό Κράτος. Τα χέρια των υψηλόβαθμων στελεχών της Χαμάς έχουν το αίμα περισσοτέρων από 1.400 Ισραηλινών που σφαγιάστηκαν, δολοφονήθηκαν, εκτελέστηκαν και κάηκαν. (Τα στελέχη της Χαμάς) ευθύνονται για την απαγωγή περισσότερων από 220 Ισραηλινών, ανάμεσά τους βρέφη, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι”, αναφέρει η ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.

Κατάρ: Είμαστε αισιόδοξοι για την απελευθέρωση όλων των ομήρων

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Κατάρ υποστηρίζουν ότι όλοι οι άμαχοι που κρατούνται στη Γάζα μπορούν να απελευθερωθούν μέσα σε λίγες ημέρες, αν υπάρξει κατάπαυση του πυρός.

Σε συνέντευξή του στο βρετανικό Sky News, ο Dr Mohammed al Khulaifi, υφυπουργός Εξωτερικών, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις σημειώνουν πρόοδο.

«Είναι μια πολύ, πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση» είπε χαρακτηριστικά. Μέχρι στιγμής, έχουν απελευθερωθεί μόνο τέσσερις όμηροι, μια Αμερικανίδα μητέρα, η κόρη της και δύο ηλικιωμένες Ισραηλινές.

Περισσότεροι από 200 από πολλές διαφορετικές χώρες παραμένουν αιχμάλωτοι μέσα στη Γάζα.
Ωστόσο, ο Καταριανός διαπραγματευτής τόνισε ότι είναι όλο και πιο αισιόδοξος για μια σημαντική κίνηση.

«Στόχος μας είναι να απελευθερώσουμε όλους τους άμαχους. Παραμένουμε αισιόδοξοι. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε προσπαθώντας να τους βγάλουμε όλους σύντομα και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο μέσα στις επόμενες ημέρες» είπε.

Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε αναζωπύρωση, συμπεριλαμβανομένης μιας ισραηλινής χερσαίας επίθεσης, θα έθετε σε κίνδυνο τις εργασίες προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης ομήρων.

Ισραήλ: Δεν πρόκειται να ανταλλάξουμε ομήρους για καύσιμα

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, έσπευσε να διαψεύσει δημοσιεύματα ισραηλινών ΜΜΕ σύμφωνα με τα οποία το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει την είσοδο καυσίμων στη Γάζα μέσω της Αιγύπτου στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που θα απελευθέρωνε ένα μεγάλο μέρος των 224 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Ο υποναύαρχος επανέλαβε ότι δεν επιτρέπεται η εισαγωγή καυσίμων στη Γάζα. «Η οδηγία των πολιτικών είναι ότι δεν εισέρχονται καύσιμα, αν υπάρξει αλλαγή θα ενημερώσουμε τη κοινή γνώμη», είπε ο Χαγκάρι απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ένα μεγάλο μέρος της ικανότητας της Χαμάς να λειτουργεί βασίζεται στα καύσιμα, επαναλαμβάνοντας ότι η τρομοκρατική ομάδα κλέβει και αποθηκεύει καύσιμα που θα μπορούσαν να πάνε στα νοσοκομεία.

Το Ισραήλ επιστρατεύει το κακόβουλο λογισμικό Pegasus για τον εντοπισμό των ομήρων

Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ επιστρατεύουν εταιρείες κατασκοπευτικού λογισμικού, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευάστριας εταιρείας του αμφιλεγόμενου λογισμικού Pegasus, για να βοηθήσουν στον εντοπισμό ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας.

Η NSO Group και η Candiru, οι οποίες βρίσκονται σε μαύρη λίστα από τις ΗΠΑ, καλούνται να αναβαθμίσουν γρήγορα τις ικανότητές τους σε κατασκοπευτικό λογισμικό για να καλύψουν τις ανάγκες που έχουν θέσει οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, σύμφωνα με τέσσερις πηγές της βιομηχανίας κυβερνοασφάλειας και έναν αξιωματούχο της ισραηλινής κυβέρνησης που επικαλείται το Bloomberg.

Οι εταιρείες αυτές, μαζί με αρκετές άλλες εταιρείες λογισμικού, συνεργάζονται στα αιτήματα και προσφέρουν σε μεγάλο βαθμό τις υπηρεσίες τους δωρεάν, δήλωσαν οι άνθρωποι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν από το μέσο επειδή δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να σχολιάζουν στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η Candiru είναι έτοιμη να συνδράμει την πολεμική προσπάθεια με οποιονδήποτε τρόπο χρειαστεί, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, η οποία ανέφερε πρώτη τη συμμετοχή των εταιρειών αυτών, δήλωσε ότι οι εταιρείες παρακολούθησης Rayzone και Paragon βοηθούσαν επίσης.

Αν και το Ισραήλ δεν διέκοψε ποτέ δημοσίως τους δεσμούς του με την NSO και την Candiru, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας απέλυσαν ορισμένους από τους υπαλλήλους τους από τη στρατιωτική εφεδρεία μετά την επιβολή κυρώσεων στις ΗΠΑ στις εταιρείες αυτές επειδή βοηθούσαν αυταρχικά καθεστώτα να παρακολουθούν δημοσιογράφους και αντιφρονούντες.

Ποιες άλλες κυβερνήσεις του έχουν χρησιμοποιήσει

Το λογισμικό Pegasus της NSO πωλείται σε κυβερνήσεις και υπηρεσίες επιβολής του νόμου, οι οποίες το χρησιμοποιούν για να παραβιάζουν κινητά τηλέφωνα και να καταγράφουν κρυφά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα κειμένου. Η Διεθνής Αμνηστία, το Citizen Lab και το Forensic Architecture in 2021 κατέγραψαν τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού σε περισσότερες από 60 περιπτώσεις για τη στοχοποίηση επικριτών της κυβέρνησης σε χώρες όπως η Ρουάντα, το Τόγκο, η Ισπανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, το Μεξικό, το Μαρόκο και η Ινδία.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έβαλε στη μαύρη λίστα την NSO και την Candiru εκείνο το έτος, απαγορεύοντας τους να λαμβάνουν συμβόλαια εξαγωγών από αμερικανικές εταιρείες. Αυτό οδήγησε το Ισραήλ να περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των χωρών στις οποίες θα μπορούσαν να πωληθούν νόμιμα αυτές οι τεχνολογίες.

Τώρα η κυβέρνηση μπορεί να επανεξετάσει την προσέγγισή της προς αυτές τις εταιρείες, σύμφωνα με τον Gabi Siboni, συνταγματάρχη των εφέδρων και εμπειρογνώμονα σε θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και στρατιωτικής στρατηγικής στο Ινστιτούτο Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ.

«Θα πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ σχετίζεται με τον επιθετικό κυβερνοχώρο», δήλωσε ο Siboni. «Αναμένω ότι θα διατεθεί περισσότερος προϋπολογισμός σε αυτόν τον τομέα».

Σχετικά Άρθρα