ΣΥΡΙΖΑ: Παρέμβαση Δραγασάκη Παπαδημούλη – Φωνές για σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας

 ΣΥΡΙΖΑ: Παρέμβαση Δραγασάκη Παπαδημούλη – Φωνές για σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας

Για “επικίνδυνη κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ“, ο οποίος “απειλείται να πληγεί συνολικά” έκαναν λόγο δύο από τα ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης και Γιάννης Δραγασάκης μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα, όπου ο Στέφανος Κασσελάκης έδειξε την πόρτα της εξόδου στους Δημήτρη Βίτσα, Νίκο Φίλη και Πάνο Σκουρλέτη.

Παπαδημούλης: Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον επικίνδυνη. Ορατοί οι κίνδυνοι διάλυσης

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RThess, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του κόμματος, Δημήτρης Παπαδημούλης ανέφερε πως οι κίνδυνοι διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι ορατοί, μετά τις “εξαγγελίες αποκεφαλισμών”, όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, και μάλιστα “με παράκαμψη και παραβίαση του Συντάγματος του ΣΥΡΙΖΑ”.

Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον επικίνδυνη. Είναι ορατοί οι κίνδυνοι διάλυσης του κόμματός μας. Με πονάει πολύ γιατί πριν 35 χρόνια βάλαμε τα θεμέλια μαζί με το Γιάννη Δραγασάκη για να υπάρξει -στην εξέλιξή του- ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ, με το κοινό πόρισμα που ένωσε το κόμμα του Χαρίλαου Φλωράκη με το κόμμα του Λεωνίδα Κύρκου. Το λέω αυτό διότι όταν υπάρχει βούληση βρίσκεται και ο τρόπος”, είπε αρχικά ο κ. Παπαδημούλης.

“Πάντως, κακά τα ψέματα, ούτε ο Γιάννης Δραγασάκης ούτε εγώ δεν είμαστε μέλη της Πολιτικής Γραμματείας. Εγώ έχω παραιτηθεί από την Πολιτική Γραμματεία με δική μου πρωτοβουλία πριν είκοσι χρόνια και δεν ήμουν υποψήφιος και για την Κεντρική Επιτροπή πριν ένα χρόνο. Σαράντα χρόνια μέλος είναι αρκετά. Και έχω εδώ και χρόνια πει ότι ολοκληρώνω και την κοινοβουλευτική μου διαδρομή. Γι’ αυτό μιλώ και με μεγαλύτερη ευθύνη, γιατί δεν έχω άμεση εμπλοκή”, πρόσθεσε.

Εξαγγελίες αποκεφαλισμών, με παράκαμψη και παραβίαση του Συντάγματος του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι το καταστατικό του, αλλά και παράλληλοι μονόλογοι σε υψηλούς τόνους μέσα από τα ΜΜΕ, δεν επιτρέπουν αυτό που είναι το οξυγόνο για κάθε κόμμα, όταν υπάρχουν διαφορές: τον διάλογο και την αναζήτηση είτε συνθέσεων είτε αποφάσεων δια πλειοψηφίας”, τόνισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας: “Πρέπει άμεσα να οριστεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Η Εκτελεστική Γραμματεία που ανακοινώθηκε ότι θα συγκληθεί αύριο, είναι ένα άτυπο όργανο που δεν έχει αρμοδιότητα. Σύμφωνα με το καταστατικό, η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος πρέπει να συνεδριάσει άμεσα, ώστε να κατέβουν οι τόνοι”.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης ξεκαθάρισε επιπλέον ότι “ο πρόεδρος του κόμματος, σύμφωνα με το καταστατικό, δεν έχει τη δυνατότητα και τη δύναμη να διαγράφει”. “Μπορεί απλώς να προτείνει κάτι. Τα είπε μια χαρά χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, ο Αντώνης Κοτσακάς“, σημείωσε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και ηττημένος, αν και πληγωμένος, είναι η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας. Ο κόσμος περιμένει από μας να κάνουμε αντιπολίτευση με αυστηρή κριτική αλλά και αντιπρόταση στον Κ. Μητσοτάκη. Να βγάλουμε διδάγματα από την ήττα μας, να ανακάμψουμε και όχι να αυτοδιαλυθούμε. Ζητώ από το Στέφανο Κασσελάκη να καταλάβει ότι εξελέγη πρόεδρος, αλλά όχι αυτοκράτορος του κόμματος. Πρέπει να πρωτοστατήσει στην εφαρμογή των κανόνων και στην σύγκληση των οργάνων. Το Συνέδριο του κόμματος, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να επισπευσθεί. Μετά από αυτή την παρόξυνση της κρίσης και δεν είναι δυνατόν να πάμε σε Συνέδριο με διαγραφές. Πρέπει να πάμε με διάλογο συντεταγμένο στα όργανα. Θεωρώ αρνητικό και το ότι ένα μήνα μετά την εκλογή νέου προέδρου, η Πολιτική Γραμματεία έχει συνεδριάσει μόνο μία φορά, και αυτή ατελώς», είπε ο ευρωβουλευτής.

Σχετικά με το ενδεχόμενο παρέμβασης του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξη Τσίπρα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε: “Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως παραμερίζει για να περάσει το νέο κύμα. Αλλά και ότι θα είναι και εγγυητής της ενότητας. Δεν του υποδεικνύω τίποτε. Απλώς αναρωτιέμαι: Αν δεν μιλήσει και τώρα ο Αλέξης Τσίπρας με όσα γίνονται, πότε θα το κάνει;“.

Δραγασάκης: Απειλείται η ίδια η ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Γιάννης Δραγασάκης εμφανίζεται ανήσυχος και τονίζει μεταξύ άλλων πως «πλέον απειλείται η ίδια η ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ» ενώ για να πέσουν οι τόνοι ζήτησε να γίνουν βήματα και απο τις δυο πλευρές.

Συγκεκριμένα όπως είπε «Ένα πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να είναι η απόσυρση όλων των αιτημάτων και των απειλών για διαγραφές στελεχών και αντίστοιχα η μεταφορά του διαλόγου και της αντιπαράθεσης πολιτικών απόψεων από τα ΜΜΕ στα όργανα του κόμματος».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιάννη Δραγασάκη:

Ένα εκατομμύριο πολίτες ψήφισαν στις πρόσφατες εθνικές εκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ με εντολή να υπερασπιστεί τον κόσμο της εργασίας, το εισόδημα και τις συντάξεις από τη μάστιγα της ακρίβειας, τα δημόσια αγαθά της υγείας, της παιδείας, του περιβάλλοντος από τις πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων και της υποβάθμισης, και να προβάλει ένα εναλλακτικό σχέδιο στην πολιτική της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη.

Εκατόν πενήντα χιλιάδες προσήλθαν στις κάλπες για την εκλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, την κάλυψη του κενού που άφησε η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα και τη συντεταγμένη πορεία του κόμματος στις νέες συνθήκες.

Έχοντας ζήσει όλη την ιστορική διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ, από τη δημιουργία του δεν είμαι και δεν θα μπορούσα να είμαι ουδέτερος σε σχέση με τις εξελίξεις. Έχω, σε διάφορες στιγμές, διατυπώσει τις απόψεις μου για την πορεία και τα ελλείμματα του ΣΥΡΙΖΑ, για την πρόσφατη προεδρική εκλογή καθώς και για την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη.

Όμως, εδώ που έχουμε φτάσει, προέχει το γεγονός ότι πλέον απειλείται η ίδια η ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ, αν οι εξελίξεις αφεθούν στη δυναμική που έχουν λάβει. Θεωρώ, λοιπόν, ότι πρέπει να δούμε τη κατάσταση με ειλικρίνεια και ευθύνη και να αναζητήσουμε διεξόδους. Σε αυτήν την κατεύθυνση εντάσσονται οι σκέψεις που ακολουθούν.

Η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εξελισσόταν από καιρό –με συλλογική μας ευθύνη– αλλά παροξύνθηκε μετά την πρόσφατη εκλογή της νέας ηγεσίας, επηρεάζει ευθέως τόσο τη θέση του κόμματος ως αξιωματική αντιπολίτευση στο κομματικό σύστημα όσο και το ελληνικό πολιτικό σύστημα γενικότερα.

Η διαλυτική συνθήκη που έχει διαμορφωθεί, με την οξεία και χωρίς όρια εσωκομματική πόλωση και τη διάχυτη ρευστότητα, πυροδοτεί κεντρόφυγες τάσεις και δυναμικές διάσπασης. Στο κλίμα αυτό, με τις εκλογικές αποτυχίες που έχουν προηγηθεί και τα αδιαμφισβήτητα συλλογικά ελλείμματα στρατηγικής, υπονομεύεται η θέση του πολιτικού υποκειμένου ΣΥΡΙΖΑ, που αποτέλεσε τη δημοκρατική διέξοδο από την κρίση την περασμένη δεκαετία και εξακολουθεί να αποτελεί, ακόμη και μετά τη μείωση της δύναμής του, θετική εξαίρεση στο πλαίσιο της Ευρώπης.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει να ανταποκριθεί στον ρόλο του, θα πληγεί συνολικά. Επομένως χρειάζεται επειγόντως αλλαγή κλίματος και δημόσιας εικόνας. Στην κατεύθυνση αυτή, είναι επείγουσα ανάγκη η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διαμόρφωση συνθηκών στοιχειώδους αμοιβαίας εμπιστοσύνης, λαμβάνοντας υπόψη ότι σε λίγους μήνες θα διεξαχθούν οι εξαιρετικά κρίσιμες, από πολιτική άποψη, ευρωεκλογές.

Ένα πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να είναι η απόσυρση όλων των αιτημάτων και των απειλών για διαγραφές στελεχών και αντίστοιχα η μεταφορά του διαλόγου και της αντιπαράθεσης πολιτικών απόψεων από τα ΜΜΕ στα όργανα του κόμματος.

Η νέα ηγεσία πρέπει να «πλαισιωθεί» από τα εκλεγμένα όργανα του κόμματος αντί να στηρίζεται σε φορείς απόψεων που είναι μειοψηφικές στο κόμμα και τραυμάτισαν επανειλημμένα τη δημόσια εικόνα του. Γι’ αυτό και η λειτουργία των οργάνων πρέπει να αποκατασταθεί και να γίνει πυκνή ώστε να λειτουργήσουν ως τα αποκλειστικά κέντρα λήψης των αποφάσεων. Πρέπει, επίσης, να γίνει σεβαστό ότι το υφιστάμενο Καταστατικό και οι συνεδριακές αποφάσεις αποτελούν το δεσμευτικό πολιτικό πλαίσιο για όλο τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινή του πορεία. Και αν είχε συμβεί αυτό, δεν θα είχαμε φτάσει στη σημερινή προβληματική κατάσταση.

Δεν έχω αυταπάτες ούτε υπάρχουν εύκολες λύσεις. Θυμίζω ωστόσο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκε και πέτυχε σημαντικούς στόχους διότι επέλεξε τον δρόμο της «ενότητας με διαφορετικότητα» και ξεπερνούσε τις δυσκολίες του με προωθητικές συνθέσεις, χωρίς να αποκόπτεται από τους στρατηγικούς στόχους του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα παγκόσμιο παράδειγμα ακριβώς γιατί μπόρεσε να συνενώσει πάνω από 18 οργανώσεις και κινήματα με τις πιο διαφορετικές απόψεις από την άκρα Αριστερά ως το δημοκρατικό κέντρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπερβεί και τη σημερινή κρίση του, προχωρώντας στις αλλαγές και τους μετασχηματισμούς που οι συνθήκες της εποχής μας απαιτούν, αν μείνει πιστός στις αρχές του, σταματήσει η στοχοποίηση εσωτερικών εχθρών, και αξιοποιήσει τη συσσωρευμένη γνώση και πείρα του.

Μπαλτάς: Αυτά που συμβαίνουν καθιστούν τον ΣΥΡΙΖΑ “περίγελο”

«Εκ των πραγμάτων υπάρχει μια μορφή σύγκρουσης με αβέβαιη έκβαση. Και είναι μια σύγκρουση η οποία δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αφορά ολόκληρη τη χώρα» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ, Αριστείδης Μπαλτάς, μιλώντας σήμερα το απόγευμα στην ΕΡΤ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμα. Αυτά που συμβαίνουν τον καθιστούν κατά κάποιο τρόπο «περίγελο» μιας ολόκληρης κοινωνίας που παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον τα όσα γίνονται» είπε ανάμεσα σε άλλα.

Ο κ. Μπαλτάς σημείωσε ακόμα ότι «ο κύριος Κασσελάκης δεν μπορεί να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αν ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αριστερό κόμμα και αντιστρόφως ένα κόμμα υπό την προεδρία του κυρίου Κασσελάκη, με τις θέσεις που έχει διατυπώσει και τις πράξεις που έχει κάνει, δεν μπορεί να είναι αριστερό».

Παράλληλα, ζήτησε με τη σειρά του παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα. «Θα έλεγα ότι έτσι που πηγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα βοηθούσε μια τοποθέτηση του Τσίπρα. Αυτό, αυτό θα έλεγα. Ο ίδιος θα κρίνει, θα αποφασίσει, αλλά βλέποντας ένα κόμμα να πηγαίνει στην κατάσταση που πηγαίνει, νομίζω ότι είναι απαραίτητο να μιλήσει» υπογράμμισε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιχείρηση από την Κουμουνδούρου να μαζευτούν τα περί εμφυλίου

Πηγές από την Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα έχει μονομέτωπο κατά της Δεξιάς.

Ειδικότερα, κομματικές πηγές αναφέρουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να δίνει τη μάχη ενάντια στη Δεξιά και την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που με την πολιτική της οδηγεί όλο και περισσότερα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας στο φάσμα της φτωχοποίησης». Τονίζουν ότι «κανείς και τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τον ενωμένο και ανανεωμένο ΣΥΡΙΖΑ από το να δώσει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα, με πρωταγωνιστές όλα τα μέλη του, τους προοδευτικούς πολίτες και όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που επιδιώκουν το τέλος της αντικοινωνικής πολιτικής Μητσοτάκη. Που επιδιώκουν την μεγάλη πολιτική αλλαγή. Αυτή είναι η μοναδική και κύρια μάχη του ΣΥΡΙΖΑ».

Οι ίδιες πηγές, πάντως, δεν παραλείπουν να αφήσουν σαφείς αιχμές κατά των στελεχών που απειλούνται με διαγραφή αναφέροντας ότι «η λογική τού εμφυλίου στον ΣΥΡΙΖΑ, που καλλιεργείται από ξένα κέντρα και αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις, συντηρείται από δηλώσεις μεμονωμένων στελεχών που κινούνται αντικαταστατικά, έχουν θέσει τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ήδη έχουν δρομολογήσει τον σχεδιασμό νέου κόμματος, με νέο καταστατικό και νέο αρχηγό».

Προσθέτουν δε ότι «ο ”εμφύλιος πόλεμος” έχει δύο αντιμαχόμενα μέρη» και σχολιάζουν ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει ”εμφύλιος”», καθώς «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπαίνει σε κανέναν διάλογο με συγκεκριμένα στελέχη που οι δηλώσεις τους και η εν γένει πολιτική τους στάση ήταν επί της αρχής αντικαταστατική και επιζήμια για το χώρο της Αριστεράς».

Φωνές για επίστευση συνεδρίασης κομματικών οργάνων

Με την εσωκομματική αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να κινείται στο «κόκκινο» τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την επίσπευση της συνεδρίασης των κομματικών οργάνων.

Μετά την χθεσινή ανακοίνωση που συνυπέγραψαν η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης ζητώντας την άμεση συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος αλλά και την επίσπευση του συνεδρίου, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως την άμεση συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ζητά και η «Ομπρέλα».

Το αίτημα της «Ομπρέλας» έρχεται ενώ σήμερα αναμένεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα εξετάσει το αίτημα διαγραφής για τους Στέφανο Τζουμάκα, Νίκο Φίλη, Δημήτρη Βίτσα και Πάνο Σκουρλέτη. Με βάση τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής, Αντώνης Κοτσακάς, στη συνεδρίαση θα οριστούν τρία στελέχη που θα καλέσουν τους ελεγχόμενους και τον καταγγέλλοντα προκειμένου να επιχειρηματολογήσουν, ενώ θα ορισθούν και μάρτυρες για να διερευνηθεί το θέμα της διαγραφής. 

Σχετικά Άρθρα