Όμηροι στη Γάζα: Η ανθρωπιστική καταστροφή και το δράμα των απαχθέντων – “Φρένο” στο Ισραήλ για τη χερσαία επέμβαση – Καθυστερεί η βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό

 Όμηροι στη Γάζα: Η ανθρωπιστική καταστροφή και το δράμα των απαχθέντων – “Φρένο” στο Ισραήλ για τη χερσαία επέμβαση – Καθυστερεί η βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό

Παρασκηνιακά φαίνεται πως υπάρχουν πιέσεις στο Ισραήλ να καθυστερήσει κι άλλο τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων από τρίτες χώρες ενώ σήμερα διεξάγεται η ειρηνευτική σύνοδος του Καΐρου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των Bloomberg και της Wall Street Journal οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και χωρών της Ευρώπης ασκούν πίεση στο Ισραήλ να καθυστερήσει την εισβολή για να κερδίσουν χρόνο για μυστικές συνομιλίες που διεξάγονται μέσω Κατάρ σχετικά με την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς.

Σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις προσπάθειες και επικαλείται το Bloomberg, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Χαμάς μπορεί να συμφωνήσει να αφήσει τουλάχιστον ορισμένους από τους αμάχους που συνέλαβαν στη θανατηφόρα επιδρομή της 7ης Οκτωβρίου, χωρίς να απαιτήσουν από το Ισραήλ να απελευθερώσει κανέναν αιχμάλωτο σε αντάλλαγμα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε, μετά την απελευθέρωση της Τζούντιθ και της Νάταλι Ρανάν: «Δύο από τους ομήρους μας είναι στο σπίτι, δεν θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια να επιστρέψουμε όλους τους ομήρους και τους αγνοούμενους μας. Παράλληλα συνεχίζουμε να παλεύουμε μέχρι τη νίκη».

Η Χαμάς, ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με «διαμεσολαβητές» για να απελευθερωθούν οι «άμαχοι» όμηροι που απήχθησαν κατά την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος και σήμερα κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Όμηροι ακόμα παραμένουν στα χέρια των ισλαμιστών και οι Ισραηλινοί κάνουν παγκόσμια καμπάνια για αυτούς, αφού μεταξύ τους είναι και 30 παιδιά

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, είπε στο Associated Press ότι ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς θα διεξαχθεί σε τρεις φάσεις, με αποκορύφωμα το «νέο σχέδιο ασφάλειας» στη Λωρίδα της Γάζας.

  • Πιο αναλυτικά, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας ξεκαθάρισε ότι αφού το Ισραήλ καταστρέψει τη Χαμάς, ο στρατός δεν σχεδιάζει να ελέγξει «τη ζωή στη Λωρίδα της Γάζας».

Ο Γκάλαντ είπε ότι το Ισραήλ πρώτα θα επιτεθεί στη Γάζα με αεροπορικές επιδρομές και χερσαίες επιχειρήσεις, στη συνέχεια θα νικήσει θύλακες αντίστασης και τελικά θα σταματήσει την «ευθύνη της για τη ζωή στη Λωρίδα της Γάζας».

Το Ισραήλ την ίδια ώρα σφυροκοπά διαρκώς τη Λωρίδα της Γάζας και έχει να αντιμετωπίσει και τη Χεζμπολάχ στα βόρεια.

Τουλάχιστον 4.137 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ από άνδρες της Χαμάς, στην πλειονότητά τους άμαχοι.

Καθυστερεί η ανθρωπιστική βοήθεια

Περισσότερα από 300 φορτηγά με περίπου 3.000 τόνους βοήθειας παραμένουν ακινητοποιημένα έξω από το μοναδικό σημείο που συνδέει τη Γάζα με την Αίγυπτο. Οι προμήθειες θα μπουν στα παλαιστινιακά εδάφη υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών. 

«Αυτά τα φορτηγά δεν είναι απλώς φορτηγά — είναι γραμμή ζωής, είναι η διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο για πολλούς ανθρώπους στη Γάζα», είπε ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Το να τα βλέπω κολλημένα εδώ με κάνει να βλέπω πολύ καθαρά — αυτό που χρειαζόμαστε είναι να τα κάνουμε να κινηθούν, να τα κάνουμε να κινηθούν προς την άλλη πλευρά αυτού του τείχους να τα κάνουμε να κινηθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται και όσο πιο πολλά γίνεται» είπε.

Ειρηνευτική σύνοδος στο Κάιρο

Στο διπλωματικό πεδίο φωτιές βάζουν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν σχετικά με την επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ. Ο Φιντάν δήλωσε ότι η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ, αυτήν την εβδομάδα, ισοδυναμούσε με έγκριση εκ μέρους των ΗΠΑ της καταστροφής της Γάζας και αυτό «σημειώθηκε από την ιστορία».

Στη «Σύνοδο Κορυφής για την ειρήνη» που διεξάγεται σήμερα Σάββατο, στο Κάιρο ανακοινώθηκε πως θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων:

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς
Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα
Ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Χάμαντ μπιν Ίσα Αλ Χαλίφα
Ο πρίγκιπας διάδοχος του Κουβέιτ Σεΐχ Μεσάλ αλ Άχμαντ αλ Σαμπάχ
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης
Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα
Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ
Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά
Η υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Γιόκο Καμικάουα
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρτ Έιντε
Ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τη Μέση Ανατολή Ζάι Τζουν
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχινάς

Το Ισραήλ είπε «όχι» στο ενδεχόμενο συμμετοχής του.

Δημοσκόπηση κόλαφος για Νετανιάχου

Εν τω μεταξύ σε δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Maariv δείχνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ισραηλινών, το 80%, θεωρεί ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου οφείλει να παραδεχθεί δημόσια την ευθύνη του για το φιάσκο που οδήγησε στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Οι ηγεσίες των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ έχουν ήδη αναλάβει τις ευθύνες τους, όπως και οι υπουργοί Άμυνας και Οικονομικών.

Το 80% των Ισραηλινών θεωρεί ότι πρέπει να ακολουθήσει ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανάμεσά τους το 69% των ψηφοφόρων του κόμματος Λικούντ. Μόνο το 8% των Ισραηλινών δεν θεωρεί ότι πρέπει να λογοδοτήσει.

Στην ερώτηση ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, το 49% επιλέγει τον ηγέτη του κόμματος Εθνικής Ενότητας Μπένι Γκαντς και μόνο το 28% επιλέγει τον Νετανιάχου. Οι υπόλοιποι εμφανίζονται ως αναποφάσιστοι.

Ως προς τον πόλεμο στην Γάζα, το 65% υποστηρίζει μία χερσαία επίθεση κατά της Λωρίδας της Γάζας, έναντι 21% που εμφανίζεται αντίθετο.

Επιπλέον, το 51% των Ισραηλινών υποστηρίζει μία ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στο βόρειο μέτωπο μετά τις συγκρούσεις του ισραηλινού στρατού με την Χεζμπολάχ και την Χαμάς στην ισραηλινή μεθόριο με τον Λίβανο, ενώ το 30% τάσσεται υπέρ μίας περιορισμένης σε κλίμακα επιχείρησης.

Απαντώντας στην ερώτηση «τι θα ψηφίζατε εάν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα;», οι Ισραηλινοί δίνουν στον κυβερνώντα συνασπισμό μόλις 43 έδρες (από τις 64 που διαθέτει), ενώ το κόμμα του Μπένι Γκαντς συγκεντρώνει 40 έδρες, έναντι 12 σήμερα.

Σχετικά Άρθρα