ΠΟΕΔΗΝ: Λύση η αύξηση συλλογής αίματος για να καλυφθούν οι ελλείψεις και η αντιμετώπιση των παθογενειών του συστήματος

 ΠΟΕΔΗΝ: Λύση η αύξηση συλλογής αίματος για να καλυφθούν οι ελλείψεις και η αντιμετώπιση των παθογενειών του συστήματος

Το διαχρονικό και φλέγον ζήτημα της έλλειψης αίματος, θίγει με σημερινή του ανακοίνωση ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλης Γιαννάκος, επισημαίνοντας τις παθογένειες του συστήματος συλλογής και διαχείρισης των μονάδων αίματος και προτείνοντας τι πρέπει άμεσα να γίνει για να αντιμετωπιστεί το κρίσιμο αυτό θέμα.

Στη χώρα μας, έχουμε τεράστια έλλειψη αίματος, με αποτέλεσμα να έχουμε καθυστερήσεις στη μετάγγιση αιμοκαθαιρόμενων ασθενών, αναβολή χειρουργείων κ.α. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει ο κ. Γιαννάκος:

«Σε ετήσια βάση, μεταγγίζουμε 550.000 μονάδες (φιάλες) αίματος, όσο ακριβώς συλλέγουμε, χωρίς να καλύπτουμε τις ανάγκες.

Επίσης, εισάγουμε 20.000 μονάδες αίματος, κατ’ έτος, από την Ελβετία που διατίθεται όλο διαχρονικά στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», για τις ανάγκες των αιμοκαθαιρόμενων ανηλίκων και ενηλίκων του Παιδιατρικού Νοσοκομείου. Ορισμένοι ενήλικοι ασθενείς συνεχίζουν αιμοκάθαρση στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» καθώς εκεί ξεκίνησαν από παιδιά και γνωρίζουν το ιστορικό τους.

Δεν γίνονται άλλες εισαγωγές αίματος καθώς αυτό δεν είναι δυνατόν. Το αίμα από την Ελβετία εισάγεται από τη δεκαετία του 1970, όταν σταμάτησε ο θεσμός των αιμοδοτών επί πληρωμή στη χώρα μας».

Στη χώρα μας, δεν έχουμε κεντρική διαχείριση του αίματος

Αυτό είναι κάτι που δε συμβαίνει αλλού και όπως τονίζει ο κ. Γιαννάκος είναι «επιβεβλημένο να δοθεί η κεντρική διαχείριση στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

Σήμερα, 96 νοσοκομεία στη χώρα διαθέτουν τράπεζα αίματος και τμήματα μεταγγίσεων. Με το αίμα που συλλέγουν από αιμοδότες, καλύπτουν τις ανάγκες τους. Όταν οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες απευθύνονται στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ή σε άλλες αιμοδοσίες νοσοκομείων για προμήθεια αίματος.

Η συλλογή αίματος χρειάζεται συντονισμό. Το αίμα συντηρείται από 35 έως 42 ημέρες και οι αιμοδότες μπορούν να δώσουν αίμα ανά τρίμηνο. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί ο καθένας να καλεί για συλλογή αίματος, το οποίο μπορεί να μην χρειάζεται και μετά -για ενάμιση μήνα μέχρι να μπορούν να ξαναδώσουν αίμα οι αιμοδότες- να υπάρχει μεγάλη έλλειψη».

Ελληνικές ‘πρωτοτυπίες’ στη διαχείριση του αίματος και της έλλειψής του:

·         Πρωτοτυπία είναι ότι στη χώρα μας δεν έχουμε κεντρική διαχείριση του αίματος.

·         Πρωτοτυπία στην Ευρώπη αποτελεί να καλούνται οι ασθενείς να φέρουν αίμα στο νοσοκομείο, προκειμένου να κάνουν μία χειρουργική επέμβαση. Θα έπρεπε γι’ αυτό να φροντίζει το νοσοκομείο μέσω κεντρικού διαχειριστή.

·         Από τα αξιοσημείωτα στη χώρα μας είναι ότι, όσο αίμα και εάν συλλέξουμε κατ’ έτος, το καταναλώνουμε και πάλι έχουμε μεγάλη έλλειψη.

«Σε αυτό, πέραν όσων επισημάναμε, φταίνε οι παθογένειες του συστήματος. Λίστες χειρουργείων, στελέχωση, πρωτοβάθμια περίθαλψη για έγκαιρη  αντιμετώπιση κ.α.λ.

Θα πρέπει πάνω από όλα να ληφθούν μέτρα ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για αύξηση των αιμοδοτών. Κάθε καλοκαίρι, λόγω διακοπών των αιμοδοτών, αντιμετωπίζουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα με την έλλειψη αίματος. Για αυτό, θα πρέπει να οργανώνονται αιμοδοσίες με κινητές μονάδες σε όλα τα σημεία της χώρας. Καλούμε όλους τους πολίτες να  γίνουν εθελοντές αιμοδότες. Σώζουν ζωές!», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Γιαννάκος.

Σχετικά Άρθρα