Αγαπηδάκη: 46 κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Θεσσαλία – Μαγιορκίνης για χολέρα: Δεν περιμένουμε επιδημία αλλά πολλά περισσότερα περιστατικά

 Αγαπηδάκη: 46 κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Θεσσαλία – Μαγιορκίνης για χολέρα: Δεν περιμένουμε επιδημία αλλά πολλά περισσότερα περιστατικά

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί 46 κρούσματα γαστρεντερίτιδας, από τα οποία τα έξι χρειάστηκε να νοσηλευτούν προσθέτοντας ότι μόνο 3 σχετίζονται με παθογόνο νόσο που σχετίζονται με τις πλημμύρες. Επεσήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι πρώτος άξονας, είναι η επιδημιολογική επιτήρηση των λοιμωδών νοσημάτων η οποία βασίζεται στην καθημερινή ενημέρωση από τις 26 δομές υπηρεσιών υγείας που βρίσκονται στην περιοχή.

Ο δεύτερος άξονας είναι η εντομολογική επιτήρηση, διευκρινίζοντας ότι τα προβλήματα με τα κουνούπια θα εμφανιστούν με την αποστράγγιση των υδάτων, περίπου σε 10 ημέρες. Για το λόγο αυτό τοποθετούνται ειδικές παγίδες ώστε να εντοπιστούν έγκαιρα.

Τρίτος άξονας είναι η καταλληλότητα του νερού και για το σκοπό αυτό γίνονται δειγματοληψίες από διάφορα σημεία της Θεσσαλίας, τρεις φορές την εβδομάδα.

Παράλληλα ο Γκίκας Μαγιορκίνης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ επεσήμανε το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα χιλιάδες νεκρά ζώα που βρίσκονται στα στάσιμα νερά που μπορεί να προκαλέσουν μολυσματικές ασθένειες.

Οι γαστρεντερίτιδες, είπε ο Γκ. Μαγιορκίνης μιλώντας στο Mega, είναι το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πλημμυροπαθείς αυτή τη στιγμή ενώ η λεπτοσπείρωση η άκρως σοβαρή ασθένεια «είναι ένα πρόβλημα θα το δούμε σε βάθος χρόνου γιατί δεν εμφανίζεται αμέσως και προκαλείται από τα νεκρά ποντίκια και αρουραίους και μπορεί να επηρεάσει ζωτικά όργανα του οργανισμού και να επιφέρει ακόμα και τον θάνατο».

Ο αναπληρωτής καθηγητής, επεσήμανε ότι οι κάτοικοι δεν πρέπει να μπαίνουν στα λιμνάζοντα νερά χωρίς προφύλαξη με αδιάβροχα ρούχα ενώ μετά θα πρέπει να κάνουν απολύμανση με βρασμένο νερό.  Παράλληλα ανέφερε ότι «δεν περιμένουμε επιδημία τύπου χολέρας αλλά πολύ περισσότερα περιστατικά από όσα βλέπαμε κάθε χρόνο».

Σχετικά Άρθρα