Αποσύρθηκε η ρύθμιση για είσοδο ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ μετά τη θύελλα αντιδράσεων

 Αποσύρθηκε η ρύθμιση για είσοδο ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ μετά τη θύελλα αντιδράσεων

Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου “Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας”, Πέμπτη 11 Απριλίου 2024. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Μετά τις έντονες επικρίσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης αποσύρθηκε η νομοτεχνική βελτίωση που άνοιγε τον δρόμο για να εισέλθουν ιδιώτες γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη λίγο πριν τη ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, δήλωσε ότι «στο άρθρο 7 προσθέτουμε εδάφιο που δίνει τη δυνατότητα στους ιδιώτες γιατρούς να ασκούν έργο στο ΕΣΥ, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις». Η ίδια πρόσθεσε ότι «οι περαιτέρω προϋποθέσεις και προδιαγραφές» θα καθοριστούν με ΚΥΑ.

Η νομοτεχνική βελτίωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης στη Βουλή, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Διονύση Καλαματιανό να καλεί την Ειρήνη Αγαπηδάκη να την αποσύρει.

Με ανάλογο τρόπο αντέδρασαν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των λοιπών κομμάτων της μειοψηφίας.

Ο Μιχάλης Κατρίνης από το ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως η κυβέρνηση επέλεξε να προβεί σε αυτήν την ενέργεια μισή ώρα πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης για να μην υπάρχει κοστολόγηση από το ΓΛΚ, ενώ ο Θανάης Παφίλης από το ΚΚΕ απευθυνόμενος στην Ειρήνη Αγαπηδάκη είπε: «Είστε καλά; Ξέρετε γράμματα; Είστε σοβαρός άνθρωπος και επιστήμονας;». «Εκτός κι αν έχετε τη λογική “έχω την πλειοψηφία και κάνω ό,τι γουστάρω”» πρόσθεσε, καλώντας κι εκείνος με τη σειρά του την αναπ. υπουργό Υγείας να αποσύρει τη νομοτεχνική βελτίωση.

  • «Δέχομαι τη Βουλή ως πεδίο διαλόγου και όχι αντιπαράθεσης. Δεν θέλω μια σημαντική μεταρρύθμιση να κρυφτεί πίσω από ένα διαδικαστικό ζήτημα», είπε ο κ. Γεωργιάδης που επισήμανε ωστόσο ότι η ρύθμιση ήταν αίτημα και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και άλλων φορέων του ιατρικού κόσμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από 15 του Φεβρουαρίου, η ΟΕΝΓΕ κατήγγειλε ότι μετά από συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, αποκαλύφθηκε η η πρόθεση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ σε τρία στάδια.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) δήλωνε ότι Αδ. Γεωργιάδης «ωμά και απροκάλυπτα αποκάλυψε συγκεκριμένο σχέδιο πλήρους κατάργησης κάθε έννοιας δωρεάν δημόσιας νοσοκομειακής περίθαλψης, σε τρία στάδια:

  • Απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και λοιπές επί πληρωμή ιατρικές πράξεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.
  • Έξοδος των γιατρών ΕΣΥ προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, χωρίς κανέναν σχεδόν περιορισμό.
  • Ανεξέλεγκτη είσοδος ιδιωτών γιατρών στα (σήμερα) δημόσια νοσοκομεία».

Σε ισχύ η ρύθμιση για τους γιατρούς του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα

Από την άλλη πλευρλά παραμένει σε ισχύ η διάταξη η οποία για πρώτη φορά από την ίδρυση του ΕΣΥ το 1983, δίνεται το πράσινο φως στο ιατρικό προσωπικό να εργαστεί και στον ιδιωτικό τομέα. Παρότι αναμένεται να εκδοθεί και διευκρινιστική υπουργική απόφαση, ήδη πολλοί γιατροί έχουν κάνει συμφωνίες για να εργαστούν σε ιδιωτικές κλινικές αλλά ακόμη και σε εταιρείες ως σύμβουλοι. Το επιχείρημα του υπουργού Υγείας είναι ότι με τον τρόπο αυτό το σύστημα θα γίνει ελκυστικό για τους γιατρούς και έτσι θα παραμείνουν στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ θα έρθει και νέο επιστημονικό προσωπικό αφού θα έχει πλέον τη δυνατότητα να εισπράττει και άλλα εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα.

Όλες τις προηγούμενες δεκαετίες -από τότε που δημιουργήθηκε το ΕΣΥ- δεν επιτρεπόταν στους γιατρούς να εργάζονται και εκτός νοσοκομείων. Ο φόβος είναι πάντα ότι θα προωθούνται οι ασθενείς από το δημόσιο σύστημα στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου οι γιατροί να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη. Κάτι που επιχειρεί το νομοσχέδιο του Άδωνι Γεωργιάδη να διασφαλίσει με κανόνες τους οποίους επιβάλλει, αλλά είναι άγνωστο εάν αυτοί οι κανόνες θα τηρηθούν τελικά.

Με βάση το νομοσχέδιο του Άδωνι Γεωργιάδη οι όροι και οι προϋποθέσεις είναι οι εξής για την άσκηση του ιδιωτικού έργου των γιατρών του ΕΣΥ:

«Η χορήγηση της ανωτέρω άδειας άσκησης του ιδιωτικού έργου παρέχεται υπό τις προϋποθέσεις:

  • της μη άσκησης κλινικού έργου σε ασθενείς που εξετάστηκαν στα τακτικά ιατρεία του Νοσοκομείου, Κέντρου Υγείας και κάθε διασυνδεόμενης με αυτό Μονάδας Υγείας από τον ίδιο ιατρό ή σε όσους ασθενείς βρίσκονται στην ενιαία λίστα χειρουργείου, και
  • της μη διατάραξης, διαφοροποίησης ή παραβίασης της εύρυθμης ολοήμερης, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργίας και των εφημεριών του Νοσοκομείου ή της αντίστοιχης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας, του αριθμού των ανά κλινική χειρουργικών επεμβάσεων, του αριθμού των ιατρικών επισκέψεων, των διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων και των παρακλινικών εξετάσεων.

Ειδικότερα, λαμβάνονται υπόψη:

α) για τους ιατρούς του παθολογικού τομέα, ο αριθμός των τακτικών ιατρείων που έχουν διενεργηθεί από το σύνολο των υπηρετούντων ιατρών της κλινικής/κέντρου υγείας,

β) για τους ιατρούς του χειρουργικού τομέα, ο αριθμός και η βαρύτητα των χειρουργικών πράξεων στο σύνολο των ιατρών της κλινικής και

γ) για τους ιατρούς του εργαστηριακού τομέα, το σύνολο των πράξεων του τμήματος.

Στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου προβλέπονται και ποινές για όσους δεν τηρούν τους κανόνες, όχι και ιδιαιτέρως σκληρές αφού μπορεί απλά να τους αφαιρεθεί πλήρως το δικαίωμα για ιδιωτικό έργο.

Ειδικότερα προβλέπεται:

δ) Η παράβαση των όρων και προϋποθέσεων της άνω διαδικασίας συνιστά το πειθαρχικό παράπτωμα της περ.

ε) της παρ. 1 του άρθρου 77 του ν. 2071/1992 και της αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς εντός ή εκτός υπηρεσίας της περ.

ε) της παρ. 1 του άρθρου 107 του Κώδικα Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. και συνεπάγεται, εκτός από την άμεση ανάκληση της άδειας απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής με αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητή ή του Προέδρου του νοσοκομείου, την άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου και την άμεση καταγγελία της σύμβασης παροχής ιατρικών υπηρεσιών από τον συμβαλλόμενο πάροχο αζημίως.

Επιπλέον, η παράβαση των όρων και προϋποθέσεων της άνω διαδικασίας, συνεπάγεται την απαγόρευση υποβολής νέας αίτησης σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της υποπερ. αβ) για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών.

Σε περίπτωση πρώτης υποτροπής, η χρονική διάρκεια της απαγόρευσης εκτείνεται σε δύο (2) έτη και σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής, επέρχεται οριστική απώλεια του δικαιώματος. Η κύρωση της απαγόρευσης υποβολής νέας αίτησης επιβάλλεται με απόφαση του Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου και μετά από έγγραφη κλήση του ιατρού να υποβάλει τις αντιρρήσεις του μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την κοινοποίηση σε αυτόν της κλήσης.

Η επιβολή κύρωσης σύμφωνα με τα προηγούμενα εδάφια, λαμβάνεται υπόψη σε κάθε κρίση και αξιολόγηση του ιατρού, όταν πρόκειται για ιατρό του ΕΣΥ.

Σχετικά Άρθρα