Δίχασε πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ η εμφάνιση Κασσελάκη στην ιστορική Μακρόνησο

 Δίχασε πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ η εμφάνιση Κασσελάκη στην ιστορική Μακρόνησο

Από εκεί που δεν το περίμενε κανείς πήρε «πληρωμένη» απάντηση ο Στέφανος Κασσελάκης για το βίντεο που ανέβασε από το μαρτυρικό Μακρονήσι. Ο Στέφανος Κασσελάκης έφτασε στη Μακρόνησο με το σκάφος του ναύαρχου Αποστολάκη και μαζί περπάτησαν τον τόπο του μαρτυρίου για χιλιάδες αγωνιστές. Ανάμεσα στα όσα είδε στον τόπο μαρτυρίου του μετεμφυλιακού ελληνικού κράτους ο εξ Αμερικής τεχνοκράτης, ο οποίος δεν μπορούσε να καταλάβει τι ζητά ένα κόμμα σαν το ΚΚΕ σε ένα προηγμένο κράτος όπως η Ελλάδα, είδε και την ευκαιρία να στείλει ένα διπλό μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος και όχι μόνο.

Από τη μια για να δώσει διαπιστευτήρια στο εσωκομματικό ακροατήριο μια διαμορφωμένης (σύγχρονης) αριστερής συνείδησης και από την άλλη για να ξεκαθαρίσει στο βαθύ… ΣΥΡΙΖΑ ότι θα είναι παρών και την επόμενη ημέρα μετά την εκλογή νέου προέδρου.

«Οι εκλογές είναι μία ανταγωνιστική διαδικασία. Αυτό μας κάνει πολλές φορές να ξεχνάμε ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε και τι θέλουμε να πετύχουμε. Συλλογικά ως κόμμα και όχι ατομικά ως υποψήφιοι. Γιατί το συλλογικό είναι πιο μεγάλο από τον καθένα μόνο του» λέει αφηγηματικά στο βίντεο ο ίδιος ο πρωταγωνιστής του, ο οποίος περπατά στα ποτισμένα με αίμα χώματα του σύγχρονου Παρθενώνα, όπως αποκαλούσαν μεταπολεμικά τους τόπους εξορίας κομμουνιστών και αντιστασιακών.

Στο κόμμα έπεσε σιγή ασυρμάτου από όλα τα επιτελεία των υποψηφίων και μόνο ένα στέλεχος σχολίασε την επίσκεψη και το βίντεο από τη Μακρόνησο.

Η αντίδραση δεν προέκυψε από κάποιο εμβληματικό πρόσωπο της Αριστεράς ούτε κάποιο στέλεχος με κομμουνιστικές πολιτικές ή βαθιά αριστερές καταβολές, αλλά από ένα «συνάδελφο» του κ. Κασσελάκη με κοινή ταξική καταγωγή, τον επιχειρηματία Πέτρο Κόκκαλη.

  • Στην αφήγησή του και εκεί που ο κ. Κασσελάκης σφίγγει το χέρι του πρώην αρχηγού του Στρατεύματος μιλά για τη σύγχρονη Αριστερά που είναι η Ελλάδα «μακριά από μίση που τη χώρισαν στα δύο».

«σ. (σύντροφε) Κασσελάκη η Ελλάδα δεν “κόπηκε στα δύο” στον “νέο Παρθενώνα”. Η Ελλάδα είναι κομμένη στα δύο επειδή είναι πλημμυρισμένη η εθνική οδός μια εβδομάδα μετά το φαινόμενο. Από εμένα είναι ΌΧΙ» ήταν το δηκτικό σχόλιο του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και εγγονού του ηρωϊκού γιατρού του ΕΑΜ, της κυβέρνησης του Βουνού και του ΔΣΕ Πέτρου Κόκκαλη.

Πολλοί όμως με αφορμή την αιφνιδιαστική επίσκεψη Κασσελάκη στη Μακρόνησο στο όνομα της ενότητας θυμήθηκαν και τον Αλέξη Τσίπρα που όταν εξελέγη πρωθυπουργός πήγε στο μαρτυρικό τοίχο της Καισαριανής για να καταθέσει λουλούδια με τη συνέχεια της διακυβέρνησής του να περνά μέσα από το οβάλ γραφείο του Ντόναλτ Τραμπ και τις συμφωνίες για την επέκταση των αμερικανικών βάσεων σε όλη τη χώρα.

Και μπορεί τα αντίπαλα στρατόπεδα με ένστικτο αυτοσυντήρησης να μην σχολίασαν τον κ. Κασσελάκη για την επίσκεψή του στη μακρόνησο,  ωστόσο εκείνος ταυτίστηκε περισσότερο από όλους με την κίνηση αυτή ήταν ο υποστηρικτής του Παύλος Πολάκης ο οποίος σχολίασε:

«ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΕΦΑΝΕ. Απάντησες σε πολλούς και πολλά σήμερα»

Το νέο επικοινωνιακό χτύπημα Κασσελάκη και το ηχηρό παρών που εξέπεμψε για την επόμενη ημέρα ρίχνει νερό στο μύλο μια συζήτησης που ποτέ δεν έκλεισε από την ημέρα της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα.

Η διάσπαση δεν είναι ταμπού στο ΣΥΡΙΖΑ;

Η αντιπρόεδρος της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε με νόημα ότι «καμιά φορά δεν είναι κακές οι διασπάσεις» θυμίζοντας την αποχώρηση Κωνσταντοπούλου – Λαφαζάνη το 2015.

(στο 25:45)

Η τοποθέτηση αυτή της κας Γεροβασίλη δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά σε συνέχεια της έμμεσης προειδοποίησης για διαγραφές της Έφης Αχτσιόγλου στον Παύλο Πολάκη αν εκείνη εκλεγεί πρόεδρος, αλλά και των πυρών που ανταλλάγησαν μεταξύ των στρατοπέδων Κασσελάκη – Αχτσιόγλου για το ηλικιακό μπούλινγκ που υπέστη ο Γιάννης Δραγασάκης μετά την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του κ. Κασσελάκη.

  • Το άτυπο μορατόριουμ μεταξύ των 5 υποψηφίων φαίνεται πάντως να τηρείται κάτι που δεν υπηρετείται απαραίτητα και από τα μέλη του κόμματος. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες έχουν φτάσει πολλές καταγγελίες στο  «Πειθαρχικό» του ΣΥΡΙΖΑ (επιτροπή δεοντολογίας) για αντικομματικές συμπεριφορές.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Αντώνης Κοτσακάς με δήλωσή του υπενθύμισε στα μέλη και στα στελέχη τη δέσμευσή τους στο καταστατικό λέγοντας ότι «δεν συνάδουν με τις αξίες της αριστερας αντιπαραθέσεις στο δημόσιο διάλογο που πλήττουν και απαξιώνουν το ρόλο του πολιτικού μας φορέα ως βασικού πυλώνα του προοδευτικού χώρου».

  • Πάντως το απόλυτο φαβορί στην κούρσα της διαδοχής δεν είναι άλλος από την Έφη Αχτσιόγλου ωστόσο στην τελευταία δημοσκόπηση της realpolls η μάχη για την πρώτη θέση εξελίσσεται σε ντέρμπι.

Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν τα ποσοστά αυτά και στην κάλπη τότε ο κ. Κασσελάκης θα έχει μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ μια ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση απέναντι στους εσωκομματικούς μηχανισμούς.

Το καθαρό προβάδισμα της κας Αχτσιόγλου έχει πλέον εξανεμιστεί με τους ερωτηθέντες να δίνουν προβάδισμα στον πρώτο γύρο στον κ. Κασσελάκη 8 μονάφων έναντι της Έφης Αχτσιόγλου συγκεντρώνοντας 42,2 και 34,1 αντίστοιχα.  Αυτό όμως για όσους γνωρίζουν την κομματική ανθρωπογεωγραφία σημαίνει ανατροπή στο δεύτερο γύρο υπερ της κας Αχτσιόγλου καθώς θα είναι εκείνη που θα συσπειρώσει γύρω της τα μέλη που συσπειρώθηκαν γύρω απο την υποψηφιότητα Τσακαλωτου όπως εκτιμάται ήδη με απόπλυτη βεβεαιότητα. 

Σχετικά Άρθρα