Κυβερνητική κρίση για το “επιτελικό κενό”- Κόντρα Δένδια-Κικίλια, έκθετος ο Αγοραστός, αντιδρά η Κ.Ο- Οι παρεμβάσεις Μητσοτάκη και ο φόβος για πολλά επιπλέον θύματα

 Κυβερνητική κρίση για το “επιτελικό κενό”- Κόντρα Δένδια-Κικίλια, έκθετος ο Αγοραστός, αντιδρά η Κ.Ο- Οι παρεμβάσεις Μητσοτάκη και ο φόβος για πολλά επιπλέον θύματα

Με τον εφιάλτη ότι στα πλημμυρισμένα χωριά της ευρύτερης περιοχής του Παλαμά μπορεί να εντοπισθεί απροσδιόριστος αριθμός νεκρών τα σωστικά συνεργεία του στρατού και της Πυροσβεστικής αλλά και εκατοντάδες εθελοντές συνεχίζουν τους απεγκλωβισμούς, την ώρα που ο Πηνειός έχει ήδη “πνίξει” τα προάστια της Λάρισας και απειλεί να κυριεύσει ακόμα και το κέντρο της μεγαλύτερης πόλης της Θεσσαλίας.

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις πληγείσες περιοχές και οι ανακοινώσεις για αποζημιώσεις και αποκατάσταση των τεραστίων ζημιών (το υπουργείο Οικονομικών συστήνει αναμονή μέχρι την τελική εκτίμηση, αρκετοί μιλούν, ωστόσο, για ένα κόστος αρκετών δισ. που θα ανατρέψει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης) είχαν αναμφίβολα και τον χαρακτήρα της πολιτικής και επικοινωνιακής διαχείρισης της οργής των πολιτών και της εικόνας μιας κυβέρνησης απροετοίμαστης και ενός ημιδιαλυμένου κρατικού μηχανισμού και των δομών της περιφέρειας και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η πολυδιαφημισμένη επιχειρησιακή επάρκεια της κυβέρνησης πλήττεται για ακόμα μία φορά (Ιανός, Μήδεια, Αττική Οδός, Τέμπη, πυρκαγιές κ.ά) και στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως η οργή θα εκτονωθεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές που θεωρούνταν πολιτικός περίπατος. Δεν είναι τυχαία η δήλωση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού για αναβολή των εκλογών στις πληγείσες περιοχές, κάτι που πρόδωσε τον πολιτικό του πανικό, καθώς ο ίδιος βρίσκεται στο επίκεντρο της σκληρής κριτικής. Είναι σαφές πως η αντιπλημμυρική θωράκιση του κάμπου δεν είχε προσωρήσει, ακόμα και έργα που έγιναν με απευθείας αναθέσεις μετά τον Ιανό του 2020 κατέρρευσαν ή δεν στάθηκαν ικανά να αποτρέψουν έστω και μέρος της καταστροφής.

Βεβαίως, όπως λένε τοπικοί παράγοντες, οι υποσχέσεις για έργα και αποζημιώσεις (με δάνεια και μη επιστρεπτέες καταβολές) και η απουσία ισχυρού πολιτικού αντιπάλου για την περιφέρεια, ίσως του επιτρέψει να συρρικνώσει κατάτι το πολιτικό κόστος, δεν αποκλείονται όμως και εκπλήξεις σε μία περιοχή που η Ν.Δ επρόκειτο να κάνει επίδειξη ισχύος.

Οι γκρίνιες για την αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού έχουν ήδη αρχίσει, καθώς για περίπου 48 ώρες (τις κρισιμότερες) επικρατούσε απόλυτη διάλυση και δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι των περιοχών της Θεσσαλίας βρέθηκαν απολύτως αβοήθητοι και ανενημέρωτοι. Ακόμα και το “112” φαίνεται πως στην περιοχή του Παλαμά λειτούργησε με μεγάλη καθυστέρηση -όταν ήδη τα ορμητικά νερά είχαν μπει στα σπίτια- και ίσως και παραπλανητικά, όπως καταγγέλεται. Στις περιοχές αυτές ακούγονται καταγγελίες ακόμα και για προσπάθεια να σωθεί η πόλη της Καρδίτσας με …”θυσία” άλλων περιοχών, κάτι που δεν έχει ερευνηθεί και τεκμηριωθεί. Ο τελικός αριθμός των θυμάτων που θα αποκαλυφθεί όταν τα σωστικά συνεργεία μπουν στα πλημμυρισμένα χωριά και σπίτια θα διαμορφώσει και τον απολογισμό και με αυτόν θα βρεθεί αντιμέτωπη η κυβέρνηση.

Δένδιας κατά Κικίλια- Γιατί δεν επιχείρησαν τα Super Puma

Όμως, το κρισιμότερο είναι πως ήδη έχει εκδηλωθεί εσωτερική πολιτική κόντρα μεταξύ του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια και του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια με τον πρώτο να απαντά σαφώς και με αιχμές ότι οι ένοπλες δυνάμεις ενημερώθηκαν και τους ζητήθηκε η συνδρομή από το συντονιστικό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας μόλις το βράδυ της Τετάρτης -ουσιαστικά από το πρωί της Πέμπτης-, όταν η κατάσταση είχε ήδη διαμορφωθεί. Αυτό το κενό των περίπου 48 ωρών είναι σαφές πως επιβάρυνε αρνητικά την κατάσταση και στοίχισε ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Η “Καθημερινή” επισημαίνει ακριβώς αυτή την μεγάλη διαχειριστική “τρύπα” σε έναν κρατικό μηχανισμό που ούτως ή άλλως συνελλήφθη γυμνός και απροετοίμαστος.

Ένα δεύτερο και πολύ σημαντικό θέμα αφορά την χρησιμοποίηση των μεγάλων ελικοπτέρων διάσωσης του στρατού και της αεροπορίας. Μόνο 2 από τα 12 μεγάλα ελικόπτερα που διαθέτουν οι ένοπλες δυνάμεις στάθηκε εφικτό να επιστρατευθούν, το ένα μάλιστα έφτασε με ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση γιατί ήταν σταθμευμένο στη Χίο. Κι αυτό διότι, όπως αποκαλύπτεται, όλα τα άλλα είναι ασυντήρητα και “εκτός χρήσης”, κάτι που εγείρει μείζον θέμα για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ένοπλες δυνάμεις. Οι γνωρίζοντες κάνουν λόγο για δύο μείζονα προβλήματα: πρώτον, η υπολειτουργία της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας καθιστά σχεδόνα δύνατη την σωστή συντήρηση και την εξεύρεση ανταλλακτικών, και, δεύτερον, η Ταξιαρχία Ελικοπτέρων είχε πληγεί και αυτή από την καταιγίδα και τα ελικόπτερα είχαν …βουλιάξει στη λάσπη. Εάν το δεύτερο επιβεβαιωθεί τίθεται πολύ σοβαρό θέμα για την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, ιδιαίτερα μετά την έκρηξη στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου.

Όπως επισημαίνει η Βίκυ Σαμαρά στο news247.gr, το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είναι πάντως ιδιαίτερα βαρύ και μάλιστα βουλευτές έχουν ήδη αρχίσει τις δημόσιες δηλώσεις δυσαρέσκειας, ενώ στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει να καρφώνουν ο ένας τον άλλο, με φόντο σενάρια ανασχηματισμού.

Πρώτα το Μαξίμου κάρφωσε διά του κυβερνητικού εκπροσώπου τον (γαλάζιο) περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, κάνοντας λόγο για ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης όσον αφορά στα αντιπλημμυρικά έργα. Αίσθηση μάλιστα προκάλεσαν χθες δηλώσεις του κ.Αγοραστού για αναβολή των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου. Εν τω μεταξύ ο κ.Αγοραστός είναι ένας εκ των περιφερειαρχών στους οποίους πόνταρε το κυβερνών κόμμα για τις πολιτικές εντυπώσεις στις περιφερειακές εκλογές. Πάντως στη ΝΔ δεν έχουν συζητήσει τέτοιο θέμα, τέτοια ώρα…

Δεύτερον, πολλή συζήτηση έγινε για το χρόνο εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων στις επιχειρήσεις διάσωσης, με φόντο τις ούτως ή άλλως τεταμένες σχέσεις Μαξίμου- Δένδια. Σύμφωνα με πληροφορίες, εστάλη άνωθεν προχθές το μήνυμα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, να επιστρέψει από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου πραγματοποιούσε προγραμματισμένη επίσκεψη- ενδεχομένως και διότι το Μαξίμου ενοχλείται όσον τον βλέπει να λειτουργεί ακόμη οιωνεί ως υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας επέστρεψε, παρότι υποτίθεται ότι το συντονισμό είχε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, και σε δηλώσεις του έσπευσε να δηλώσει πως “ουδεμία καθυστέρηση υπήρξε από την πλευρά των Ενόπλων Δυνάμεων”. Το γεγονός όμως ότι επικαλέστηκε πως οι ΕΔ πρέπει να κληθούν να παρέχουν βοήθεια από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προκάλεσε νέα μουρμούρα, καθώς ερμηνεύθηκε ως “καρφί” για άλλο υπουργείο, ασχέτως εάν όντως τυπικά αυτό ισχύει.

Τρίτον, στο στόχαστρο πολλών στην κυβέρνηση και τη ΝΔ, βρίσκεται έτσι κι αλλιώς εκ των πραγμάτων και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Στις πυρκαγιές το Μαξίμου είχε αποδεχθεί ότι ο κ. Κικίλιας είχε αναλάβει μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου ένα υπουργείο, που υποτίθεται ότι ήταν έτοιμο επιχειρησιακά. Σημειωτέον ότι ο κ. Κικίλιας πάντως δεν έχει “καρφώσει” τον προκάτοχο του, Χρήστο Στυλιανίδη, για τον οποίο υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια στη ΝΔ.

Καθώς πάντως η κριτική και από τη γαλάζια βάση έφτανε πλέον στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης πέταξε χθες πάνω από τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές, δήλωσε από την Καρδίτσα: “Δεν κρύφτηκα ποτέ, είμαι πάντα εδώ στα δύσκολα” και στη συνέχεια μετά από σύσκεψη στο συντονιστικό κέντρο στη Λάρισα, δήλωσε και ότι η χώρα έχει τις οικονομικές δυνατότητες να βοηθήσει τους πληγέντες, αλλά και ότι ο ίδιος έχει ήδη ζητήσει τη μέγιστη δυνατή στήριξη από την ΕΕ.

Ο πρώην επίτροπος, βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισήμανε πάντως χθες (Παραπολιτικά FM) ότι: “Όλο το αποθεματικό του Ταμείου Αλληλεγγύης δόθηκε πρόσφατα στην Σλοβενία με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μην υπάρχει δυνατότητα για άμεση αντίδραση”. Εκτίμησε πάντως ότι: “Επειδή όμως θα χρειαστεί μια περίοδος 12 εβδομάδων θα φτάσουμε στον επόμενο προϋπολογισμό και η Ελλάδα θα είναι στις προτεραιότητες μετά τα όσα έχουν συμβεί εδώ.”

Εν τω μεταξύ, βουλευτές ήδη είχαν αρχίσει να διαφοροποιούνται από την κεντρική γραμμή περί πρωτοφανών φαινομένων που δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστούν παρά την προετοιμασία. Για παράδειγμα ο πρώην υπουργός, Θάνος Πλεύρης, είχε δηλώσει στο Attica πως “δεν πρέπει να ωραιοποιούμε καταστάσεις” και πως “εάν υπάρχουν αβελτηρίες και πράγματα που πρέπει να γίνουν παραπάνω ιδίως στο κομμάτι της πρόληψης – και η αίσθηση μου είναι ότι εκεί πρέπει να κάνουμε δουλειά – θα πρέπει να το εντοπίσουμε και να το αναγνωρίσουμε και να το προχωρήσουμε”.

Ενώ ο βουλευτής Β Πειραιά, Δημήτρης Μαρκόπουλος, παραδέχθηκε (Open) πως “δίνουμε κακή εικόνα στον κόσμο” και εξέφρασε την άποψη ότι “είναι αναγκαίο ένα restart για την κυβέρνηση”.

Σημειωτέον ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, που έχει αναβληθεί υποτίθεται για τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, είναι στην πραγματικότητα στον αέρα και οι τελικές αποφάσεις για το εάν θα πραγματοποιηθεί καν θα ληφθούν σήμερα, ανάλογα και με τον τραγικό απολογισμό.

Σχετικά Άρθρα