Τι προκάλεσε τον κατακλυσμό στο Ντουμπάι; – Η θεωρία κι αυτοί που πιστεύουν ότι όλα έγιναν από ανθρώπινο χέρι

 Τι προκάλεσε τον κατακλυσμό στο Ντουμπάι; – Η θεωρία κι αυτοί που πιστεύουν ότι όλα έγιναν από ανθρώπινο χέρι

Οι εικόνες με πολυτελή αυτοκίνητα να παρασέρνονται από χειμάρρους έκαναν το γύρο του κόσμου και αρκετοί αναγνώρισαν πως οι πλημμύρες και οι σφοδρές καταιγίδες στο Ντουμπάι είναι ακόμα μία απόδειξη της κλιματικής κρίσης. 

Ωστόσο, μία νέα θεωρία αναφέρει πως οι σφοδρές καταιγίδες μπορεί να είναι και αποτέλεσμα λάθους χειρισμού και της γνωστής πρακτικής στη χώρα – από τη δεκαετία του ’90 – με την ονομασία «σπορά των νεφών»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της daily mail, λίγες ώρες πριν από τον κατακλυσμό προηγήθηκε η τεχνική της σποράς νεφών για την πρόκληση βροχής. Πρόκειται για μια τακτική όπου ειδικές πτήσεις μικρών αεροσκαφών πετούν μέσα από σύννεφα, ρίχνοντας ειδικές φωτοβολίδες αλατιού.

Ρεπορτάζ του Associated Press επικαλούμενο μετεωρολόγους του Εθνικού Κέντρου Μετεωρολογίας ανέφερε πως πραγματοποίησαν έξι ή επτά πτήσεις σποράς νεφών πριν από τις βροχές. Τα δεδομένα παρακολούθησης πτήσεων που αναλύθηκαν από το Associated Press έδειξαν ότι σε όλη τη χώρα πέταξε τη Δευτέρα ένα αεροσκάφος που συνδέεται με τις προσπάθειες σποράς νεφών των ΗΑΕ.

Ωστόσο, το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας (NCM), που είναι υπεύθυνο για αποστολές σποράς νεφών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, διέψευσε τις αναφορές ότι πραγματοποίησε την τεχνική τροποποίησης του καιρού πριν από τις ισχυρές καταιγίδες σε ολόκληρη τη χώρα.

Εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου Μετεωρολογίας μιλώντας στο CNBC σημείωσε πως δεν έστειλε πιλότους για επιχειρήσεις σποράς πριν ή κατά τη διάρκεια της καταιγίδας που έπληξε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την Τρίτη. Ωστόσο, επιβεβαίωσε πως σημειώθηκε τέτοια επέμβαση την Κυριακή προς τη Δευτέρα.

Ορισμένοι σχολιαστές υποστήριξαν ότι η σπορά των νεφών δεν μπορεί να ευθύνεται για τις πλημμύρες, καθώς η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να αυξήσει τις βροχοπτώσεις μόνο κατά 10 με 30%.

Σημείωσαν, δε, πως το καιρικό σύστημα που βρίσκεται ήδη προς την περιοχή σε συνδυασμό με το κακό αποχετευτικό σύστημα στο Ντουμπάι προκάλεσε τις τεράστιες πλημμύρες. 

Συγκλονιστικά βίντεο που ανέβηκαν στο Twitter έδειχναν πώς τα αυτοκίνητα γέμιζαν νερό, αναγκάζοντας εκατοντάδες αυτοκινητιστές να εγκαταλείψουν τα οχήματά τους και να κολυμπήσουν για να σωθούν. Μερικά αυτοκίνητα βυθίστηκαν εντελώς.

Οι πολίτες βγήκαν πανικόβλητοι από τα σπίτια τους αναζητώντας καταφύγιο σε πιο ψηλές κατοικίας. 

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά τουλάχιστον ένας άνθρωπος 70 ετών σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητό του παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

Πηγή: newsit.gr

Σχετικά Άρθρα