Μαρόκο: Πάνω από 2.000 νεκροί από τον σεισμό 6,9 Ρίχτερ, εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί (vid)- Δεν υπάρχουν Έλληνες τραυματίες

 Μαρόκο: Πάνω από 2.000 νεκροί από τον σεισμό 6,9 Ρίχτερ, εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί (vid)- Δεν υπάρχουν Έλληνες τραυματίες

Τραγωδία με 820 και πλέον νεκρούς είναι το αποτέλεσμα -προς το παρόν- του φονικού σεισμού που χτύπησε το Μαρόκο. Εκατοντάδες οι τραυματίες σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η κρατική τηλεόραση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ δεν υπάρχουν Έλληνες θύματα ή τραυματίες.

Ο ισχυρός σεισμό που έπληξε το Μαρόκο τη νύκτα της Παρασκευή προς Σάββατο έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 1.037 ανθρώπων και τον τραυματισμό άνω των 1.200, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, σύμφωνα με ενημέρωση της κρατικής τηλεόρασης, επικαλούμενη το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής και Τεχνικής Έρευνας (CNRST), με έδρα το Ραμπάτ, εκτίμησε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 7 βαθμών και το επίκεντρό του βρισκόταν στην επαρχία αλ Χαούζ, νοτιοδυτικά της τουριστικής πόλης Μαρακές.

Μεταξύ των τραυματιών 51 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας να σημειώνει ότι από τον σεισμό κατέρρευσαν πολλά κτίρια, κυρίως στις επαρχίες και τους δήμους Χαούζ, Μαρακές, Ουαρζαζάτ, Αζιλάλ, Σισαούα και Ταρούντάντ.

Η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε λίγο μετά τις 23:00 (τοπική ώρα, 01:00 ώρα Ελλάδος) ήταν μεγέθους 6,9 βαθμών, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC). Το επίκεντρο εντοπίστηκε 77 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Μαρακές και το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε 10 χιλιόμετρα.

Βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ερείπια ισοπεδωμένων κτιρίων και κατοίκους που βγήκαν έντρομοι στους δρόμους.

Ο Μοντασίρ Ιτρί – κάτοικος του ορεινού χωριού Άσνι, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού – δήλωσε ότι τα περισσότερα σπίτια έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές. «Γείτονές μας εγκλωβίστηκαν κάτω από τα ερείπια και καταβάλλονται αγωνιώδεις προσπάθειες για τη διάσωσή τους με όσα διαθέσιμα μέσα υπάρχουν στο χωριό», είπε.

Λίγα χιλιόμετρα δυτικότερα, κοντά στην πόλη Ταρουντάντ, ο δάσκαλος Χαμίντ Άφκαρ είπε ότι «η γη σείστηκε για περίπου 20 δευτερόλεπτα. Οι πόρτες ανοιγόκλειναν μόνες τους, καθώς κατέβηκα τρέχοντας από τον δεύτερο όροφο».

Εικόνες από το Μαρακές δείχνουν μεγάλες ζημιές στην παλιά πόλη, με κατεστραμμένες προσόψεις κτιρίων. «Ευτυχώς, δεν είχα κοιμηθεί ακόμα», λέει η Νταλίλα Φάχεμ, το σπίτι της οποίας υπέστη ρωγμές. «Ο πολυέλαιος έπεσε από το ταβάνι και έτρεξα έξω», είπε η 43χρονη Χούντα Χάφσι. «Είμαι ακόμα στον δρόμο με τα παιδιά μου και φοβόμαστε», συμπλήρωσε.

Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός σε άλλες αφρικανικές χώρες, όπως η Μαυριτανία και η Αλγερία, καθώς και στο νότιο τμήμα της Πορτογαλίας.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2004, σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών είχε συγκλονίσει την επαρχία Αλ Χοσέιμα στις ακτές της Μεσογείου (περίπου 400 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Ραμπάτ), προκαλώντας τον θάνατο 628 ανθρώπων και μεγάλες καταστροφές.

Σχετικά Άρθρα